Registeren Inloggen

Ouderenorganisaties willen snel onderzoek naar oversterfte

Het kabinet moet per direct onafhankelijk onderzoek laten doen naar de huidige oversterfte. Dat vinden de ouderenorganisaties ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, NOOM en KBO Brabant.

Geen gehoor

Al eerder is er een motie ingediend over een onderzoek naar de oversterfte. Maar daar is tot nu toe niks mee gedaan. En daar zijn de belangenorganisaties het niet mee eens. “Het is onacceptabel dat de regering geen gehoor geeft aan een motie hierover van Pieter Omtzigt, die begin december Kamerbreed is aangenomen”.

Meer mensen overleden

De reden voor dit onderzoek ligt bij de cijfers die het statistiekbureau CBS constateerde. Want volgens het CBS zijn er de afgelopen maanden veel meer mensen overleden dan normaal in deze periode. Ook was de oversterfte in Nederland hoger dan in onze buurlanden met ongeveer dezelfde vaccinatiegraad.

De oversterfte heeft niet in een specifieke leeftijdsgroep plaatsgevonden. Want in alle leeftijdsgroepen stierven meer mensen dan verwacht. Maar de stijging is wel het grootst boven de 65 jaar. Daarom willen de organisaties graag een onderzoek om te weten te komen wat hier de oorzaak van is.

Corona voor een deel de boosdoener

Want de oversterfte kan maar voor een deel verklaard worden door corona. “In bijvoorbeeld november was de oversterfte 3500 mensen. Maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in die maand 912 doden door corona. Eerder in de pandemie is wel al duidelijk geworden dat het echte aantal coronadoden hoger zal liggen. Maar het kan niet de totale oversterfte verklaren”, aldus de organisaties. Daarom willen zij weten welke rol verschillende factoren hebben. Denk hierbij aan de uitgestelde zorg, eenzaamheid en vaccinaties.

Daarnaast heeft Nederland te maken met een grote vergrijzing. In Nederland zijn er volgens het CBS bijna 3,5 miljoen ouderen boven de 60 jaar. Daar treden vaker complicaties op. Ook dat zou kunnen bijdragen aan de stijging van de oversterfte boven de 65 jaar.

Antwoord hard nodig

Volgens de organisaties is “het van het grootste belang om snel antwoord te krijgen op deze vragen. Want dan kunnen er passende maatregelen worden genomen. En kan iedereen de zorg krijgen die hij of zij nodig heeft”.¬†Daarom hebben de organisaties een brief gestuurd naar minister Hugo de Jonge. Met de vraag naar een academisch onderzoek.

Pieter Omtzigt, die de motie voor het onderzoek al aanvroeg, ziet het belang van dit onderzoek zeker in. Zo laat hij op zijn website weten: ”Alleen dan kunnen we een discussie voeren op basis van feiten. Want aan harde feiten ontbreekt het nog wel eens en dat kan de gezondheid op meerdere manieren meer schade toebrengen dan ons lief is”.

Geef een reactie

Reacties (3)

    Daar is geen onderzoek voor nodig. De mRNA injecties zijn wereldwijd de oorzaak. Kunt u allemaal vinden op de diverse sites. Stop met injecteren van mensen met dit giftige goedje.

    NOU ZE HEBBEN OPRUIMING GEHOUDEN DE OVERHEID

    het maak ze niet uit de overheid als je maar dood gaat