Registeren Inloggen

VIDEO: Pas op voor malafide slotenmakers

Mensen die buitengesloten raken omdat ze hun sleutel vergeten zijn of omdat het slot het niet meer doet hebben vaak direct een slotenmaker nodig. Slotenmakers maken misbruik van deze situatie en vragen veel te hoge prijzen, soms door intimidatie.

De deur valt dicht, en uw sleutel ligt nog binnen. Of de sleutel breekt af net voordat u naar een belangrijke afspraak moet. Wat doet u dan? Zo snel mogelijk een slotenmaker bellen om de deur te laten openen. Van die haast die daarmee gepaard gaat, maken slotenmakers dankbaar gebruik. Ze rekenen torenhoge prijzen die vooraf niet afgesproken zijn.

Lees ons artikel met tips om een betrouwbare slotenmaker te vinden.

Hoe het werkt

De malafide slotenmakers komen vaak met z’n tweeën. Zodra de klus geklaard is, verspert een van hen de uitgang. De ander gaat aan het rekenen en dwingt u een hoog bedrag te betalen. Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid worden deze bedragen steeds hoger. Ook bij het slotenmakersgilde NSSG zijn van deze malafide praktijken bekend.

Dement en opgelicht

Bij Meldpunt melden zich slachtoffers van deze foute slotenmakers. Hanneke vertelt over haar demente schoonvader van 89. Hij raakt de sleutels kwijt van 2 binnendeuren. Hanneke regelt een slotenmaker om de sloten te laten uitfrezen. Op zondag maakt ze een afspraak via een contactformulier op de website van een slotenmaker in de buurt. Althans, dat denkt ze. In werkelijkheid heeft ze contact met een landelijke tussenpersoon. Maandag komt er iemand langs.

Beduveld voor 1800 euro

De afspraak wordt verzet, en pas dinsdagagavond om 19.30 staan twee jongemannen bij haar schoonvader aan de deur. Nadat ze een tijdje bezig zijn, moet hij afrekenen. De mannen laten de demente man 1809 euro betalen voor iets wat maximaal 150 euro mag kosten.

Buitengesloten met kind

Nicky uit Amsterdam heeft met spoed een slotenmaker nodig. Ze kan niet haar huis in, want er zit een sleutel aan de binnenkant van de deur en de deur kan niet meer open. Nicky is met haar kind,  van 8 jaar oud, buitengesloten. Ze belt met de slotenmaker en spreekt af dat het rond de 60 euro gaat kosten.

Met de rug tegen de muur

Niet veel later arriveren er twee mannen. In een auto, zonder bedrijfsnaam of logo. Na een tijdje is de deur open en loopt een van de mannen met Nicky mee naar binnen. De ander blokkeert de uitgang naar buiten. Ze moet 850 euro betalen. Dit is niet afgesproken en kan ze ook niet betalen, zegt ze. Al snel wordt het bedrag verlaagt naar 514 euro. Als Nicky daar ook niet mee akkoord gaat en haar man wil bellen, slaat een van de slotenmakers haar telefoon uit haar handen. Ze moet direct pinnen. Nicky voelt zich bedreigd en ziet geen andere uitweg meer dan het bedrag te pinnen.  Daarna verdwijnen de mannen. Nicky doet aangifte bij de politie.

Voorkomen

Deze twee voorbeelden staan niet op zichzelf. Er zijn bij de politie en het Nederlandse Sleutel- en Slotenmakers Gilde veel slachtoffers bekend die op dezelfde manier afgeperst zijn. In de video boven dit artikel ziet u hoe de malafide slotenmakers te werk gaan en hoe u kunt voorkomen dat u zelf slachtoffer wordt. Lees ook ons artikel met tips om een betrouwbare slotenmaker te vinden.

Geef een reactie

Reacties (2)

    […] u na de werkzaamheden onder druk gezet om toch een (veel) hoger bedrag te betalen en gaat u overstag? En komt u er daarna achter dat er slecht, of zelfs helemaal geen, werk is […]

    […] u na de werkzaamheden onder druk gezet om toch een (veel) hoger bedrag te betalen en gaat u overstag? Of komt u erachter dat er slecht werk is geleverd, of zelfs helemaal geen werk? […]