Registeren Inloggen

Zo voorkomt u dat criminelen uw bankrekening plunderen

Criminelen ‘vissen’ op slinkse wijze naar uw persoonlijke gegevens. Met deze gegevens willen ze toegang krijgen tot uw bankrekening. Dit gebeurt zowel per telefoon, sms als per e-mail. Drie tips om oplichting te voorkomen.

Stuur nooit uw bankpas op

Er worden op dit moment valse e-mails verstuurd waarin staat dat u uw bankpas moet opsturen of ‘recyclen’. Trap hier niet in. Deze e-mails komen niet van de bank, maar van criminelen. Zij vragen u in de mail om uw bankpas door te knippen en op te sturen naar een bepaald adres. De boeven repareren uw bankpas. Als u dan ook via de e-mail uw pincode doorgeeft, hebben de criminelen vrij spel om uw bankrekening te plunderen. Bedenk altijd: een bank vraagt u nooit om uw bankpas op te sturen.

Ga niet in op sms’jes van uw bank

Criminelen benaderen mensen ook via sms. Bijvoorbeeld met het bericht dat er een bedrag klaar staat om van uw rekening afgeschreven te worden. Bent u het daar niet mee eens dan kunt u dat laten weten via een link die met het bericht wordt meegestuurd. Klik hier niet op! Via deze link geeft u de criminelen namelijk uw inlogcodes. Negeer het bericht, banken sturen u nooit een sms en berichten u ook niet per e-mail over onterechte incasso-opdrachten.

De bank vraagt nooit om codes

Criminelen zijn sluw. Ze vragen u expres niet om uw pincode, maar om uw inlog- of beveiligingscodes. Bijvoorbeeld met de smoes dat de inlogprocedure voor het internetbankieren is mislukt. Uw bank zal nooit om codes vragen. Twijfelt u aan de echtheid van het verzoek? Bel uw bank via het nummer dat bij u bekend is en vraag het de medewerker.

Deze mensen trappen in de val

Joke Evertzen, Els van Foeken en Nico Kempenaar trappen in de val van de criminelen en zijn gezamenlijk meer dan een 100.000 euro kwijt. Gelukkig is de criminele organisatie opgepakt en moeten de leden voor de rechter verschijnen. MAX Ombudsman Rogier de Haan gaat met de slachtoffers naar de rechtbank. Krijgen ze hun geld terug? Bekijk het in deze video.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Beste Redactie, ik heb een vraag. Gisteren vertelde mijn schoonzusje mij dat ze vorige week veel geld heeft verloren door in te gaan op een email aan haar waarin ze werd verleid in te stappen in een bitcoin deal. Ze heeft dit gedaan in de hoop wat geld te verdienen voor haar 4 kinderen. Het begon goed met wat winstjes maar al gaande weg werden de mensen aan de andere kant van de telefoon steeds intimiderender en uiteindelijk heeft ze veel geld verloren. Is er een instantie waar zij terecht kan om aangifte te doen want dit heeft toch wel een heel crimineel trekje, de manier zoals men haar onder druk gezet heeft. Ik hoor graag van u.

    IN deze tijd waarin praktisch alles kan is er nog steeds geen goede én afdoende beveiliging van de Consumenten Bankrekening ??

    Een zware tekortkoming !!