Registeren Inloggen

Corona-oplichters: deze trucs gebruiken ze

Criminelen hebben met het coronavirus een nieuwe manier gevonden om mensen op te lichten. Zo versturen ze e-mails, zogenaamd verzonden door het RIVM, sms’jes namens het Rode Kruis en berichten namens uw bank. Maar trap er niet in, zegt Fred Ootes, specialist cybercrime bij de politie.

Misbruik van de situatie

Oplichters misbruiken uw honger naar informatie en uw angst voor besmetting door het virus. Het Rode Kruis waarschuwt voor sms’jes die in hun naam rond worden gestuurd. Daarin wordt gevraagd om een donatie te doen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Maar de link die met de sms mee gestuurd wordt, klopt niet.

Klik niet op de link

Volgens Fred Ootes  is de link in werkelijkheid bedoeld om de toestellen en de computers van ontvangers te besmetten met malware. Malware is software die computersystemen verstoren, gevoelige informatie verzamelen of toegang kan krijgen tot private computersystemen. Oplichters proberen zo persoonlijke gegevens te ontfutselen.

Bel de instantie

Krijgt u een verdachte sms of ander soort bericht? Klik niet op de link en bel de instantie die u het bericht stuurt. “Kijk ook altijd even op de website van de instantie, zoals die van het RIVM. Daar staat alle informatie die u nodig heeft. Of kijk op teletekst, daar staat ook de meest belangrijke informatie van dit moment.” aldus Fred Ootes.

Corona-babbeltruc

Oplichters komen ook aan de deur en zeggen dat ze willen controleren op symptomen van Corona. Lees er meer over op deze pagina.

 

Geef een reactie