Registeren Inloggen

Pas op voor WhatsApp-berichten van het CJIB over openstaande schuld

Een WhatsApp-bericht, mail of sms over een openstaande boete zult u van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) niet krijgen. En toch ontvangen mensen ze, maar die komen niet van het CJIB.

Openstaande schuld

In het bericht dat van het CJIB zou komen, staat dat u een openstaande schuld heeft vanwege een verkeersovertreding, niet betaalde gemeentelijke heffing of andere boete. Ook krijgt u het dringende verzoek om het bedrag dat u verschuldigd bent meteen te betalen. In het bericht staat een link waar u op moet klikken om te kunnen betalen. Een bericht terugsturen waarin u om nadere uitleg vraagt heeft echter geen zin, want ‘het CJIB’ kan u niet via WhatsApp te woord staan. Dit kan zogenaamd alleen via het mailadres cjib@mail.nl.

Oplichters aan het werk

Wanneer u een verzoek tot direct betalen krijgt, moeten uw alarmbellen afgaan. Want de kans is groot dat u te maken heeft met criminelen die uit zijn op uw geld. En dat is ook in dit geval zo. Het CJIB stuurt u namelijk geen WhatsApp-bericht en zal u ook nooit mailen of sms’en over een boete, aanmaning of betalingsachterstand.

Krijgt u bericht van het CJIB? Dit kunt u het beste doen

Ontvangt u een soortgelijk bericht dat afkomstig is van het CJIB? Volg dan onderstaande stappen:

  • Klik nooit op links die u ontvangt en open geen bijlagen. Klikt u toch op een link dan krijgt u hoogstwaarschijnlijk een zeer realistische website van het CJIB te zien. De website is echter nagebouwd door criminelen, waardoor het geld wat u vervolgens overmaakt in hun zakken terechtkomt.
  • Betaal niet
  • Maak melding van het voorval bij de Fraudehelpdesk.

Heeft u toch betaald? Dan kunt u aangifte doen bij de politie. Heeft u het geld zelf overgemaakt naar het echte Centraal Justitieel Incassobureau, dan zal het bureau uw geld terugstorten.

Vrees voor vloedgolf aan phishingmails door ChatGPT: waar moet u op letten?

(Bron: Centraal Justitieel Incassobureau. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie