Registeren Inloggen

Pas op voor oplichters die zich voordoen als bankmedewerkers

Pas op voor een nieuwe vorm van oplichting. Criminelen doen zich voor als medewerker van uw bank en proberen bij u thuis uw pinpas of geld afhandig te maken. Hiervoor waarschuwt Betaalvereniging Nederland.

Hoe gaan ze te werk?

Oplichters bellen u en doen zich voor als bankmedewerkers. Dit staat ook wel bekend als spoofing. Zij melden u dat er problemen zijn met uw bankrekening of uw betaalpas. Daarom maken ze een afspraak met u om bij u aan huis te komen. “Eenmaal binnen sluizen ze met uw de computer geld weg als u even niet oplet of ze knippen uw pinpas doormidden. Ze knippen hem zo door dat hij daarna nog te gebruiken is”, zegt Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland.

Meldingen

Bij de Fraudehelpdesk zijn er nog weinig meldingen over deze soort oplichting. Maar bij de zaken die bekend zijn, gaat het om aanzienlijke bedragen. Twee gedupeerden zijn respectievelijk 18.000 en 9.800 euro kwijt. In vrijwel alle gevallen is het slachtoffer boven de 55 jaar.

Tips om dit te voorkomen

Mocht het bij u misgaan, meld het dan altijd bij de Fraudehelpdesk. Het beste is nog te voorkomen dat u slachtoffer wordt. Vraag tijdens een telefoontje altijd om de naam en het personeelsnummer van de medewerker. Bel daarna altijd een zelf opgezocht nummer van uw bank om na te vragen of het verhaal van de beller klopt. Ook goed om te onthouden is dat de bank nooit bij u aan huis komt tenzij u daar om vraagt.

Geef een reactie