Registeren Inloggen

Oproep: Bent u geweigerd bij een toilet?

U loopt op straat, maar moet nodig naar het toilet. Dat is vervelend en al helemaal als u door een medische aandoening snel uw behoefte moet doen. Maar door corona weigeren sommige eigenaren van deze wc’s de toegang.

Wildplassen

De redactie van Meldpunt ontvangt afgelopen week een melding van een diabetespatiënt. Soms moet ze hoognodig, ook als ze weinig heeft gedronken. Maar in deze coronatijd zijn eigenaren van toiletten zoals in restaurants, winkels en gemeentehuizen, huiverig om mensen met hun behoefte toe te laten. “Al laat ik zien dat ik desinfectiemateriaal, Huggies en handschoenen bij mij heb: ik word niet toegelaten.” schrijft de diabetespatient. Als ze afgelopen april in het centrum van Den Haag loopt en ineens naar het toilet moet, loopt ze de Mac Donalds in. Maar daar wordt ze geweigerd. Ook bij het Binnenhof wordt ze door de bewaker niet naar binnen gelaten. Mevrouw ziet maar één oplossing: ze plast op straat. “Sindsdien draag ik weer een rok of jurk. Makkelijk om net als mannen achter een muur of boom te gaan zitten.”

Medisch Toiletpas

Voor mensen met een wc-gerelateerd ziektebeeld, zoals ziekte van Crohn, ALS en MS  is er de Nationale Toiletpas. Volgens Stichting Medisch Toiletpas Nederland is de problematiek voor mensen met spontaan toiletgebruik uitzonderlijk groot. Deze doelgroep bestaat uit ruim 3 miljoen mensen. En ongeveer 1.000 Nederlanders hebben zo’n pas. Voorzitter Eric Weber ziet sinds corona een toename van het aantal meldingen van pashouders die geweigerd worden tot het toilet. Dit heeft nare “ongelukken” als gevolg. En dat is vervelend.

Oproep

Bent u onlangs geweigerd bij een toilet? De redactie van Meldpunt komt graag met u in contact.  Laat een bericht achter onder dit artikel of mail uw verhaal naar meldpunt@omroepmax.nl.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Wij kunnen een voorbeeld nemen aan Spanje hier is iedere uitbater VERPLICHT mensen toe te laten tot de toilet, een consumptie wordt niet over gerept wel een vriendelijk tot ziens
    Wij komen regelmatig in Benidorm en hebben hier goede ervaring mee tijdens onze vele heerlijke wandeltochten.

    Wij komen veel in Zwitserland, en daar is er bij elk parkeerterrein in grote en kleine steden en dorpen een schoon, openbaar toilet.

    Hier in Nederland loop ik vaak letterlijk tegen een dichte deur. Zo was ik bij een boekhandel, met koffiehoek, dat wèl, waar ik naar het toilet vroeg. Ik was nog niet zo lang geleden geopereerd en moest vaak plassen. Nee, dat kon niet, ze hadden alleen een toilet voor personeel. Ik moest maar naar de Hema gaan, een paar honderd meter verder…. Na veel aandringen en met gekruiste benen staan, mocht het toch. Een gênante vertoning en ik ben nooit meer in die winkel geweest.