RegisterenInloggen

Wetenschappers voor het karretje gespannen van suikerindustrie

Uit onderzoek van voedselwaakhond foodwatch blijkt dat 9 Nederlandse wetenschappers banden hebben met de suikerindustrie. De wetenschappers die betaald worden door KSV, plaatsen suiker in een positiever daglicht. Dit leidt tot verwarring bij consumenten want is suiker niet ongezond?

Rapport foodwatch

De 9 wetenschappers waar foodwatch het over heeft, zijn of waren werkzaam voor het Kenniscentrum Suiker en Voeding (KSV). Deze organisatie  doet onderzoek en verzamelt wetenschappelijke informatie over suiker in relatie tot voeding en gezondheid en speelt dit weer door naar gezondheidsprofessionals.  De KSV wordt gefinancierd door een van de grootste Europese suikerproducenten en behartigt de belangen van de suikerindustrie. De voedselwaakhond meldt onder andere dat de wetenschappers een veel te rooskleurig beeld schetsen over suikerinname. Foodwatch checkte hun beweringen met andere (inter)nationale voedingsexperts, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). En wat blijkt: de wetenschappers richten zich op de positieve onderzoeksresultaten over suiker. De negatieve gevolgen worden niet belicht of afgezwakt.

Verschillende inzichten

Zo zou suiker niet specifiek bijdragen aan obesitas. Volgens de wetenschappers is vet en te weinig beweging een grotere boosdoener. Volgens Elif Stepman van foodwatch leiden ze zo de aandacht af van suiker.”De Wereldgezondheidsorganisatie trekt al jaren aan de alarmbel dat er iets moet veranderen. Suiker is een van de boosdoeners.” Ook zou suiker volgens de wetenschappers geen grote rol spelen bij tandbederf. Ook dit wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie weerlegt. Stepman is verontwaardigd. “We vinden het heel belangrijk dat er onderzoek gedaan wordt, maar als wetenschappers uit de suikerindustrie dat doen, is het vaak gekleurd.” De discussies over suikers zijn al verwarrend genoeg zegt Stepman.

Ongezond

We eten te veel suiker in Nederland. De WHO adviseert iedereen maximaal 50 gram per dag aan vrije suikers te eten. Dit zijn 12,5 suikerklontjes van 4 gram. Voor mannen zijn dit er 15. Maar 6 op de 10 volwassenen overschrijdt deze norm. Vrije suikers zijn suikers die toegevoegd worden aan voedingsmiddelen of die van nature aanwezig zijn in vruchtensappen. Suikers die van nature aanwezig zijn in vers fruit, groente of melk behoren niet tot de vrije suikers. De overvloed aan vrije suikers krijgen mensen vooral binnen door de consumptie van niet-alcoholische dranken (frisdrank en sap, 32 procent). Daarna volgen suiker en snoepgoed met 25 procent, koek en gebak met 17 procent en zuivel met 12 procent. Frisdranken en sappen dragen in grote mate bij aan overgewicht en obesitas. En het aantal Nederlanders met overgewicht stijgt.

Obesitasepidemie

In Nederland is de helft van de volwassenen te zwaar. En dit neemt alleen maar toe naarmate we ouder worden. Dit heeft maatschappelijke gevolgen. Uit cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid blijkt dat 4 procent van alle ziektes in Nederland, is toe te schrijven aan (ernstig) overgewicht.Stepman: “Nu we kampen met een obesitasepidemie, kunnen we het echt niet gebruiken dat wetenschappers worden ingeschakeld om de risico’s van suikerconsumptie te bagatelliseren.”

Reactie KSV

Het KSV herkent zich niet in de uitkomsten van het rapport van foodwatch. Het kenniscentrum vertelt dat het rapport vol staat met uit z’n ‘verband gerukte citaten’ en dat nuances en kritische kanttekeningen zijn weggelaten door foodwatch. “Het verhaal is daardoor suggestief en tendentieus”, aldus het KSV. Een volledige reactie leest u hier. 

Bron: foodwatch

Geef een reactie