Registeren Inloggen

Cybercriminelen sturen valse mails over “verplichte” boosterprik

Cybercriminelen mikken met valse mails over de boosterprik op ouderen. Ze doen zich voor alsof ze medewerkers van de GGD GHOR zijn. In die mails zeggen ze dat de boosterprik verplicht is. En er moet voor betaald worden. Ze lokken de mensen met een linkje eerst naar een valse bankomgeving. Pas goed op, zegt de GGD GHOR. Want de boosterprik is vrijwillig én gratis.

Zo herkent u de valse e-mails

GGD GHOR Nederland (de koepelorganisatie van de GGD’en en GHOR-bureaus) waarschuwt nu voor deze zogenoemde phishingmails. “Mensen worden nooit per mail uitgenodigd voor een vaccinatie,” zegt woordvoerder Angelique Toonen. “GGD GHOR Nederland stuurt alleen een afspraakbevestiging per e-mail. Uitnodigingen voor een boostervaccinatie komen via een brief van het RIVM. Soms nodigt GGD GHOR Nederland bepaalde (leeftijds)groepen al eerder uit. Dan doen we dit via een media-oproep en lokaal sturen we soms sms-berichten.” Het taalgebruik in de valse e-mails is vreemd, overdreven formeel en er zitten veel taal- en spelfouten in.

Het klopt niet want vaccinaties zijn vrijwillig én gratis

“In deze valse e-mails staat dat elke senior in Nederland verplicht een boosterprik krijgt,” vat Toonen samen. “Wie op de link klikt om een afspraak te maken, komt uit bij een bankomgeving. Fraudeurs proberen senioren op deze manier geld afhandig te maken. Let op: een boosterprik is vrijwillig én gratis!” Open de valse e-mails niet en gooi ze direct ongelezen weg.

Schade door phishing in 2019 verdubbeld. Bankklanten de dupe

Geef een reactie