Registeren Inloggen

Nepbankmedewerkers maken half miljoen euro buit

De politie heeft 14 maart 2023 een drietal aangehouden op verdenking van grootschalige oplichting. Ze lichtten meer dan 60 mensen op door zich voor te doen als bankmedewerker. Zo maakten ze bijna een half miljoen euro buit.

Slinkse trucs van nepbankmedewerkers

De slachtoffers werden tussen augustus 2022 en februari 2023 opgebeld door nepbankmedewerkers die op slinkse wijze hun vertrouwen wisten te winnen. De beller vertelde dat er iets mis is met de rekening van het slachtoffer en dat er snel gehandeld moet worden om het geld veilig te stellen. De politie laat weten dat tijdens het onderzoek naar voren kwam dat deze oplichters op verschillende manieren ‘hielpen’. Zo wordt er gebruikt gemaakt van het versturen van phishinglinks in e-mails of via Whatsapp. Daarnaast laten de fraudeurs het slachtoffer het programma Anydesk op de computer installeren om zo mee te kunnen kijken met het internetbankieren. Ook laten de nepbankmedewerkers de slachtoffers soms zelf geld overboeken naar ‘veilige kluisrekeningen’. Bij meerdere slachtoffers komt men ook aan de deur om de pinpas op te halen.

Politieonderzoek brengt tientallen slachtoffers in kaart

Het team Digitale Criminaliteit Midden-Nederland voerde het onderzoek uit. De rechercheurs kregen meerdere aangiften onder ogen en zagen hierin een verband. Door uitvoerig politieonderzoek kunnen ze ondertussen meer dan 60 aangiften aan elkaar koppelen. Daarbij is er voor bijna 500.000 euro weggesluisd en in criminele handen terechtgekomen. De politie sluit niet uit dat er nog meer slachtoffers zijn.

Huiszoeking levert geld, verdovende middelen en wapens op

De 3 verdachten, een 25-jarige en 20-jarige man uit Schiedam en een 20-jarige man uit Delft, zijn volgens de politie betrokken bij het plunderen van de rekeningen van de slachtoffers. Daarnaast hebben ze geshopt bij verschillende (web)winkels op kosten van de benadeelden. De politie deed ook onderzoek in 4 verschillende woningen. Vermoedt wordt dat ze zich ook met andere strafbare feiten bezighielden. Zo troffen rechercheurs 25.000 euro contant geld aan, een handelshoeveelheid aan verdovende middelen en een geldtelmachine. Verder zijn er bivakmutsen en 2 luchtdrukwapens gevonden. Ook zijn er verschillende dure merkgoederen in beslag genomen. De verdachten zullen zich later moeten verantwoorden voor de rechter.

Geef uw bankpas aan niemand mee!

Bankhelpdeskfraude komt helaas nog steeds voor. Criminelen kopen online hele bundels persoonsgegevens om daarmee hun eigen geloofwaardigheid te vergroten. Meldpunt besteedde onlangs nog aandacht aan deze handel. Hoe meer gegevens bekend zijn van een potentieel slachtoffer, hoe groter de kans van slagen. De bank zal u nooit bellen om te vragen geld over te maken. Ze zullen ook nooit bij u thuis langskomen om uw bankpas op te halen. Wordt u dus gebeld door een bankmedewerker die u vertelt dat uw geld niet veilig is, en dat snel handelen noodzakelijk is? Vertrouw dit niet. Hang gelijk op en bel het nummer van de bank dat u zelf opzoekt. Geef uw pinpas aan niemand, en installeer ook geen programma op uw computer. Zo geeft u uw gegevens prijs aan sluwe fraudeurs. Bent u toch opgelicht? Bel direct uw bank en doe aangifte bij de politie.

Voorkom identiteitsfraude: zo makkelijk komen oplichters aan uw gegevens

(Bron: Archief, Politie. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    […] in vrijwel identieke zaken. Fraudeurs maken enorme geldbedragen buit, in het geval van een bende bij 60 gedupeerden in totaal zelfs een half miljoen euro. De daders, die een mix van allerlei nieuwe trucs toepassen, richten zich vaak op oudere kwetsbare […]