Registeren Inloggen

Scootmobiel mee op vakantie is 200 euro duurder

Aukje Kramer gaat elk jaar met haar zoon Gerwin op vakantie naar Turkije. Aukje gebruikt een scootmobiel en neemt die altijd gratis mee. Maar dit jaar vraagt Corendon 196 euro voor het vervoer van de rolstoel van het vliegveld naar het hotel. Aukje en Gerwin vinden dat onterecht en veel te duur.

200 euro extra voor meenemen scootmobiel

Elk jaar kan de scootmobiel van Aukje mee naar het hotel, onder in de touringcar. Maar dit jaar dus niet. Zoon Gerwin vindt het geen stijl van Corendon. Al helemaal niet omdat Corendon 4 dagen na de boeking laat weten dat de scootmobiel moet worden vervoerd via een privé-transfer. En die kost bijna 200 euro extra. De prijs is volgens zoon Gerwin veel te hoog. Hij neemt contact op met het hotel en die kan de transfer regelen voor 50 euro.

Rekening veranderen

“Dit kan niet.” Zegt MAX Ombudsman Jeanine Janssen. “Als er een overeenkomst is getekend, mag Corendon niet na 4 dagen de rekening veranderen. Een organisatie mag dat alleen doen als het binnen een bepaald aantal uur is na de ondertekening.” Daarnaast moeten mensen met een beperking dezelfde mogelijkheden hebben om te reizen als andere mensen, met redelijke kosten, legt Janssen uit.

Vakantie voor mensen met handicap duurder

Jurist Jiska Ogier is het hier mee eens. Ogier is ervaringsdeskundige, zij zit zelf in een rolstoel. Ze weet dat reisorganisaties meer kosten in rekening brengen voor mensen met een handicap. “Vakanties voor mensen met een handicap vallen vaak duurder uit, maar is dit ook reëel? Ik snap dat je als organisatie extra kosten maakt, maar als je kijkt hoe de kosten dan in elkaar zitten, is dat niet eerlijk. Ook in het geval van de familie Kramer is het een belachelijk bedrag.”

Regelgeving is er niet

Er is nergens vastgelegd hoe hoog de kosten mogen zijn voor het vervoer van hulpmiddelen of de prijs van een vakantie voor personen met een handicap. Dat is volgens jurist Ogier ook niet mogelijk omdat elk hulpmiddel anders is. Daarnaast heeft elk land haar eigen regels. De reisbranche is afhankelijk van het land waar de reis naar toe gaat.

Net zo duur als gewone transfer

Corendon biedt haar excuses aan. De reden dat ze 4 dagen na het afsluiten van de overeenkomst met een andere prijs komen, is omdat toen pas bleek dat een transfer van de scootmobiel duurder zou zijn. Transfers zitten niet standaard inbegrepen bij de reizen van Corendon, maar door Meldpunt veranderen ze hun beleid. De organisatie besluit dat wanneer een scootmobiel of rolstoel niet met de reguliere transfer meekan, ze in het vervolg een andere vervoersvorm regelen maar altijd tegen de kosten van een reguliere transfer.

Is dit discriminatie?

Of mensen met een handicap gediscrimineerd worden als ze meer moeten betalen voor een vakantie, in niet te zeggen. In de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte staat dat je iemand niet extra mag laten betalen voor een dienst omdat diegene van een hulpmiddel afhankelijk is. Er is dan sprake van verboden onderscheid. Personen die vinden dat ze worden gediscrimineerd, kunnen hun gelijk halen bij de rechter of het College voor de Rechten van de Mens.

Problemen met een bedrijf? Deze stappen kunt u nemen

Geef een reactie