Registeren Inloggen

Paspoort verlengen? Wees er snel bij!

Er is een lange wachttijd voor het aanvragen van een nieuw paspoort. Dit blijkt uit rondgang van MAX vakantieman onder een aantal Nederlandse gemeentes. De gemeente Almere spant de kroon: door drukte op de afdeling burgerzaken kan de wachttijd daar oplopen tot 9 weken.

Run op paspoorten

Gaat u op vakantie binnen de EU, dan heeft u een paspoort of ID-kaart nodig. Wie deze wil aanvragen of verlengen, moet dat bij zijn eigen gemeente doen. Maar omdat er sinds jaren weer volop naar het buitenland gereisd wordt, is er een run op nieuwe paspoorten.

Amersfoort, Rotterdam en Almere

De redactie van MAX Vakantieman belt in de maand juni van 2022 meerdere malen met diverse Nederlandse gemeentes. Ook online houdt ze de wachttijden in de gaten. En die zijn wisselend. In Lelystad kunt u nog binnen 2 weken op de afdeling Burgerzaken terecht. Maar in de gemeente Amersfoort moet u 4,5 week wachten en in Rotterdam kan de wachttijd oplopen tot 6 weken. De gemeente Almere spant de kroon met 9 weken.

Extra taken

“Richting de zomerperiode is het altijd wat drukker”, vertelt een woordvoerder van de gemeente Almere. “Maar het is nu nog drukker dan normaal, onder andere door extra taken voor het helpen van mensen uit Oekraïne en de energietoeslag.” In andere gemeentes wordt ook ziekte en personeelstekort genoemd als oorzaak voor de lange wachttijden. In Almere werken ze hard aan een oplossing. “Om te zorgen dat we mensen weer sneller kunnen helpen, zijn we inmiddels extra tijdelijke medewerkers aan het inwerken. Hierdoor kunnen we extra balies openen. Daarnaast zijn we de komende weken ook op zaterdagen open.”

Eigen verantwoordelijkheid

Het is uw eigen verantwoordelijkheid om op tijd uw paspoort te verlengen. Uw gemeente laat 3 maanden voor het verlopen van uw paspoort dit per brief aan u weten. Om het te verlengen, moet u altijd een afspraak maken aan de balie van uw gemeentehuis. Een paspoort kost gemiddeld 75,80 euro. Betaalt u een zo’n 50 euro extra, dan wordt uw paspoort sneller gemaakt. Het duurt dan niet 5, maar 2 werkdagen voordat u hem op kan halen. Overlijdt er een familielid in het buitenland en moet u daar hals over kop naar toe? Dan is er altijd ruimte voor maatwerk en kunt u eerder aan de balie terecht. Neem daarvoor contact op uw eigen gemeente.

Dit onderwerp wordt behandeld in de uitzending van MAX vakantieman van 20 juni 2022.

Geef een reactie