Registeren Inloggen

Welke soort mondkapje is het meest veilig?

Er zijn verschillende soorten mondkapjes. Welke bescherming bieden ze, en zijn de stoffen die er in zitten wel veilig om in te ademen? Is het tijd om de regels over mondkapjes aan te passen? Veiligheidskundige Jos Putman en dr. Ted van Essen leggen uit welk mondkapje u het best kunt dragen en hoe u aan zo’n mondkapje komt.

Soorten

Het dragen van een mondkapje is sinds 1 december 2020 in winkels en openbare gelegenheden verplicht. Er zijn drie soorten: De gewone publieksmaskers, chirurgisch beschermende maskers en medische mondkapjes, zoals FFP-maskers. ‘Over de invoering is veel gedoe over geweest’ zegt dr. Ted van Essen, huisarts en griepexpert. Waarschijnlijk helpen niet-medische mondkapjes maar beperkt bij het voorkomen van besmetting van anderen, stelt het RIVM. Van Essen: ‘Gewone mondkapjes zijn geen vervanging van de hygiënemaatregelen, afstand houden, drukte vermijden en thuisblijven bij klachten. Die maatregelen zijn veel belangrijker.’

Stoffen

Voor gewone mondkapjes zijn geen officiële richtlijnen of wettelijke eisen waar de maskers aan moeten voldoen. De wegwerpversie is vaak gemaakt van polypropyleen. Bijvoorbeeld weekmakers worden ook veelvuldig in mondkapjes verwerkt, om de stof soepel en buigzaam te houden. Een overzicht van ingrediënten die in mondkapjesstof kunnen zitten kan u vinden op de website van de Rijksoverheid.

Veiligheid

De markt wordt de afgelopen maanden overspoeld met miljoenen mondkapjes. Wat is de kwaliteit? ‘Er is veel dubieuze handel in wegwerpmaskers,’ zegt Jos Putman, veiligheidskundige en lid van de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde, de NVVK. ‘Veel mondkapjes komen uit China. Daarbij is geen zicht op kwaliteit,’ merkt hij op. ‘Er kan van alles in zitten, ook schadelijke stoffen.’

Langzaam

De afgelopen weken is er volop gediscussieerd over het dragen van een medisch mondmasker in de zorg. In Duitsland is dit soort maskers inmiddels voor iedereen verplicht in winkels en tankstations. En in Oostenrijk krijgen alle 65-plussers medische mondmaskers zelfs gratis van de overheid. Waarom gebeurt dat niet in ons land? Putman: ‘Het gaat in ons land te langzaam. We lopen achter en dat veroorzaakt extra besmettingen. De NVVK wil dat Nederland snel het Duitse voorbeeld volgt.’

Trucje

Europa gaat niet over gezondheidszorg, zegt dr. Ted van Essen. ‘Het zou inderdaad helpen als er één lijn zou zijn voor alle lidstaten. Door zulke verschillen tussen landen vermindert ook het draagvlak onder burgers in tijden van corona.’ Sommige mensen zoeken zelf een oplossing. En dragen bijvoorbeeld twee wegwerpmondkapjes voor extra bescherming. Maar een dubbel mondmasker is niet aan te raden volgens Putman. ‘De ademweerstand wordt dan groter. En je krijgt sneller de neiging om het dan af te zetten’. Dr. Ted van Essen beaamt dat: ‘Mensen denken met boerenverstand dat een dubbele laag beter is. Maar er is geen onderzoek naar gedaan.’

Keurmerk

Wie alleen een gecontroleerd mondkapje wil dragen: Nederland heeft per 19 januari een eigen keurmerk, het zogenoemde NEN-keurmerk. Kun je er goed door ademen? Heeft het een goede pasvorm? Zitten er geen onveilige stoffen in? Op al dat soort punten wordt het mondkapje dan gecontroleerd. Jos Putman werkte mee aan de richtlijnen van het keurmerk. ISKO Vital is de eerste leverancier die alle tests goed doorlopen heeft en kan aantonen dat hun mondkapjes voldoen aan de eisen. Op de website van de Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut leest u er meer over.

