Registeren Inloggen

Verslaafd aan pijnstillers, hoe komt u er vanaf?

Steeds meer mensen slikken zware pijnstillers. Ook het aantal mensen dat hieraan verslaafd raakt neemt toe, vertelt verslavingsarts Ralph van de Wijnckel. Hij legt uit waardoor zoveel mensen verslaafd raken, en hoe u er vanaf komt.

Pijnstiller die werkt

“Het begint allemaal met pijn. Na een zware operatie, maar ook als iemand chronische pijn heeft. Het ziekenhuis of de huisarts geeft een kortdurende kuur oxycodon mee. Oxycodon is een sterke pijnstiller, een opioïde, net als morfine. Het werkt goed, de mensen hebben geen pijn meer. Tot zover is er weinig aan de hand.

Afhankelijk

Als iemand opiaten slikt, ontwikkelt die persoon al snel een afhankelijkheid. De effectieve werking van oxycodon is een à twee weken, dan verliest deze pijnstiller haar werking. De patiënt heeft weer pijn, gaat naar de huisarts en krijgt een herhaalrecept. Zo wordt de dosering steeds hoger. Totdat de huisarts het niet meer verantwoord vindt. Dan verwijst hij of zij mensen door naar onze kliniek. In onze kliniek komen zeker 20 mensen per jaar afkicken van Oxycodon.

Verslaafd aan pijnstillers

10 jaar geleden kwamen de verslaafden aan dit soort opiaten druppelsgewijs bij ons binnen, maar de aantallen stijgen. Dit jaar kwamen zeker al 20 mensen naar de kliniek die verslaafd waren aan sterke pijnstillers, vooral oxycodon. Ze noemen het een opioïde epidemie. In Nederland gebruiken al 500.000 mensen oxycodon en dat is zorgwekkend. Lees hier hoe u verslaving aan zware pijnstillers kunt voorkomen.

Hoe werkt oxycodon?

Oxycodon verdooft de pijnreceptoren en onderdrukt de pijn. Oxycodon werkt maar kort, 1 of 2 weken. Ophouden is moeilijk, de gebruiker is bang dat de pijn in alle hevigheid terugkeert. Oxycodon heeft ook een vervelende eigenschap. Het kan de pijn na langere tijd juist verergeren.

Ontwenningsverschijnselen

Minderen is niet leuk, je krijgt last van ontwenningsverschijnselen. Die kun je het beste beschrijven als een zware griep, een gevoel van algehele malaise, spierpijn, diarree en een loopneus. Oxycodon dempt niet alleen de pijn, maar zorgt ook voor een andere beleving van pijn. Het middel dooft ook emotionele pijn. Daarom voel je jezelf extra rot bij minderen of stoppen.

Afkicken

Van tevoren voelt het voor mensen alsof ze een heroïneverslaving hebben en half liggen te sterven nadat ze stoppen. Stoppen met deze pijnstillers is heel vervelend, maar je gaat er niet dood aan. Na verloop van tijd ga je je beter voelen. Als het mensen niet lukt om met onze hulp thuis af te bouwen, nemen we ze op in onze kliniek.

Zo kom je er vanaf

De eerste stap in onze behandeling gaat als volgt. De patiënt slikt evenveel pillen maar op minder momenten van de dag.  In plaats van bijvoorbeeld 6x 2 tabletten, gaan we naar 3x 4 tabletten per dag. Daarna bouwen we langzaam de hoeveelheid af. Bij een lage dosering van zo’n 30 mg stoppen we in een keer. We wachten totdat de patiënt ziek wordt. Als ze echt ziek zijn, dan geven we ze suboxone. Dat is een pijnstiller maar zonder de vervelende bijwerkingen. Suboxone is veel minder verslavend.

De laatste stap is het afbouwen van de suboxone. Je hebt dan geen pijn en geen last van afkickverschijnselen. Meestal blijkt dat de werkelijke pijnklachten, waarvoor je ooit de opiaten hebt gekregen, uiteindelijk best meevallen.”

75 en verslaafd aan tramadol

Henk Roesink is 75 en verslaafd aan de pijnstiller tramadol. Met veel moeite halveert hij zijn dosis van vier naar twee pillen van 50 milligram per dag. Maar hij wil er helemaal vanaf. Meldpunt gaat met hem langs zijn apotheek om te zien hoe hij kan afbouwen. Bekijk het in deze video.

Geef een reactie

Reactie

    Ik ben dus zo’n persoon..ik ben 12 jaar zwaar verslaaft geweest aan de oxycodon( begon bij hernia).Huisartsen weten er weinig van schrijven je voor maanden..jaren en dan willen ze dat je op een gegeven moment afkickt maar dat is dus niet te doen, dan is het te laat. Want bij iets minderen heb je al het gevoel dat je heel erg ziek wordt en psychisch kapot gaat. Ik ging nog liever dood dan zonder mn Oxycodon te moeten leven.Tot ik hoorde van iemand ( een ex verslaafde notabene, niet eens arts) dat Suboxone bestond..en dat je makkelijk kan afkicken als je overstapt op dat middel. En geloof mij na 1 !!! dag was ik over..na 12 jaar vechten waarbij het mij nooit lukte..
    Had ik dat maar veel eerder geweten. Als mn huisarts dat had gezegd dat dit mogelijk is, was ik er veel eerder heen gegaan. Maar hij zei alleen..”Je moet afkicken anders wordt je niet oud en gaat vroeg dood”.( nou daar had ik wat aan die info). Dus mensen ben je verslaafd aan de oxycodon, vraag een verwijzing naar Tactus en vraag daar of je over mag naar de Suboxone. Ik heb m’n leven weer terug.. Na 12 jaar thuis zitten ben ik weer aan het werk en weer gelukkig op elk gebied.
    Maartje.