Registeren Inloggen

Nep websites zijn steeds realistischer: hoe herkent u een vals webadres?

Soms zijn websites waarvan u bijna zeker weet dat ze betrouwbaar zijn dat niet. Oplichters kunnen de echte websites van bijvoorbeeld de Belastingdienst of een bank immers heel goed namaken. Hoe komt u erachter of u te maken heeft met een vals webadres?

Nep websites

Al eerder bericht Meldpunt over de geraffineerde oplichtingstruc om mensen geld afhandig te maken middels een neppe website. Zo maakten oplichters de website van Marktplaats na voor een pagina om zogenaamd betalingen te verifiëren. De kleuren, het lettertype en het taalgebruik komen volledig overeen. Op het eerste oog lijkt het dan ook betrouwbaar. Toch kunt u achterhalen of u te maken heeft met een vals webadres.

Website beveiligd of niet?

Als eerste kunt u controleren of de website beveiligd is. Dit ziet u bijvoorbeeld aan het slotje wat voor de url te zien is. Daarnaast zijn websites die beginnen met https:// beveiligd, terwijl dit niet het geval is wanneer er http:// staat.

Vals webadres herkennen

Met een webadres wordt de url van een website bedoelt, oftewel de link. De volledige url kunt u bekijken wanneer u hier dubbel op klikt in de zoekbalk. Ook hier kan op het eerste gezicht alles lijken te kloppen. Er kan zelfs het slotje bij staan, wat op een beveiligd webadres duidt. Maar dat is geen garantie voor een betrouwbare website. Het zit ‘m dan ook in de kleine lettertjes:

  • Controleer of er typfouten in de tekst staan. Bijvoorbeeld: maxmeltpunt.nl in plaats van maxmeldpunt.nl.
  • Staat er een komma waar een punt hoort te staan? Of ziet u veel punten tussen de woorden staan? Dan moet er een belletje gaan rinkelen. Let wel: wanneer u ingelogd bent of wilt inloggen staan er bijvoorbeeld wel vaak meerdere punten in de url zoals hier: mijn.overheid.nl.
  • Zijn er woorden toegevoegd? Bijvoorbeeld debelastingdienst.nl, terwijl het oorspronkelijke webadres belastingdienst.nl is.

Controleer voor u ergens op klikt

Phishingmails bevatten links naar valse websites. Klik daarom nooit zomaar op links in mails, maar controleer eerst de url en vergelijk deze met die van de oorspronkelijke website. U kunt een url ook controleren met de linklezer op de website van de Fraudehelpdesk. Heeft u per ongeluk toch op de link geklikt, raak dan niet meteen in paniek. Pas wanneer u uw gegevens heeft gedeeld op de valse website kunnen oplichters hier wat mee. Is dit het geval, doe dan aangifte bij de politie en maak een melding bij de Fraudehelpdesk.

(Bron: Archief, Fraudehelpdesk, SeniorWeb, Opgelicht?!. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Gewoon NOOIT op een link klikken, Surf gewoon even naar de site van het bedrijf of instantie die de link stuurt. Daar is diezelfde info ook te vinden.
    Uiteraard is het iets anders als je om een link VRAAGT. B.v als je een paswoord vergeten bent.

    Als je op een link klikt van ransomware weet de verstuurder dat het een bestaand mail-aders is. Krijg je nog meer bende in je mailbox,

    Ik heb het idee dat ik nooit zo maar ergens op klikt maar zeker weten?
    Daarom ben ik blij met jullie website.