Registeren Inloggen

Mag ik werken in de zorg als ik met prepensioen ben?

Wie met prepensioen gaat, moet vaak een verklaring tekenen waarin staat dat u de intentie heeft om nooit meer aan de slag te gaan. Maar in coronatijd willen verschillende prepensionado’s met een zorgachtergrond weer hun steentje bijdragen. Nobel, maar hebben ze dan een probleem met de belastingdienst?

Werken in de zorg

De 61-jarige Ronald Hogenbirk gaat in september 2020 met prepensioen bij de NS. Maar al snel komt er een nieuwe baan op zijn pad. Binnen de zorg, waar hij in zijn jonge jaren werkzaam was. Ronald is razend enthousiast om juist tijdens deze coronacrisis weer de handen uit de mouwen te steken. Maar hij vreest ook voor de juridische gevolgen. Bij zijn afscheid heeft hij namelijk een intentieverklaring getekend om nooit meer aan de slag te gaan.

Aan de slag

In de uitzending deze week besteden we aandacht aan het verhaal van de heer Hogenbirk. En wat blijkt, hij hoeft zich geen enkele zorgen te maken. Hij kan gewoon weer aan de slag, met behoud van zijn pensioen. Maar hoe zit dat precies? We vragen MAX Ombudsman Rogier de Haan om tekst en uitleg.

We moeten allemaal langer werken. Gaan er nog veel mensen met prepensioen?

“Alleen al bij ABP gingen vorig jaar 16.000 mensen met prepensioen. De redenen waarom mensen dit doen zijn zeer divers; vanwege persoonlijke omstandigheden bijvoorbeeld, maar ook omdat het werk in de loop der jaren te zwaar wordt.”

Wat betekent dit voor de pensioenuitkering?

“Je betaalt er in feite zelf voor want door het pensioen eerder in te laten gaan, krijg je later een lager pensioen.”

Op het moment dat mensen met prepensioen gaan, ondertekenen zij bij hun werkgever een intentieverklaring. Waarom is dat?

“Hiermee bevestigt de pensioendeelnemer dat het geld echt wordt ingezet als oudedagsvoorziening en dat het bedrag bijvoorbeeld niet gebruik wordt als investering voor een nieuw op te zetten bedrijf. Dat laatste mag niet. De fiscale gevolgen kunnen groot zijn als dit wel gebeurt. De Belastingdienst heft dan in één keer belasting over je volledige pensioen. Je netto pensioen wordt daardoor een stuk lager.”

Niet zo gek dus dat de heer Hogenbirk vreest voor de fiscale gevolgen wanneer hij weer gaat werken?

“Zeker niet, we horen dat deze twijfels bij meer prepensioeners leven. Ook bij pensioenfondsen bestaan er onduidelijkheden over de do’s en don’ts wanneer iemand toch weer wil gaan werken. Geregeld verwijzen fondsen voor een antwoord dan ook naar de Belastingdienst. Maar dat is onnodig. De heer Hogenbirk deed zelfs netjes schriftelijk navraag bij de Belastingdienst, maar volgens de Belastingdienst had hij dat niet hoeven doen.”

Want?

“Iedereen die een intentieverklaring ondertekend heeft – en dit deed naar eer en geweten – mag op een later moment gewoon weer ergens starten. Wel moet het dus echt zo zijn dat op het moment van ondertekenen, iemand niet voornemens is weer te gaan werken. Hoe lang iemand voor zijn AOW-leeftijd zit, maakt niet uit. Het is nog nooit voorgekomen dat de Belastingdienst een prepensioener die weer aan de slag is gegaan, op de vingers getikt heeft.”

De Belastingdienst heeft naar aanleiding van onze uitzending de informatie over dit onderwerp uitgebreid en aangepast. Dit om het een en ander voor pensioenfondsen en gepensioneerden verder te verduidelijken. MAX Meldpunt wenst de heer Hogenbirk veel succes met zijn nieuwe baan!

Geef een reactie

Reacties (2)

    Als iemand het pensioen in de zorg denkt te hebben opgebouwd dan moet ie wel bijwerken tijdens zijn of haar pensioen, want de landelijke politiek en die fondsen berekenen wél de premies voor de toekomst, maar houden geen rekening met het aantal mensen dat er in de toekomst gebruik van moet maken.
    Het hap-anap-beleid van de afgelopen dertig jaar heeft de samenleving bakken vol extra geld gekost en dan te bedenken dat op de lagere school van na de oorlog al aan de kinderen werd geleerd dat een hoog geboortecijfer een hoog aantal ouderen betekent na een aantal jaren…

    Wij leerde toen al meer zaken, die nu ineens nieuw zijn, wij leerde ook dat er na de oorlog meer kinderen zijn geboren, dus moest er iets geregeld worden, en dat zou de regering doen maar die regering vond de bonussen uit. Wij leerde ook al dat de aardplaten verschoven en dat daar door de aardas verschoof, dus ook de Eb en Vloed veranderd. Als een plaat stijgt dan komt er elders een deel land onder water. Maar bij onze Pier van Scheveningen is te zien dat het waterpeil niet gestegen is sinds 1901 zie de afstand tot het Kurhaus bij vloed. Dat leerde wij al, maar wat er nu in de geleerd wordt? problemen wat wij als postzegel het hele klimaat veranderd hebben. En nu de koeien nog steeds in de stallen staan is in de Coronatijd de vervuiling bijna weg dus ligt het niet aan de boeren. Maar wat is er wel veranderd? Vliegtuigen stonden stil op Schiphol en andere luchthavens, maar als ze in de zelfde tijd van 2021 weer foto’s maken met de Satellieten dan zien we dat het weer meer vervuild is, en de koeien stond nog steeds in de stallen.