Registeren Inloggen

Zo spreekt u iemand aan die zich niet aan de coronaregels houdt

Ondanks dat sommige coronamaatregelen inmiddels weer zijn versoepeld, is het nog altijd zaak om 1,5 meter afstand te houden. Toch gaan sommige mensen wat losser met deze regel om dan anderen. Maar moet u er wat van zeggen als iemand dichter dan 1,5 meter van u afstaat in bijvoorbeeld de supermarkt? En hoe spreekt u uw omgeving nou het beste aan op dit onwenselijke gedrag?

Felheid

Over het algemeen reageren mensen vaak defensief als zij worden aangesproken op hun gedrag. Mensen die anderen aanspreken, worden al snel als aansteller gezien en worden in de praktijk bijvoorbeeld uitgelachen of zelfs uitgescholden. De felheid waarmee sommige mensen reageren kan een reden zijn om maar op uw tong te bijten en er niets van te zeggen. Maar wilt u toch aangeven dat u het vervelend vindt dat uw medemens zich niet aan de coronamaatregels houdt? Dan kunt u dit het beste doen door te communiceren vanuit een ‘ik-boodschap’. Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit legt aan nieuwswebsite Nu.nl uit hoe u dit doet: “Maak duidelijk wat iets met u doet en laat uw eigen kwetsbaarheid zien. U moet al snel reageren als iemand op uw lip staat. Ik geloof dat u er op zo’n moment goed aan doet een stap opzij te zetten en bijvoorbeeld te roepen: pas op, 1,5 meter. Zo laat u zien dat u schrikt.”

Zelfbeheersing is belangrijk

Ook is het belangrijk om te allen tijde uw zelfbeheersing te behouden, hoe frustrerend de situatie ook is. “Met communiceren reageren we vaak op de lading en niet op de inhoud. Dus hóe iemand iets zegt in plaats van wát iemand zegt”, legt Vonk uit. Het is dus zaak om uw emoties even opzij te zetten als u iemand wilt aanspreken op zijn of haar gedrag. Want wanneer u toegeeft aan uw boosheid, is de kans groot dat degene die u aanspreekt ook boos terug zal reageren, wat tot escalatie van de situatie kan leiden. En dat wilt u natuurlijk voorkomen in een drukke supermarkt.

Blijf altijd vriendelijk

Daarnaast wordt u door iets op een vriendelijke manier te zeggen, vaak niet als een aansteller gezien. En door meer vanuit uzelf te spreken hebben mensen vaak ook meer respect voor het feit dat u wel graag 1,5 meter afstand wilt houden. Roos Vonk geeft daar dit voorbeeld bij: “Voor mij is deze afstand goed, vindt u dat oké?”

Melden?

Naast dat het vervelend is, is het ook strafbaar als 3 of meer mensen in het openbaar de onderlinge afstand van 1,5 meter niet aanhouden. Maar moet u dit dan melden bij de politie? Als het gaat om een situatie in een winkel of (na 1 juni) om een terras of restaurant kunt u dit beter melden bij de gemeente, zij gaan namelijk over vergunningen. Bij een acute situatie, of bijvoorbeeld in het weekend als de gemeente gesloten is, kunt u wel bellen met de politie. Of meld het via dit meldformulier. Ga echter niet het noodnummer 112 bellen, dit is alleen voor situaties waarin elke seconde telt.
De politie kan natuurlijk niet voor elk akkefietje langskomen, maar kan er na uw melding bijvoorbeeld wel voor kiezen om de locatie beter in de gaten te houden.

Niet alleen negatief

Toch zorgt het waarborgen van genoeg afstand niet alleen voor negatieve reacties. Veel mensen kunnen het juist waarderen als zij zien dat iemand wel moeite doet om afstand te houden. Bijvoorbeeld door even het gras in te lopen bij het passeren, of door in de supermarkt een ander gangpad te nemen dan die waar een vakkenvuller aan het werk is. Want lang niet iedereen vindt de maatregelen overdreven.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie

Reacties (2)

    Ik ben een aantal keren door een “aanstormende” mede-consument toegeschreeuwd dat ik aan de kant moest omdat ik anders in hun “ruimte” zou komen.
    Ben me rot geschrokken van die agressiviteit; ik stond al die keren stil voor een vak om mijn boodschappen te pakken.

    Ik durf de mensen er niet op aan te spreken als zij mij op korte afstand passeren.
    Ik durf wel te vragen of het goed is als ik een ander binnen de 1,5 m moet passeren omdat het niet anders kan.
    Maar bij voorkeur loop ik liever om of keer ik om en ga ik naar huis.

    Ik snap het probleem niet.
    Wie bang is voor corona heeft toch al een heleboel prikjes gehad?
    Die prikjes die beschermen je toch? Daar trotseer je toch de bijwerkingen voor?
    Of is een van de bijwerkingen dat je raar gaat doen tegen mensen op minder dan 1,5 meter?