Registeren Inloggen

COLUMN: Wij hebben het drukste spreekuur ooit

Elles de Bruin blikt terug op de televisie-uitzending van Meldpunt over de pensioenaanvulling van het ABP. “Onze telefoon stond roodgloeiend, dat zoveel mensen betrokken zijn bij dit onderwerp, wat zegt dat over hoe ingewikkeld ons pensioenstelsel is?”

Platgebeld

“De Meldpunt-uitzending van vrijdag 24 januari over de aanvulling op APB-pensioenen voor wellicht duizenden gepensioneerden was een groot succes. Allereerst keken er bijna 400.000 mensen en daarnaast werden we platgebeld en -gemaild. De MAX Ombudsman had de maandag erop het drukste spreekuur ooit. En ook bij pensioenfonds ABP stond de telefoon roodgloeiend.

4000 euro

We lieten zien dat ABP-gepensioneerden die voor 1995 gelijktijdig met hun partner pensioen hebben opgebouwd, recht kunnen hebben op een aanvulling op hun pensioen. De bedragen kunnen oplopen tot een nabetaling van duizenden euro’s en een maandelijkse verhoging van een paar tientjes. In de uitzending vertelden meneer en mevrouw Hummel dat zij in totaal ruim 4.000 euro netto terugkrijgen.

Ingewikkeld

Het verbaasde mij dat dergelijke ingewikkelde materie toch veel mensen boeit. Natuurlijk, uitzendingen waar wat ‘te halen’ valt, doen het meestal goed, maar toch. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) zei in Meldpunt dat onze uitzending wederom aantoont hoe vreselijk ingewikkeld het huidige pensioenstelsel is. “Het formulier om aanvulling aan te vragen, lijkt simpel, maar wat gebeurt er bij de afwijkingen, zoals wanneer je gescheiden bent of je partner is overleden? En wat zijn de gevolgen van een naheffing op de eventuele toeslagen die je al hebt ontvangen”, vroeg Omtzigt zich af.

Samen met u

De redactie is inmiddels alweer bezig met een vervolg op dit programma en dat kan omdat u ons weet te vinden. Ik heb het al vaker gezegd op deze plek; we maken de uitzending met en voor u. Juist omdat u ons betrekt bij nieuwe onderwerpen en uw verhaal op tv wilt vertellen, hebben wij iedere week weer een boeiende uitzending. Blijf ons mailen op meldpunt@omroepmax.nl”

Bekijk ook de vlog die Elles maakte tijdens het spreekuur van de MAX Ombudsman.

Geef een reactie