Registeren Inloggen

ACM: duurzaamheidsclaims Greenchoice en Vattenfall te misleidend

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) tikt energieleveranciers Greenchoice en Vattenfall na eigen onderzoek op de vingers. De duurzaamheidsclaims zijn volgens de toezichthouder nu namelijk niet eerlijk tegenover de consument.

Veel mogelijk misleidende duurzaamheidsclaims

Toezichthouder ACM doet in de energiesector onderzoek en ziet veel mogelijk misleidende duurzaamheidsclaims. Zo ook bij Greenchoice en Vattenfall. Beide energieleveranciers zeggen nu dat ze bepaalde duurzaamheidsclaims op hun websites aanpassen of niet meer zullen gebruiken. “Ze beloven consumenten duidelijker te informeren om zo het risico op misleiding over duurzaamheid te voorkomen”, aldus de ACM.

Vertrouwen

Die misleiding was er namelijk wel. Volgens de ACM profileerden de bedrijven zich als ‘duurzaam’ met vage vergelijkingen. Zo wekte Vattenfall bijvoorbeeld de indruk alleen maar groene energie te leveren, terwijl dit niet het geval is. “Het was niet duidelijk op basis waarvan de vergelijking werd gemaakt en met wie of wat vergeleken werd. Consumenten die duurzame keuzes willen maken, moeten erop kunnen vertrouwen dat de claims die bedrijven op hun websites zetten ook kloppen”, zegt de ACM.

Donaties aan duurzame doelen

De energieleveranciers beloven nu beterschap en zeggen dat ze verschillende duurzaamheidsclaims en de onderbouwing daarvan gaan aanpassen. Daarnaast doneren de Greenchoice en Vattenfall een flinke som geld, namelijk 950.000 euro en 450.000 euro, aan verschillende “duurzame doelen”. Dit doen zij ter compensatie van hun vage claims. Hierdoor krijgen ze ook geen boete of andere sancties van de ACM. Wel gaat de toezichthouder de komende 2 jaar controleren of de energiebedrijven zich aan de afspraken houden.

(Bron: ACM, ANP, NOS. Foto: ANP Foto)

Geef een reactie