Registeren Inloggen

Waarom zijn medicijnen op zondag duurder?

Een medicijn kopen als de normale apotheek is gesloten kan bij de dienstapotheek. Maar u betaalt daar meer voor uw medicijn dan u normaal doet. Waarom mogen deze apotheken meer rekenen voor hun medicijnen? En mogen ze het bedrag zelf bepalen?

Wanneer betaal je meer?

U komt er op zondag achter dat uw medicijnen op zijn. Maar wachten tot morgen doet u liever niet. Daarom gaat u naar een dienstapotheek. Deze apotheken zijn open wanneer alle reguliere apotheken gesloten zijn. Bij het afrekenen moet u veel meer betalen dan gebruikelijk. Dit komt door de ANZ-toeslag. Oftewel de Avond, Nacht en Zondag toeslag. Deze toeslag zorgt ervoor dat u tussen zes uur ’s avonds en acht uur ’s ochtends meer moet betalen voor uw medicijn. Deze toeslag geldt ook op zondagen en feestdagen.

Waarom betaal je meer?

Dienstapotheken hebben hogere personeelskosten dankzij de abnormale openingstijden. Daarom hebben die apotheken in overleg met de zorgverzekeraar afgesproken dat zij een hoger tarief mogen rekenen. Als klant betaalt u dus mee aan die hoge personeelskosten. De zorgverzekeraar maakt hier geen winst op.

Hoe hoog is de toeslag?

De toeslag is regiogebonden en kan dus per regio en dienstapotheek verschillen. Soms gaat het zelfs om enkele tientjes. Vooral in dunbevolkte gebieden zijn de toeslagen erg hoog. Zo is het ANZ-tarief in de ziekenhuisapotheek van Den Bosch 28 euro. Maar in Assen betaal je 42,25 euro. In Den Bosch, een dichtbevolkt gebied, gaan er meer mensen naar een dienstapotheek. Apotheken smeren de kosten over die groep uit. In dunbevolkte gebieden zijn er minder bezoekers om de hoge kosten te dragen.

Subsidie

Van 2016 tot en met 2018 was er nog een subsidie vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Die zorgde ervoor dat de ANZ-toeslag niet meer dan 45 euro kostte. Deze subsidie is per 1 januari 2019 stopgezet. Het hielp niet volgens oud-minister Bruno Bruins van VWS. Het doel was dat de ANZ-tarieven omlaag zouden gaan door de subsidie, maar het tegenovergestelde gebeurde. Patiënten moeten volgens hem elk moment toegang hebben tot zorg, maar dit moet wel doelmatig.

Verdwijnende dienstapotheken

Dienstapotheken in dunbevolkte gebieden houden het niet altijd vol vanwege de kosten. Zorgverzekeraars heffen die apotheken op als er geen betere oplossing is. Dit betekent dat het in die gebieden moeilijker is om aan medicijnen te komen wanneer het echt nodig is. Uitwijken naar de stad of laten bezorgen is dan de enige optie. Welke dienstapotheek u in de avond, nacht of op zondag ook kiest, het zal u hoe dan ook extra geld gaan kosten.

Ook interessant

Soms komt het voor dat patiënten bij de reguliere apotheek hun medicijnen niet meekrijgen. Meer daarover leest u hier. Ook interessant: kan corona zorgen voor een tekort aan medicijnen? Dat leest u in dit artikel.

Geef een reactie