Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: Pleegouders moeten leuren om vergoeding bij jeugdzorg en gemeente

Pleegouders worden van het kastje naar de muur gestuurd als ze extra kosten maken voor de opvang en verzorging van pleegkinderen. De gemeente stuurt ze naar jeugdzorg en jeugdzorg stuurt ze naar de gemeente.

Tekort aan pleegouders

Van woensdag 28 oktober t/m 4 november is het voor de zesde keer de Week van de Pleegzorg. Met deze actieweek wil Pleegzorg Nederland aandacht vestigen op pleegzorg en het tekort aan pleegouders. Om het tekort in te lopen moet de financiële ondersteuning van pleegouders beter, stelt Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen.

Bureaucratisch

Sonja en Ralph Loth hebben twee eigen kinderen en zorgen daarnaast voor drie jonge pleegkinderen. Voor de dagelijkse kosten ontvangen ze een pleegvergoeding. Behalve voeding hebben de kinderen kleding nodig en spullen, zoals fietsen. Om voor de kinderen te kunnen zorgen is Ralph minder gaan werken waardoor zijn inkomsten daalden. Gemeenten en jeugdzorg blijken in de praktijk vaak trage en bureaucratische instanties die ook in financieel opzicht onvoldoende meedenken met pleegouders.

Loempia’s

Twee andere pleegouders die Meldpunt spreekt willen alleen onherkenbaar in beeld. Dit om beschermd te worden voor de biologische ouders, die het niet eens zijn met de uithuisplaatsing van hun kinderen. Deze pleegkinderen hebben extra zorg nodig, en dat is niet goedkoop. Het stel moet het huis verbouwen om slaapplekken te creëren, maar daarvoor was geen geld. “Toen zijn we een crowdfundingactie gestart”, zegt de pleegvader. “We hebben loempia’s gebakken en jam gemaakt en verkocht. Het liefst besteed je je tijd aan de zorg en niet aan geldzorgen.”

Pleegzorg beter organiseren

Hoe kan de pleegzorg beter georganiseerd worden? Hierover praten Peter van der Loo, directeur van Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en Lisa Westerveld, Tweede Kamerlid voor GroenLinks in de televisie-uitzending van Meldpunt.

Nabestaandenpensioen

Hoe vraagt u bijzonder nabestaandenpensioen aan als uw ex-partner in het buitenland is overleden? Marianca van de Goor scheidt na 19 jaar huwelijk van haar man. Hij verhuist naar de Filipijnen en ze hebben nooit meer contact. In april van dit jaar hoort ze via via dat hij is overleden. Zij belt naar zijn pensioenfonds omdat zij dan recht heeft op bijzonder nabestaandenpensioen. Maar het pensioenfonds zegt dat zij geen officieel bericht van zijn overlijden hebben ontvangen. Nu is het aan mevrouw om dit te bewijzen, maar dat lukt haar niet. MAX Ombudsman Rogier de Haan onderzoekt de zaak en komt in de uitzending met een oplossing.

Bekijk de uitzending van Meldpunt vrijdag 30 oktober om 19.20 uur op NPO2.

Geef een reactie