Registeren Inloggen

COLUMN: Zelfs Elles trapt bijna in een oplichtingsmail

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Ik presenteer al heel wat jaren ‘Meldpunt’ voor MAX, heb veel kijkers geattendeerd op allerhande oplichtingspraktijken en toch trap ik er zelf ook bijna in. Vorige week kreeg ik een mail van de CJIB dat ik een verkeersboete niet had betaald.

‘Noodzaak’

‘Hoewel de betalingstermijn reeds is overschreden, is het openstaande bedrag (inclusief incassokosten) van € 395,13 nog niet op de rekening van het CJIB bijgeschreven. Mochten wij de betaling niet op tijd ontvangen, zijn wij genoodzaakt het beschuldigde bedrag te verhogen naar € 491,63.’

Geïrriteerd

Hoewel ik weet dat dergelijke instanties nooit mailen, tuinde ik er toch bijna in. Ik dacht dat ik of mijn man een brief met de betreffende bekeuring hadden gemist en dat we nu dus deze betaling moesten doen. Tot mijn grote verdriet, want niets is zo erg als een verkeersboete, zeker als je bijvoorbeeld maar tien kilometer te hard hebt gereden. Enigszins geïrriteerd tik ik op de bijgevoegde betalingslink, maar die werkt niet goed.

Help!

Uiteindelijk roep ik mijn man erbij, die gelukkig een stuk wantrouwiger is dan ik. Hij kijkt nog eens goed naar het mailadres en dat blijkt een Italiaanse afzender te zijn. Help! Als ik de mail nog eens goed lees, valt me pas op dat deze slecht geformuleerd is. Nog een bijzondere zin: ‘Deze brief is aangemaakt in een geautomatiseerd proces, daarom treft u geen handtekening aan.’

Zelfs ik

Hoe kan het dat zelfs ik die al jaren programma’s maak over deze listige kwesties toch bijna in de fout ga? Omdat ik veel, heel veel mails krijg. Omdat ik bang bent dat de schuld alleen maar hoger wordt. En omdat ik eigenlijk te weinig tijd neem voor mijn administratie. Blijf dus oppassen!

Geef een reactie

Reacties (3)

  Hoe dom kun je zijn, je weet toch of je wel of geen boete hebt gehad

   we zijn niet allemaal zo slim als jij !

  Ik kreeg afgelopen week een email van ICS of ik mijn telefoon nummer wilde checken. Ik ben er ingetuind om op het linkje te klikken (klik hier) gelukkig waren ze bij de ICS wel attent en hebben gelijk de Visa kaart geblokkeerd. Zo zie je maar je doet gauw iets.
  Vriendelijke groet
  Anneke Wolsink