RegisterenInloggen

Wetenschappers: ‘investeer in preventie dementie’

Een groep van 67 vooraanstaande wetenschappers roept het kabinet, in een ingezonden brief gericht aan minister Hugo de Jonge, op om maximaal in te zetten op het voorkomen van dementie. Zij vinden dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een grote kans onbenut laat bij het aanpakken van dementie.

Preventie tegen dementie

“De afgelopen 30 jaar zijn er vele miljarden gestoken in de ontwikkeling van een geneesmiddel tegen dementie en Alzheimer. Maar zonder dat zo’n medicijn is gevonden”, aldus initiatiefnemer Martijn van Winkelhof tegen NOS. Volgens de wetenschappers wijst alles erop dat er met preventie voorlopig meer te halen is.

Verdubbeling aantal patiënten

Er wordt gerekend op een verdubbeling van het aantal dementiepatiënten tot 2040. Volgens wetenschappers komen er nu al 5 patiënten per uur bij. Dit zorgt ervoor dat de bestrijding van dementie, met 9 miljard euro, bovenaan de zorgbegroting voor 2020 staat.

Dementie staat niet alleen financieel bovenaan. Ook qua ziektelast is dementie ziekte nummer 1 in Nederland. “De ziekte neemt de meeste gezonde levensjaren weg en legt een zware druk op veel mantelzorgers”, staat in de ingezonden brief in krant NRC. Daarom vindt de groep wetenschappers dat de nadruk bij het bestrijden van dementie op preventie moet liggen.

Beweging en genoeg slaap houdt ontwikkeling dementie tegen

Een groep internationale wetenschappers doet onderzoek naar dementie. Zij schrijven in een brief aan de G7-top, dat ongeveer een derde van alle diagnoses van dementie en Alzheimer samenhangt met risicofactoren die beïnvloedbaar zijn. Zo zouden lichaamsbeweging, een gezonde bloedsuikerspiegel en bloeddruk, sociale interactie en genoeg slaap beschermen tegen het ontwikkelen van dementie. Beweging stimuleert bijvoorbeeld de aanmaak van een beschermend eiwit en zorgt voor meer bloedtoevoer naar het brein. Dat kan dementie tegengaan. Ook volgens non-profitorganisatie Alzheimer Nederland kan dementie in 30 procent van de gevallen voorkomen worden door aanpassingen in de levensstijl. De organisatie raadt aan om nieuwe dingen te blijven leren en gezond te leven.

80-jarigen hebben minder kans

De wetenschappers stellen dat het aantal personen met dementie in welvarende landen de afgelopen 30 jaar is gedaald met 20 tot 40 procent. “Dat betekent dat de kans op dementie voor mensen in bepaalde leeftijdscategorieën kleiner is geworden”, zegt hoogleraar geriatrie aan het Radboudumc Marcel Olde Rikkert tegen NOS. Tegenwoordig hebben 80-jarigen een kleinere kans om dement te worden in tegenstelling tot 30 jaar geleden. Volgens Olde Rikkert zijn dit veelal de hoger opgeleiden. Zij hebben vaak meer aandacht en geld voor een gezondere leefstijl, wat de kans op dementie verkleint.

Slechte registratie in Nederland

Onderzoek naar de hoeveelheid dementiegevallen in Nederland wordt gehinderd doordat de registratie van dementiepatiënten in Nederland niet volledig is. Bij huisartsen zijn volgens Olde Rikkert 150.000 dementerenden bekend, terwijl er vanuit wordt gegaan dat er ruim 250.000 patiënten zijn. In Denemarken registreren ze bijvoorbeeld wel alle dementiegevallen. “Daar is de afgelopen 10 jaar het aantal demente mensen per leeftijdscategorie jaarlijks met 2 procent gedaald. En het totaal aantal patiënten stabiliseert”, aldus Olde Rikkert. Een goede registratie is belangrijk om goed te kunnen zien wat de effecten van de beoogde preventie zijn. Zo kunnen we in Nederland ook zulke cijfers berekenen als in Denemarken.

Nieuwe strategie

Minister de Jonge werkt aan een nieuwe strategie om dementie aan te pakken. “Dementie is hard op weg om volksziekte nummer 1 te worden. Daarom moeten we meer investeren in onderzoek naar dementie. Daar hoort investeren in preventie ook bij”, aldus de minister. Verder roept de minister op een internationale dementiebijeenkomst op tot meer investeringen in de ziekte. Hij wil een wereldwijde strategie ontwikkelen en het ministerie van VWS gaat het onderzoeksbudget verdubbelen naar 16 miljoen euro per jaar.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie

Reactie

  1. De wetenschappers kunnen het heel goed vertellen, want dat is hun beroep en ze willen aan dacht ktijgen,maar in het praktijk ,is het niet zo, ik kan personen, die gezond en sport hebben gedaan. zijn toch dement geworden, hebeb ze dan , niet goed geleefd ?