Registeren Inloggen

Reviews achterlaten, liken of een andere simpele opdracht voor geld? Voorkom dat u slachtoffer wordt van voorschotfraude

Het klinkt misschien verleidelijk om gemakkelijk wat extra geld te verdienen, maar let goed op wanneer u een aanbod krijgt. Veel internetoplichters sturen berichten met simpele opdrachten, die u in werkelijkheid geld kosten in plaats van opleveren.

Voorschotfraude

Steeds vaker worden mensen benaderd via WhatsApp, Telegram of sociale media met ogenschijnlijk simpele opdrachten in ruil voor geld, meldt nieuwssite NU.nl. De klussen lijken ook nog in opdracht van grote bedrijven als Airbnb. Krijgt u ook zo’n soortgelijk verzoek? Wees alert en voorkom dat u deze vorm van oplichting trapt.

Vindt u het onprettig dat u zomaar aan WhatsApp-groepen kan worden toegevoegd? In dit artikel leggen we uit hoe dit kunt voorkomen door de functie uit te zetten voor onbekenden of specifieke contacten.

Hoe gaat deze vorm van oplichting in z’n werk?

Volgens NU.nl gaat het om voorschotfraude, of zoals op de site van de Rijksoverheid staat ook wel 419-fraude of Nigeriaanse oplichting genoemd. Slachtoffers worden toegevoegd aan WhatsAppgroepen, of krijgen individuele berichten toegestuurd. In deze berichten stelt een zogenaamd promotieteam dat men geld kan verdienen door bijvoorbeeld enkele accommodaties te ‘liken’ op boekingsplatform Airbnb. In ruil voor 3 likes, krijgt u zo 10 euro. Om vertrouwen te winnen en geloofwaardig over te komen, wordt dit geld in sommige gevallen uitbetaald in cryptovaluta. Andere mensen krijgen een neppagina te zien waarop de betaling zogenaamd voor hen klaarstaat.

Na wat makkelijke opdrachten, wordt u een uitgebreidere klus aangeboden. Hiermee kunt u 100 tot 200 euro verdienen. Maar dan moet u uzelf wel aanmelden bij bepaalde groepen. Vervolgens ziet u uw opgebouwde bedrag stijgen, maar zodra u dit wilt laten uitbetalen ontstaan er problemen.

Problemen met uitbetalen

Zo krijgt u te horen dat u het geld niet kunt laten uitbetalen. Om dit wel te laten slagen, moeten uw gegevens eerst gevalideerd worden of er zitten zogenaamd kosten aan het overboeken verbonden. Vervolgens wordt u verteld dat u een voorschot moet betalen. U voelt de bui misschien al hangen: als u dit geld overmaakt, bent u het kwijt. En uw opgebouwde tegoed? Dat kunt u op uw buik schrijven.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van voorschotfraude

Om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van voorschotfraude, adviseert de Fraudehelpdesk om niet in te gaan op thuiswerkaanbiedingen via chatapps en sociale media. Onthoud daarnaast dat u nooit hoeft te betalen voor werk waarvoor u juist betaald moet worden.

Opdrachten gedaan en voorschot al betaald?

Heeft u de opdrachten al uitgevoerd en een voorschot betaald? Doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie en breng de bank op de hoogte om uw pincodes te veranderen en betaalpassen te blokkeren. En onthoud: u hoeft zich absoluut niet te schamen. U bent zeker niet de enige die geld afhandig is gemaakt, online fraude komt heel veel voor. Heeft u behoefte aan contact met mensen die hetzelfde is overkomen? Via Slachtofferhulp kunt u verhalen over online fraude delen en lezen.

Last van ongewenste spamgroepen op WhatsApp? Zo voorkomt u dat u wordt toegevoegd

(Bron: Rijksoverheid, NU.nl, Fraudehelpdesk, Slachtofferhulp, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie