Registeren Inloggen

Identiteitsbewijs doorsturen? Hier moet u op letten

Op veel plekken vraagt men om een identiteitsbewijs. Denk bijvoorbeeld aan een PostNL-punt, de supermarkt, of de incheckbalie van een hotel. Ook online krijgen we deze vraag steeds vaker: ‘Kunt u een foto van uw rijbewijs of paspoort doormailen?’ Maar moet u dat nou wel doen? En hoe doet u dit veilig?

Gevoelige informatie

De overheid is er duidelijk over: ‘Geef nooit zomaar uw identiteitsbewijs af. Ook niet als een organisatie vraagt om een kopie voor het afsluiten van een huurcontract of telefoonabonnement’. Dit staat op de website van Rijksoverheid. Op uw identiteitsbewijs staat veel gevoelige informatie zoals uw BSN, pasfoto en geboorteplaats. Met deze informatie, in combinatie met de namen die op het document staan, kunnen criminelen makkelijk identiteitsfraude plegen. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) ontving hier het afgelopen jaar ruim 6000 meldingen van.

Handige app

Maar soms vragen bedrijven er wel om en zeggen ze u niet verder te kunnen helpen zonder uw gegevens. De overheid heeft een app ontwikkeld, genaamd: KopieID. Met deze app kunt u, als het moet, alsnog een kopie van uw paspoort of rijbewijs sturen. Maar dan kunt u alle informatie zwart maken die de organisatie niet nodig heeft. Op deze manier bent u beter beschermd als uw gegevens in verkeerde handen vallen.

Hoe het werkt

U downloadt de app via de Appstore of Google Play Store. Vervolgens geeft u de app toestemming om foto’s te maken. Als u dan een foto maakt van uw rijbewijs of paspoort, kunt zwarte vlakken over de informatie zetten die het bedrijf niet nodig heeft. Een BSN-nummer, hebben de meeste bedrijven bijvoorbeeld niet nodig. Dit mag alleen worden gevraagd van organisaties met een publieke taak. Een autoverhuurbedrijf, valt daar bijvoorbeeld niet onder. Op deze video is nauwkeurig te zien hoe de app werkt.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Identiteitsbewijs als borg

Er is veel onduidelijkheid over het kopiëren en bewaren van identiteitsbewijzen. Uit onderzoek van de consumentenbond in november blijkt dat verhuurbedrijven regelmatig een identiteitsbewijs als borg houden. ‘Een bootje huren? Prima, maar dan houden we wel uw rijbewijs hier’. Dit mag niet en de consumentenbond heeft de bedrijven hierop aangesproken. Wanneer dit wel gebeurt, overtreedt zowel de id-houder als het bedrijf de paspoortwet. U mag uw identiteitsbewijs namelijk niet uit handen geven en u mag die van een ander ook niet bewaren.

Dit mag wel

De verhuurder mag wel controleren op echtheid en of uw naam klopt. Ook mag de verhuurder het ID-nummer overschrijven, maar niet het BSN-nummer. Daarnaast is het niet verstandig om zomaar een kopie te laten maken, scherm dan de informatie af die het bedrijf niet nodig heeft. Dit kan zowel met de app als met een ouderwetse zwarte stift.

Wie mag er wel om uw identiteitsbewijs vragen?

Er zijn maar een paar organisaties die om uw identiteitsbewijs mogen vragen. Dit zijn: overheidsorganisaties, banken, notarissen, casino’s, levensverzekeraars en werkgevers. Er zullen ook commerciële bedrijven zijn die om dit document vragen. Er zit altijd een verschil tussen het identiteitsbewijs laten zien, of een kopie sturen. Vraagt een bedrijf daadwerkelijk om een kopie en wilt u veel gedoe voorkomen, scherm dan uw persoonlijk gegevens af en gebruik een watermerk. Zo voorkomt u dat anderen misbruik maken van uw persoonlijke gegevens.

Bron: Consumentenbond, Rijksoverheid

Geef een reactie

Reactie

    Ik wil hier nog benoemen dat wanneer je een volledige kopie van je paspoort moet sturen, bijvoorbeeld naar een bank, het sturen via e-mail per definitie niet veilig is. Er zijn wel veilige oplossing op de markt.
    Kijk bijvoorbeeld eens bij https://www.vismaaddo.nl/.