RegisterenInloggen
 • This topic has 1 reactie, 1 stem, and was last updated 3 weeks geleden by Anoniem.
dorja
dorja
22 dagen geleden

Andere medicijnen

22 dagen geleden

Ik krijg van mijn apotheek opeens heel andere medicijnen dan oorspronkelijk voorgeschreven door de specialist. Bij navraag kan ik mijn oorspronkelijke medicijn alleen krijgen als ik het zelf betaal. Is dit normaal? Ik begrijp dat ik soms medicijnen van een ander merk krijg met dezelfde werkzame stof, maar dit gaat om een ander medicijn (gelukkig wel voor de zelfde ziekte).

  • Anoniem
   22 dagen geleden

   Dit kan komen door het zgn. Preferentiebeleid (betekent letterlijk voorkeursbeleid).
   Bij gebruik van geneesmiddelen wil het zeggen dat er bij de zorgverzekeraar een voorkeur is voor geneesmiddelen met een gunstiger prijs (voor de zorgverzekeraar), wanneer er door octrooi verloop meerdere aanbieders komen van een identiek geneesmiddel, de zogenaamde generieke geneesmiddelen, die vaak lager geprijsd zijn dan het origineel. Het beleid van de meeste zorgverzekeraars is dan ook om het voor hen op een gegeven tijdstip goedkoopste label van een geneesmiddel aan te wijzen voor een bepaalde periode als preferent middel en ook alleen het geneesmiddel van dat label te vergoeden vanuit de basisverzekering. Dit is ook als zodanig vermeld in de verzekeringspolis van de verzekeringnemer. Doel van het preferentiebeleid is om prijsconcurrentie te laten ontstaan. Hierdoor kan op de kosten van deze geneesmiddelen worden bespaard.

   Het preferente middel kan in de praktijk zelfs een duur merkgeneesmiddel zijn. Zo voert verzekeraar UVIT al jaren de flixonase neusspray als preferent. Dat is een veel duurder geneesmiddel dan fluticason-neusspray volgens de prijslijst van Z-index, maar UVIT claimt daar zelf de hoogste korting op te krijgen. De Zorgverzekeringswet geeft de zorgverzekeraars expliciet deze bevoegdheid.

   22 dagen geleden

   Geef een reactie