RegisterenInloggen

Wat te doen als u een drenkeling in het water ziet?

Presentator en Omroep MAX-bestuurder Jan Slagter vertelde in zijn podcastserie 'De Geboden van Slagter en Dresselhuys' dat hij te water raakte. Nu lijkt dat misschien geen probleem, maar Slagter kan niet zwemmen. Gelukkig schoot iemand Jan te hulp. Maar hoe kunt u iemand helpen die dreigt te verdrinken, zonder uzelf in gevaar te brengen?

Reddingsbrigade Nederland

De Reddingsbrigade Nederland geeft een aantal tips op haar website. We zetten ze op een rij.

1. Raadpleeg de hulpdiensten

Blijf vooral rustig en bel direct 112. Al voordat u dit nummer belt is het verstandig om de persoon in het water goed te observeren, want de centralist vraagt u waarschijnlijk of deze nog bij kennis is en of er verwondingen zichtbaar zijn. Dit kan cruciale informatie zijn voor de reddingsdiensten.

2. Blijf aan de kant

Ga vooral niet zelf het water in, ook al is de neiging nog zo groot om dit wel te doen. “De meeste mensen zijn niet gewend om met kleren aan te zwemmen en al helemaal niet in koud rivierwater”, licht Sander Zeilstra van de Reddingsbrigade Nederland toe in De Gelderlander. Wilt u per se wel het water in gaan? Doe dit dan alleen als u zeker weet dat iemand u heeft gezien en weet dat u bezig bent met een reddingsactie.

3. Zoek drijfmiddelen

Ga op zoek naar een drijfmiddel en gooi dat naar het slachtoffer. Dit is meestal geen reddingsboei, maar ook een aantal lege, plastic flessen, een luchtbed, een plastic bal of een stuk drijfhout kan afdoende zijn. Als u zelf het water in gaat – wat dus ten zeerste wordt afgeraden – doet u er goed aan om een drijvend object mee te nemen.

4. Communicatie met het slachtoffer

Zorg dat het slachtoffer u ziet en praat in korte, duidelijk zinnen tegen hem of haar. Maak duidelijk dat tegen de stroming inzwemmen een averechts effect heeft. De meeste mensen hebben de neiging dit wel te doen, omdat zij zo snel mogelijk terug willen naar de kant, maar tegen de stroming inzwemmen is bijzonder zwaar en kost alleen maar energie. Daarom is het verstandig om het slachtoffer duidelijk te maken dat hij of zij zich mee moet laten voeren door de stroming. Zodra het water rustiger wordt, is naar de kant zwemmen makkelijker.

5. Stoppen met zwemmen

U kunt de drenkeling ook vertellen om te stoppen met zwemmen. In plaats daarvan moet iemand de armen en benen spreiden en het hoofd naar achter leggen. Dit is een onnatuurlijke houding, maar volgens de reddingsbrigade blijft een mens op deze manier wel drijven. Het is overigens wel belangrijk om goed uit te kijken dat de drenkeling niet richting een schip drijft.

Bron: Reddingsbrigade Nederland, Rode Kruis, MAX Vandaag, De Gelderlander. Foto: Shutterstock

Geef een reactie