Geef een reactie

Reacties (12)

  De mondkapjes die in sommige delen van Duitsland verplicht zijn kosten tussen de drie en vier euro per stuk! Dat is niet op te brengen voor veel mensen. Ik kan dat in ieder geval niet betalen.
  Ik koop wel medische mondmaskers maar dan type IIR, die worden ook in de zorg gebruikt. Ik koop deze omdat ze in tegenstelling tot andere mondmaskers, je ook zelf beschermd wordt terwijl de niet medische maskers alleen de ander beschermen als jij besmet zou zijn. De mondkapjes zijn iets duurder en ik koop ze via de apotheek.
  Om kosten en milieu de sparen ga ik ze niet na een keer 10 minuten gebruik in bijvoorbeeld de supermarkt meteen weggooien. Ik vind dat ook pure onzin.
  ik hoop niet dat die hele dure hier ook verplicht worden want dat ga ik dus niet doen tenzij ik ze dus gratis of tegen en acceptabele prijs kan krijgen.
  Maar nogmaals, type IIR is prima en nog betaalbaar.

   Een Type zegt niets over de kwaliteit.

   En als je dure koopt of zelf goede maakt, zorg dan dat je er 5 hebt, nummer ze of maak verschillende, en draag ze om de beurt, na gemiddeld 72 uur (3 dagen) zijn alle lipidemanteltjes van de virussen uit elkaar gevallen, vandaar 5 dagen, want het gemiddelde hangt af van je viruslast en consumptie patroon.

   Leg maar eens een spiegel voor je mond op een verhoginkje en spreek een bladzijde uit een boek op luide toon voor, en kijk hoeveel spetters er op de spiegel zitten.

   Geld overigens ook voor beeldschermen tablets en toetsenborden, dus bestellen via een terminal, handschoen aan!

  Wanneer stoppen die zelfbenoemde “experts” nu met onzin verkopen, er is in ongelooflijk veel landen juist intensief onderzoek gedaan naar mond en neus kapjes.

  Alleen in Nederland blijft men heilig in het elkaar besmetten geloven omdat het RIVM, de winstmaximalisatie in de ziekenhuizen nastreeft.

  In geen ander land word er zo bizar moreel verwerpelijk over de gezondheid van anderen gedacht, zelfs in Australië dat een rechts conservatief land is, deed me eerst ook moeilijk, maar zijn ze wakker geschud door de gevolgen

  Daar is nubin Perth een nagenoeg absolute lockdown afgekondigd, dat klinkt heel eng, maar dat is de eerste keer in 8 maanden.

  Hier blijft het RIVM lariekoek verkopen als zou het nagenog nergens beter gaan, terwijl heel Azie nauwelijks nog outbreaks heeft.

  Een chirurgisch mondkapje bied alleen bescherming tegen druppel en bacterie besmettingen, en twee over elkaar bied dus echt veel meer bescherming, net als een goed gedemte uitlaat minder herrie maakt.

  De gevaarlijkste mondkapjes kwamen niet uit china maar uit Amerika, van die zwarte, die bleken als kleurstof anniline te bevatten, de gifstof waar ook leer mee gelooid word en waardoor wij onze giftige productie nu in turkije en marokko hebben gehuisvst.
  (ook weer dat typisch schijnheilige greenwashen)

  Een zelfgemaakte monkap uit fijngeweven katoen, waarvan je er een stuk of 5 naait, en die goed gevormd over de neurrug loopt beschermt 80% beter dan zo’n flut uitvouw flubberding dat na drie woorden al onder de neus hangt…

  Want alle onderzoeken laten zien dat je vooral de eerste 5 dagen extreem besmettelijk bent doordat #SARS_COV_2 zich boven de amandelen in de neus vestigt, om pas na een paar dagen de longen, darmen en het zenuwstelsel te besmetten.

  Wil je graag een hele simpele regel om te bepalen of degene tegenover je een jou beschermende mond en neus bescherming draagt?

  Die is er, is iemand makkelijk te verstaan, dan lekt er veel geluid en dus ook viruslast *langs* de mondkap.

  En 1 laag simpel katoen remt de aerosolen voor 50% af, 2 lagen hebben 80% effect, drie lagen hebben 95% remmende werking.

