Registeren Inloggen

Wat is lichttherapie en werkt het echt tegen een winterdip?

Januari: misschien wel de somberste maand van allemaal. En dan komt een winterdip sneller om de hoek kijken. Er zijn manieren om dit tegen te gaan, zoals lichttherapie. Wij leggen u uit hoe het werkt en waar u op moet letten.

Winterdip, winterdepressie en lichttherapie

In het najaar is het minder lang licht en wordt het kouder. Hierdoor zitten we met z’n allen meer binnen en worden we minder blootgesteld aan zonlicht. De melatonineproductie wordt zo hoger en onze biologische klok kan ontregeld raken. Daardoor denkt het lichaam dat we meer moeten slapen en neemt de vermoeidheid, slechte concentratie, somberheid en eetlust toe. Wanneer iemand hier last van heeft, wordt er ook wel gezegd dat diegene een winterdip heeft. Dit is echter wat anders dan een winterdepressie. Lichttherapie zorgt ervoor dat melatonine niet meer zoveel wordt aangemaakt en een winterdip, of zelfs een winterdepressie, kan verminderen of verdwijnen.

Waar kunt u lichttherapie krijgen?

Als u in behandeling bent bij een huisarts voor uw winterdip of winterdepressie kan deze u doorverwijzen naar het ziekenhuis of een psycholoog. Daar kunt u lichttherapie ontvangen. Ook zijn er apparaten die u zelf kunt kopen voor thuis. Let er daarbij wel op dat de lamp de sterkte van 10.000 lux moet hebben. Niet meer, want dan is het licht te fel. Ook niet minder, want dan is de lamp weinig of niet effectief. Ook is het belangrijk om er op te letten dat de lamp geen UV-licht uitstraalt.

Hoe werkt het thuis?

Lichttherapie werkt met sterk en wit licht. Dit licht is vergelijkbaar met daglicht, maar wel minder fel en het bevat geen UV-straling. Om van uw winterdip af te komen is het het beste om eenmaal per dag, het liefst in de ochtend, voor een daglichtlamp te gaan zitten. U moet 50 centimeter van de lamp af zitten en het licht moet in uw gezicht en op uw ogen schijnen. De lamp hoeft niet direct in uw ogen te schijnen. Ondertussen kunt u dus gewoon lezen of tv kijken om de tijd te doden. Het is goed om eerst op te bouwen met 10 tot 30 minuten. Als u merkt dat dit niks voor u doet, dan kunt u dit verlengen. Bespreek dit wel met uw arts.

Welke apparaten?

Er zijn enorm veel daglichtlampen te koop, maar er zijn ook brillen op de markt. Deze biedt hetzelfde effect maar kunt u gewoon opzetten terwijl u bezig bent. De bril geeft hetzelfde licht af als een daglichtlamp zou doen en u kunt deze bril ook over uw gewone bril of lenzen heen dragen.

Wanneer merk ik verschil?

De meeste mensen merken na een week lichttherapie al verschil. Mits er elke dag gebruik is gemaakt van de daglichtlamp of bril. Mocht dit bij u niet het geval zijn, dan kunt u langer doorgaan met de lichttherapie. Merkt u helemaal geen verschil? Neem dan contact op met uw huisarts of psycholoog.

Hoe fitter, hoe weerbaarder tegen corona

Bron: UMCG, De Psycholoog, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock

Geef een reactie