Registeren Inloggen

Revalideer na corona met een bijgeschoolde fysiotherapeut

Ruim 157.000 mensen die corona hebben gehad hebben de hulp gezocht van een fysiotherapeut. Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) schrikt hiervan. Want acht maanden geleden waren het er nog 70.000. Fysiotherapeut David de Bruijn legt uit wat revalidatie na corona precies inhoudt. Hij is hier speciaal voor bijgeschoold. Denk dus vooral niet dat je het thuis wel even zelf kan opknappen.

Ademnood en verlies van spiermassa

Revaliderende coronapatiënten hebben vaak klachten als ademhalingsproblemen en verlies van spiermassa. Daarbij komt een verlies van vertrouwen in het eigen lichaam. Ook hebben ze vaak langer fysiotherapie nodig dan anderen. Dat geldt zeker voor senioren. Fysiotherapeut David de Bruijn uit Arkel bevestigt dit beeld. “Daarom is het belangrijk dat ze de hulp van een professional inroepen,” zegt hij. “Dit ga je alleen niet kunnen.”

Wat kun je zelf thuis doen?

Zijn er geen oefeningen waar iedereen wat mee kan thuis? “Nee, ik kan geen kant en klare brokken voorschrijven voor een senior die bijkomt van corona,” protesteert hij. “Wat is een senior? Dat verschilt al per mens. En het zegt ook niks over de situatie waarin iemand zat voordat hij of zij corona kreeg.”

Het vertrouwen in eigen lichaam terugkrijgen

“Het doel van een revalidatie is dat de mensen het vertrouwen in hun eigen lichaam terugkrijgen,” vertelt De Bruijn. “Het is nogal wat om weer fit te worden na kortademigheid. Onder professionele begeleiding moet je je algehele conditie verhogen.”

Er is altijd de kans op een terugval

Voor elke patiënt kan de fysiotherapeut borgscores van 1-10 bijhouden. De fysiotherapeut vraagt bij een activiteit hoe de patiënt de inspanning ervaart. Daar krijgt die punten voor. “Op die manier bouwen we aan de voortuitgang,” legt De Bruijn uit. “Je wilt naar 6-7 toe. Maar die score haal je niet zomaar. Er is altijd de kans op een terugval, maar dat is helemaal niet erg.”

Het gaat erom hoe je lichaam reageert op de therapie

En hoe zit het met de ademnood bij al die lichamelijke oefeningen? “Een zuurstofwaarde onder de 90 procent is normaal gesproken niet goed. Maar als je een keer maar 85 procent haalt geeft dat ook niet. Waar het om gaat, is hoe je lichaam op de therapie reageert.”

Een actieve houding is altijd goed

Kan de patiënt dan helemaal niets thuis doen? “Een actieve houding is altijd goed. Ik rem iemand liever af dan dat hij niks doet. Maar alles moet wel gebeuren in overleg met de fysiotherapeut. Die geeft je de gereedschappen om thuis aan de slag te gaan. Pas als je elke dag oefent, ga je echt vooruit.”

Zit coronarevalidatie in de basisverzekering?

Hoe zit het met de vergoeding? Coronarevalidatie zit meestal in de basis verzekering met een eigen risico. De fysiotherapeut moet wel zijn bijgeschoold voor dit soort revalidatie. “Longfysiotherapie is veranderd door corona. De basiskennis heeft elke fysiotherapeut al. Maar de situatie van de longen is echt anders dan bij astma of longemfyseem. Bij corona ontstaan er hele gaten in de longen.”

Dit gaat verder dan griep

Behalve ademnood zijn er meer typische verschijnselen bij corona. “Sommige mensen blijven langdurig duizelig. Of ze houden lang hoofdpijn. Vaak is hun totale welbevinden verminderd. Dit kennen we niet uit het verleden. Het is ook heel anders dan bij griep waar je soms 3 weken spierpijn houdt. Dit gaat verder.”

Dit is de allerbeste manier van sporten voor wie ouder is

Geef een reactie

Reactie

    Veel fysiotherapeuten behandelen coronapatienten als copd-patienten. Dat werkt averechts bij velen! Terugvallen van maanden worden hierdoor veroorzaakt.
    Velen hebben meer schade aan longkapsels en de ademhalings- ondersteuningsspieren dan aan de longen zelf.
    Dat vereist een hele andere benadering ipv van pushen om je longcapaciteit te vergroten.
    In juli 2020 wist mijn therapeut van toeten nog blazen ondanks zijn grote inzet.
    Na de zoveelste terugval na 34 behandelingen gestopt.
    Kon niet eens meer lopen!.
    Dus ja, kijk goed wie je als therapeut kiest.