Registeren Inloggen

Werkt het coronavaccin bij auto-immuunziekte?

Bij sommige nierpatiënten is het coronavaccin mogelijk minder effectief. Voor Annelies Hilgersom heeft dat grote gevolgen. Mensen met een auto-immuunziekte hebben hetzelfde probleem. Het Amsterdam UMC voert een groot onderzoek uit naar het effect van coronavaccinatie bij bepaalde ziekten. Hoofonderzoeker en neuroloog Filip Eftimov geeft uitleg.

Medicijnen die weerstand verlagen

De 51-jarige Annelies Hilgersom kreeg in 2007 een nier van haar man. Sindsdien slikt ze verschillende medicijnen die haar weerstand omlaag brengen. Door het uitbreken van corona zijn Annelies en haar familie aan huis gekluisterd. Want als Annelies besmet raakt met corona, kan ze heel ziek worden.

Vaccin helpt minder goed

Annelies krijgt haar vaccinatie, twee prikken met het Modernavaccin. Maar dat betekent geen eind aan de strikte quarantaine. Annelies: ‘Ik weet niet of ik nu beschermd ben. Want de griepvaccinatie is ook niet altijd effectief voor mensen met mijn medicatie.’ Artsen adviseren haar binnen te blijven. Het zou kunnen dat haar coronavaccin slechts voor 17% effectief is, laten haar behandelaars weten. Een enorme domper voor Annelies en haar gezin.

Veel mensen

Behalve niertransplantatiepatiënten lopen ook mensen met een auto-immuunziekte, zoals Reuma Artritis, MS en de ziekte van Crohn risico. Door hun medicatie kan een coronavaccin minder goed werken. Het Amsterdam UMC doet hier onderzoek naar. Onderzoekleider dr. Filip Eftimov laat ons weten: ‘We willen de effecten van vaccinatie bij die patiënten zo goed mogelijk in kaart brengen.’ Want er zijn 220.000 mensen met Reuma Artritis in ons land.

Uniek onderzoek

De onderzoekers willen weten hoeveel antistoffen patiënten met een auto-immuunziekte precies hebben na hun vaccinatie. Dat gebeurt door middel van bloedonderzoek bij bloedbank Sanquin en met behulp van vragenlijsten. Het onderzoek in het Amsterdam UMC is wat betreft omvang uniek in de wereld. Veel mensen uit andere landen kijken met belangstelling mee.

Eerste resultaten

Neuroloog Flip Eftimov geeft uitleg over het onderzoek in bovenstaande video. Tegen het eind van de zomer worden de resultaten hiervan bekend gemaakt. Meldpunt blijft dit onderwerp volgen. Meer informatie over het onderzoek naar de samenhang tussen bepaalde ziekten en coronavaccins kunt u terugvinden op de website van ZonMw.

Geef een reactie