Registeren Inloggen

Op tv: Chronisch zieken krijgen minder vergoed

Mensen met een chronische aandoening moeten sinds 1 januari 2023 meer zelf betalen en bijbetalen voor medicatie en supplementen. Maar zonder die middelen kunnen ze niet functioneren. Daarom schrijven artsen deze medicijnen ook voor. Ze zijn nodig vanwege een medische noodzakelijke behandeling. Het kost deze patiënten veelal honderden euro’s per maand.

Ook medicijnen tegen de bijwerkingen

Charita Zevenhoven (32) heeft taaislijmziekte en slikt hiervoor veel medicijnen en supplementen. Ze gebruikt niet alleen medicatie tegen haar ziekte, maar ook om de bijwerkingen van medicijnen te verhelpen. Bijvoorbeeld het middel Resolor tegen darmverstoppingen en vitamine D tegen botontkalking. Sinds 1 januari worden deze middelen voor deze chronische aandoening niet meer vergoed door haar zorgverzekeraar, wat haar maandelijks 175 euro kost.

Opname is duurder dan medicatie

Kristien Tytgat is maag-darm-leverarts in het Amsterdam UMC en vindt het jammer dat deze middelen niet meer worden vergoed. “Zeker als je bedenkt dat mensen door het gebruik van dat middel, een ziekenhuisopname kunnen voorkomen, die is namelijk vele malen duurder.”

Over het niet vergoeden van diverse geneesmiddelen voor chronisch zieken praat Elles de Bruin met Marja Ho-dac, directeur nierpatiëntenvereniging NVN en met Maarten Hijink, Tweede Kamerlid voor de SP.

Geen vervangende camper na autopech

En verder in Meldpunt: Sanne van den Berg (29) en Jurrian Mijnheer (30) huren afgelopen zomer een luxe camper van een particulier via camperplatform Goboony. Als de camper na 6 dagen in Italië stuk gaat, krijgen ze van Goboony als vervangend vervoer een veel kleinere Volkswagen Caddy aangeboden. Het stel gaat hiermee niet akkoord. Omdat ze zelf geen ander passend vervangend vervoer of onderkomen kunnen vinden, breken ze de vakantie af. Het stel wil de huur van de niet genoten dagen terug, maar zowel Goboony als de verhuurder weigeren dit. MAX Ombudsman Jeanine Janssen gaat hierover in gesprek met Mark de Vos van camperplatform Goboony.

Kijk Meldpunt op 20 januari om 19.50 uur op NPO 2. Of bekijk de uitzending later hier terug.

(Foto: MAX)

Geef een reactie