Registeren Inloggen

Wat kun je doen tegen oorsuizen of een piep in het oor?

Bijwerkingencentrum Lareb krijgt honderden meldingen van oorsuizen na vaccinatie. Vooral na een prik met Janssen. Bij oorsuizen of tinnitus hoort iemand onophoudelijk een piep, zoem, rinkel of ruis die voor anderen niet hoorbaar is. Is oorsuizen te genezen, en hoe kun je er het beste mee omgaan?

Wat is oorsuizen?

Wie last heeft van oorsuizen hoort een piep, geruis of zelfs gebonk dat voor anderen niet hoorbaar is. Dit kan komen doordat hersencellen die te maken hebben met horen overactief zijn. Het zou ook kunnen dat de gehoorcellen beschadigd zijn door hard geluid. Tijdelijk oorsuizen kan veroorzaakt worden door het gebruik van bepaalde medicijnen of bijvoorbeeld door een verkoudheid.

Wat kun je doen tegen oorsuizen?

Chronisch oorsuizen is heel vervelend, omdat wie er last van heeft geen moment rust krijgt van het geluid. Je hoort het altijd. Dit kan veel stress geven. Op dit moment is er geen manier om oorsuizen te genezen. Behandeling richt zich er op om te leren met oorsuizen om te gaan, of om het geluid te maskeren.

Omgaan met oorsuizen

Oorsuizen kan erger worden als je erg op het geluid gaat letten. Vergelijk dit met last hebben van de muziek van de buren. Als dit een keer gebeurt, is dit misschien niet zo erg. Maar wanneer je er wekenlang last van hebt, kan het zijn dat je er op focust, en het geluid meer en meer opvalt. De stress over hetzelfde geluid wordt dan steeds groter.

Het tegenovergestelde kan ook gebeuren. Als je al 40 jaar naast een spoorrails woont, hoor je de trein haast niet meer. In sommige behandelingen leren pati├źnten cognitieve vaardigheden waardoor het geluid minder opvalt. Een therapie die zo werkt heet de Tinnitus Management Therapie. Vaak is deze therapie in groepen. Je leert technieken waardoor het geluid in je oor naar de achtergrond verdwijnt. Andere therapie├źn zijn gericht op ontspanning. Spanning maakt het oorsuizen namelijk vaak erger.

Oorsuizen maskeren

Wat mensen die last hebben van oorsuizen gestresst kan maken is dat het geluid er altijd is. Er is geen pauze. Daarom vinden veel mensen het fijn om het geluid te maskeren. Dat kan door simpelweg muziek te luisteren, maar er zijn ook speciale geluiden waardoor het piepgeluid van tinnitus niet meer hoorbaar is. Luister bijvoorbeeld naar dit geluidsfragment of deze op YouTube.

Een tinnitusmaskeerder is een soort gehoorapparaat dat een ruis afgeeft, waardoor de tinnitus wegvalt. Het bestaat ook in de vorm van een speaker, of bijvoorbeeld een hoofdkussen met ingebouwde speakertjes voor wanneer je in slaap probeert te vallen. Een muziektherapeutisch kussen heet dit. Het kan voorkomen dat wanneer je een tijdje ‘pauze’ hebt gehad van tinnitus door zo’n maskeerder, je ook na het uitschakelen van het apparaat je eigen piep nog een tijdje niet meer hoort.

Meer informatie bij stichting Hoormij

Op de website van Stichting Hoor Mij staat ontzettend veel informatie over tinnitus. Hier vindt u ook geluidsfragmenten met verschillende tinnitusgeluiden die u kunt gebruiken om bijvoorbeeld een partner uit te leggen wat u hoort. Er staan nog meer behandelmethoden beschreven en ervaringsverhalen zodat u weet dat u niet de enige bent die last heeft van dit probleem.

Heeft u ook last van oorsuizen na vaccinatie? Laat het weten op ons forum.

Bron: Thuisarts, Stichting Hoormij

Geef een reactie

Reactie

    Er zijn ook tinitus apps