Registeren Inloggen

Plaats een AED-kastje in uw straat. Het kan levens redden

Op talloze plekken in Nederland hangen AED-kastjes met daarin een defibrillator. Met zo’n apparaat kan iemand met een hartstilstand gereanimeerd worden, en dus gered worden. Maar er moeten kastjes bij, want er zijn er niet genoeg en ze hangen vooral niet evenwichtig verspreid over Nederland. 

Jaarlijks 15.000 hartstilstanden

Ongeveer 15.000 mensen krijgen jaarlijks een hartstilstand. Iedere minuut telt in zo’n geval. Hoe sneller iemand met reanimeren begint, hoe groter de overlevingskans is. Globaal kan men stellen dat van de 15.000 mensen met en hartstilstand er 10.000 gereanimeerd worden. De overlevingskans van de gereanimeerden is zo’n 20 a 25 procent.

Duizenden of honderden

Volgens hartspecialist Ruud Koster behoren voor een grotere en efficiënte spreiding van AED-kastjes er nog  duizenden bij te komen. De Hartstichting drukt zich voorzichtiger uit en heeft het over vele honderden. Maar of het over duizenden of honderden gaat, er moeten er veel bij. Ze kunnen immers levensreddend zijn.

Maximaal 500 meter

Van belang voor een goede spreiding is dat de kastjes niet verder dan 500 meter van elkaar hangen. Zo is er altijd een kastje in de buurt. Duizenden hulpverleners hebben een training gekregen en weten hoe een defibrillator werkt. Via 112 krijgen ze een oproepje als bij hen in de buurt iemand een hartstilstand heeft gekregen.  Met een code openen ze het kastje om de defibrillator eruit te halen en dan is het een kwestie om zo snel mogelijk naar het slachtoffer te gaan.

Waar ontbreken ze?

Je zou denken dat er in de dunbevolkte gebieden een tekort is aan AED-kastjes. Nee daar juist niet, zegt Ruud Koster. De mensen in de dorpen beseffen dat een ambulance vanuit de stad niet 1,2,3 bij hen is. Daarom hebben veel mensen in plattelandsgemeenten waarschijnlijk besloten een AED-kastje op het marktplein of bij de kerk op te hangen. Het zijn juist de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, en de middelgrote steden zoals Zaanstad, Almere en Emmen waar nog veel kastjes ontbreken.

De woonwijken

Het gaat dan vooral om de woonwijken. In de winkelcentra en supermarkten zijn ze vaak aanwezig (nadeel na 20.00 uur gaan de deuren dicht van de supermarkten). Ruud Koster benadrukt dat het gaat om een efficiënte spreiding. Je hebt er niets aan als in 1 straat twee van dergelijke kastjes hangen.

Wie zorgt voor de aanschaf?

Het zijn vaak de burgers zelf die besluiten dat er een AED-kastje moet komen. Een Vereniging van Eigenaren kan dit initiatief bijvoorbeeld nemen. Het komt ook voor dat burgers en lokale overheden samenwerken. Zo betalen de bewoners in de buurt de defibrillator en betaalt de gemeente het kastje en het onderhoud.  Met een totale en efficiënte dekking kan de overlevingskans van mensen met een hartstilstand volgens de hartspecialist  verdubbeld worden. Dan hebben we het toch over 4000 tot 5000 mensen.

Wilt u weten of uw omgeving hartveilig is of dat er in uw buurt een AED opgehangen moet worden?  Kijk dan op de website van de Hartstichting.

Geef een reactie

Reacties (3)

    Toch raar dat je niet kan zien waar een Aed hangt. Volgens Hartstichting.nl wel ergens in de buurt maar niet waar.
    Rode Kruis is ook gestopt met bijhouden. Bijzonder.

      https://hartslagnu.nl/aed/aeds-in-mijn-omgeving/
      Misschien dat dit meer duidelijkheid geeft. Suc6

    In ons dorp Alphen Gld/1600 inwoners(gem West Maas en Waal) 8 maal een AED.
    Door een dorpsgenoot worden AED cursussen/jaarlijkse bijscholing georganiseerd.
    Tevens de AED onderhouden, verder door Stichting Leefbaar Alphen financieel ondersteunt!
    Cursisten worden aangemeld bij hartslag van de hartstichting,zijn op hoogte waar AEDs hangen.

    Mijn man is 27 April 2012 door dorpsgenoten (muziekvrienden) gereanimeerd in ons gemeenschapshuis, hij maakt het prima!