Registeren Inloggen

Marktplaats waarschuwt voor gevaarlijke linkjes

“Maak even 1 cent naar me over, zodat ik zeker weet dat je bent wie je zegt dat je bent.” Het is een veelgebruikte oplichtingstruc op Marktplaats. Wie erin trapt, komt op een nagemaakte bankiersite en geeft gebruikersnaam en wachtwoord voor internetbankieren aan oplichters. Die kunnen vervolgens geld stelen. En daar treden Marktplaats, banken en de politie nu samen tegen op.

Adrescontrole

Marktplaats controleert in zijn app het adres waar een gebruiker een ander naartoe wil laten gaan. “Als dat het goede adres is van een betaalomgeving van een bekende bank, dan word je in één keer doorgestuurd”, aldus een woordvoerder. Maar als het een ander adres is, een onofficiële betaalsite, verschijnt voortaan een waarschuwing in beeld om goed op te letten, omdat het misschien een zogenoemde phishing-site is.

Lokken

Marktplaats ziet de laatste tijd veel oplichtingspogingen rond de dienst Gelijk Oversteken. Bij die service maakt een koper geld over naar een derde rekening. Pas als de bestelling is geleverd, gaat dat geld naar de verkoper. Wordt er niets verstuurd, krijgt de koper het geld terug. Maar sommige oplichters proberen mensen naar een andere plek te lokken.

betaalverzoek 1 cent oplichting 2

Voorbeeld van een valse namaaksite om bankgegevens te stelen

Betaalverzoekfraude via Marktplaats

“De politie werkt doorlopend samen met publieke en private partijen om phishing tegen te gaan”, aldus teamleider Caroline Sander van de Electronic Crimes Task Force van de politie. “We zagen de laatste tijd een toename in het aantal aangiftes van betaalverzoekfraude en Marktplaats werd daarbij vaak genoemd.”

Aangifte helpt

Dankzij aangiftes krijgt de politie beter zicht op hoe criminelen te werk gaan. “Dat is nodig om de daders op te sporen, maar ook om de oplichtingspraktijken te verstoren”, aldus Sander. “De politie kan met de informatie ook mensen informeren hoe ze kunnen voorkomen dat ze de dupe worden van phishing.”

WhatsApp-oplichting

Lees ook dit artikel met 5 kenmerken van een WhatsApp-oplichter.

Geef een reactie

Reactie

    […] een online handelsplaats hier wel naar? Geef die dan niet. Wees ook voorzichtig als iemand u vraagt 1 cent over te maken ter bevestiging. Bent u toch slachtoffer geworden van oplichting via Facebook Marketplace of Marktplaats? Meld dit […]