  Dat je dan merkt dat er wat geremd word is toch juist een mooi gevoel, dat is de energie die je over hebt voor de (oudere) medemens om je heen.

  P. S. Inplaats van kwakzalvers op hun blauwe ogen te geloven kun je ook als journalist je echte werk doen en bronnenonderzoek doen, een korte blik op NEMJ en je word overstelpt met onderzoeken die volgens deze kwakzalver niet zouden bestaan.

  Maar ook WISO van het ZDF heeft simpel keuringsdienst van waren onderzoek gedaan, waar juist dure mondkapjes niet alleen soms compleet faalden, maar juist door giftige kleurstoffen letterlijk levensgevaarlijk waren.

  En een simpele bandana die dubbelgeslagen werd bleek beter te werken dan een goedgekeurde blauwe chirurgische “mondkap” vooral omdat die meestal niet goed op de neuscpassend word gemaakt en dus aan alle kanten lekt.
  Dus voortaan niet zo laatdunkend over het boerenverstand, dat werkt vele malen beter dan dat van die feitenverdraaier van Dissel, en pas op met FFP2 maskers, die zijn vaak totaal niet veilig…

  https://www.zdf.de/verbraucher/wiso/minderwertige-ffp2-masken-auf-dem-markt-100.html

  En de regels blijven ook met de beste mondkap het belangrijkst, eengroot gedeelte van de besmettingen lopen mensen op via direct contact via de handen…

  2 meter sessies dus, wie kent ze nog.

  Muntgeld is relatief veilig door het giftige koper erin, papiergeld uit een broeierige broekzak daarentegen, is handen ontsmetten, maar NOOIT DROOGVEGEN.

  Dokter Ted Noel laat hier de beste mondkapjes zien: https://www.youtube.com/watch?v=n7WQ5pU1od8

   Mondkapjes worden door jouw adem warm en vochtig en waar gedijen schimmels en bacterien het beste, juist in een warme vochtige omgeving, wat komt er dus in je longen?????

   Geen virus, want dat leeft niet.

   Haal die Spam effe weg wil je Megasponsor

  Hier nog een overduidelijk filmpje dat ook de van Dissel doctrine van het in de elleboog hoesten als fakefact aantoont.

  https://youtu.be/ng2sWK3WIMQ

  Zoals gezegd, onderzoeken te over, even ietwat meer doen dan blind geloven in RIVM onwaarheden.

  Duidelijk te zien dat bij een juist geaatste mondkap er geen voorwaartse projectie meer is, allen nog opwaartse uitstoot (lang binnen blijft dus ook met mondkap risicovol…)

  Ik heb zelf mondkapjes gemaakt van 2 lagen (laken) katoen met ertussenin microvezeldoek, dat veel vocht opneemt. Ze sluiten goed aan op het gezicht. Wassen op 60 graden met wasmiddel, zonder verzachten. Heet strijken.
  Mijn vraag aan de deskundige : is dit goed en is dit beter dan de goedkope polypropyleen, die aan alle kanten gapen?

  Volgens mij is het RIVM de grootste hinderpaal tegen beschermingsmaatregelen als een mondkapje. En dat blijven ze maar volhouden. Lekkere adviesclub die op de dag van de verplichte draging van mondkapjes nog twitterde dat dat niet zou helpen…
  Verder heb ik al tig keren bezwaar gemaakt tegen de term medische mondkapjes. Want ik heb de ffp2 en 3 al jaren hier liggen. Ruim voor corona gewoon gekocht bij de Gamma, tegen bouwstof.

  Mondkapjes worden totaal niet goed gebruikt.Er is ook nog nooit goede voorlichting geweest,Extra geld wat naar NPO is gegaan is w.s opgegaan aan die vreselijke talkshows. mensen gaan niet op internet kijken of naar you tube filmpjes .Mensen hebben kapjes onder hun kin hangen en bij naar binnen gaan winkel opgezet,Handen desinfecteren doet ook vrijwel niemand meer .Nee wel geld naar fieldlabs maar de basis is fout.
  Deel mensen vindt het te duur

   Megaspore wat een onzin schrijft u ,