Registeren Inloggen
ikwilmantelzorgen
ikwilmantelzorgen
meer dan een maand geleden

Beschermingsbewind PGB

meer dan een maand geleden

Naast mijn werk als ZZP-er ben ik al jaren mantelzorger voor mijn moeder met Alzheimer, die helaas onder beschermingsbewind staat. Samen met de huisarts, specialist ouderen geneeskunde en case manager dementie is in december 2019 besloten PGB aan te vragen, zodat mijn moeder mij in dienst kan nemen als prof. mantelzorger. Het beleid van de bewindvoerder is er op gericht om zoveel mogelijk zorg in natura te regelen. Zij kunnen / willen een aantal voorwaarden die aan het PGB vast zitten niet waarborgen (o.a. controleren of de gedeclareerde hulp ook geboden is) en willen het risico niet nemen en de verantwoordelijkheid niet dragen. Dit heeft mogelijk verstrekkende consequenties voor de zorg. Hierdoor krijgt mijn moeder niet de hulp die ze graag wil als ze voor ZIN kiezen. Is er een constructie mogelijk, zodat het PGB door een andere partij wordt beheert en de zorg wordt gecontroleerd? Zelf een mantelzorg bv oprichten? Me inschrijven bij een prof. mantelzorg organisatie en via hen gaan werken bij mijn moeder?

    • ikwilmantelzorgen
      meer dan een maand geleden

      Beste Dagmar27, Bedankt voor de snelle en hoopgevende reactie. Ik zal die uitspraak ECLI …. eens opzoeken. Misschien heb ik de moed om nogmaals gespecialiseerde juridische bijstand te zoeken. Een eerdere poging om mijn gelijk te krijgen heeft me alleen geld en tijd gekost, die ik veel liever aan mijn zorg voor mijn moeder had besteed. Het geven van mantelzorg geeft me gelukkig veel voldoening.

      meer dan een maand geleden
    • ikwilmantelzorgen
      meer dan een maand geleden

      Beste Dagmar, ik heb die uitspraak gelezen. Ik vraag me af hoe het zit als er feitelijk nog geen PGB is toegewezen, maar er alleen een aanvraag loopt. Ook weet ik niet hoe ik nu een goede advocaat kan vinden die gespecialiseerd is op het gebied van beschermingsbewind. Vanwege een terugval in inkomen kan ik zelf geen advocaat betalen en moet het doen met een toevoeging. Is het handig om hiervoor het Juridisch Loket te bellen?

      meer dan een maand geleden
    • ikwilmantelzorgen
      meer dan een maand geleden

      Beste Dagmar27, Bedankt voor de tip van PerSaldo, die organisatie ben ik tijdens het googlen vaak tegengekomen. Ik heb al eens een toevoeging gehad m.b.t. een andere zaak tegen deze beschermingsbewindvoerder. Helaas had ik de indruk dat een advocaat die je op die manier krijgt niet vol voor je zaak gaat. Misschien is dat ten onrechte en zijn er heel goede advocaten die pro deo voor je zaak knokken. De advocaat die mij bijstond vroeg de procesrollen niet op en wilde eigenlijk alleen de beschikking lezen. Toen ik na de zaak – die ik verloor – toch de procesrollen kreeg, las ik daar niet alleen beweringen die niet met de feiten klopten, maar zelfs zaken die ik met bewijsstukken kon weerleggen. Op een ander forum las ik een reactie van iemand, die zij dat als je advocaat niet eens de processtukken/rollen wil opvragen, dat ook veelzeggend is. Maar goed het blijft voor mij een lastig punt. Het Juridisch Loket mag volgens mij ook niet een bepaalde aanbeveling geven voor een bepaalde advocaat. Ik zal i.i.g. op dit forum laten weten hoe e.e.a. verloopt, in de hoop dat ik daarmee iemand anders een dienst doe. Vwb de PGB denk ik dat de gemeente mij niet verder al kunnen helpen, omdat mijn moeder een WLZ5 indicatie heeft gekregen. Misschien kan het Zorgkantoor mij helpen. Nog bedankt voor je reactie en tips!

      meer dan een maand geleden
    • ikwilmantelzorgen
      meer dan een maand geleden

      op 7 mei teruggebeld door mevr van PerSaldo.

      Hier even de adviezen/tips die ik van PerSaldo kreeg.

      1. Samen met de mentor, bewindvoerder (en eventueel case manager dementie, huisarts en SOG) overleggen met het Zorgkantoor om een oplossing te zoeken voor de Gewaarborgde hulp.
      Bijvoorbeeld of de mentor en bewindvoerder het er mee eens zijn dat ik als mantelzorger Gewaarborgde hulp mag zijn.

      2. Als ik er na het gesprek met de mentor en bewindvoerder over de Gewaarborgde Hulp niet uit kom, dan zou ik de kantonrechter kunnen vragen om te intervenieren in deze kwestie.
      Ik zou er dan op moeten wijzen dat de huisarts, SOG, case manager dementie en mentor hun goedkeuring hebben gegeven aan het aanvragen van een PGB-WLZ, waaruit ik als mantelzorger
      als informele zorgverlener wordt betaald. Dat het dus in het belang is van mijn moeder dat er een PGB komt en dat ik naast andere zorgverleners de zorg voor moeder invul (Modulair Pakket Thuis).

      3. Ik via rechtspraak.nl een vragen kan stellen. (Wat te doen in een situatie, waarbij er PGB is toegewezen, maar de bewindvoerder dit niet wil beheren. Kan de bewindvoerder verplicht worden dit toch te doen? (Omdat hij gaat over de vermogensrechtelijke belangen van mijn moeder en daarom ook een PGB zou moeten beheren). )

      4. Eventueel via het Juridisch Loket een advocaat zoeken.

      meer dan een maand geleden