RegisterenInloggen
SuperBitch
SuperBitch
25 dagen geleden

Beveiligingscamera’s of een videodeurbel; mag het nu wel of mag het toch niet?

25 dagen geleden

Wij hebben, na een paar beroerde ervaringen, in 2016 beveiligingscamera’s (zonder geluidsopname) laten plaatsen.
Netjes voor ons perceel voor met een stukje openbaar trottoir en het parkeervak waar de auto staat en achter uitsluitend de tuin binnen onze erfafscheiding.

Wij hebben 1x zelf profijt gehad van deze camera’s toen onze geparkeerde auto van voor naar achter aan stoepzijde in elkaar werd gereden door een fietser.

Politie en/of buurtbewoners hebben wij op aanvraag beelden ter beschikking gesteld ten einde een lopende zaak een impuls te geven te helpen oplossen.

Immers hoe vaak hoort of leest u deze oproep niet:
Daarnaast is de politie ook op zoek naar mensen die beschikken over beelden die bijvoorbeeld gemaakt zijn via een beveiligingscamera of een videodeurbel. Beschikt u over zo’n camera en heeft u beeldmateriaal? Meldt u zich dan bij de Politie.
En op de televisie zie je beelden van beveiligings- en deurbelcamera’s die veel meer laten zien dan de eigen bezittingen van de eigenaar.

De Politie meldde ons dat we bij vervanging toch echt camera’s met geluidsopname-mogelijkheid moeten laten plaatsen: dan is een zaak nl. sterker.

N.a.v. meerdere vervelende ervaringen met nieuwe buurtbewoners (die zich ’s avonds laat in de voortuin begeven om rottigheid uit te halen) hebben we ook een videodeurbelcamera met geluid (werkt alleen als de camera opneemt) geplaatst bij de voordeur.

Deze neemt recht voor uit op, met als gevolg dat je zo’n 15 cm bij onze voordeur niet kunt zien maar de privacy van de buren/buurperceel is hierdoor wel gewaarborgd.
Je ziet wel een stukje openbaar trottoir en het parkeervak waar de auto staat: we kijken ze en wissen ze meteen in 99,999% van de gevallen.

De bewaarde beelden worden na 4 weken automatisch gewist.

In het geval van schade onzerzijds of mogelijke strafbare zaken nemen wij maatregelen: als het ons betreft gaan de beelden naar de verzekeraar en/of politie en bij het vermoeden van strafbare zaken volgen wij de media en stellen wij de beelden beschikbaar aan politie.

De buren hadden in 1ste instantie geen bezwaar tegen de camera’s en dat hebben we op schrift.

Maar mag nu wel of niet?
De autoriteit geeft heel andere richtlijnen dan de Politie.

).

  • Max Pay
   23 dagen geleden

   https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/foto-en-film/cameras-bij-huis-en-bij-de-buren

   [QUOTE]
   De belangrijkste regel is dat uw camera alleen uw eigen bezittingen mag filmen. U mag dus niet de eigendommen van anderen filmen, zoals het huis of de tuin van uw buren. Ook mag u in principe niet de openbare weg filmen, zoals de stoep of parkeerplaatsen.
   [UNQUOTE]

   Dit zou betekenen dat de gemiddelde deurbel-camera in strijd zou zijn met de wet. Even doorlezen maakt echter meer duidelijk. Er is een link naar “stappenplan” en naar “klachten…” die vrijwel al uw vragen zou kunnen beantwoorden?

   23 dagen geleden

   Geef een reactie

   • SuperBitch
    22 dagen geleden

    Klopt en dat hanteren wij ook.
    Al 6 jaar voor de beveiligingscamera’s en sinds vorig jaar voor de deurbelcamera(duidelijk aangegeven met stickers en bordje).
    Tot vorige week zonder problemen: we hebben op schrift, door buurman en buurvrouw, dat de camera’s aan de voorzijde door hen worden toegestaan en mondeling op beeld (1ste paasdag toen een uur later mevrouw losbarstte) een toezegging voor de camera’s achter door de buurman.
    Nimmer hebben zij gevraagd of geëist de beelden te mogen zien.
    Nu zijn er opeens klachten maar wat die klachten inhouden weten wij niet.
    Dit speelt er wel:
    In februari kregen wij, n.a.v. de kattenoverlast veroorzaakt door hun katten bij ons waar, met opeens de vraag of wij de camera’s achter lager wilden hangen omdat zij zich, ongeacht of ze in beeld kwamen, er aan ergerden. Dat hebben we geweigerd omdat ze niet gefilmd worden én ze de camera’s alleen kunnen zien als ze meters van onze achtergevel bekijken.
    V.w.b. de gigakattenoverlast hebben wij hen mondeling gevraagd -op neutrale, lage en gematigde toon- (toen ze met een grote mond op zaterdagvond rond 21.45 uur met grote monden aan de deur kwamen)om maatregelen te nemen om te voorkomen dat hun katten niet vanuit hun tuin in onze tuin kunnen komen, dit is tot 3x toe geweigerd met daarbij de opmerkingen: wij gaan onze tuin niet opofferen, wij willen prettig wonen , wij hebben buitenkatten dus deal with it en wij willen absoluut geen contact met jullie etc.etc.
    En sinds het mooie weer hebben de buren een bloedhekel aan onze droogmolen: dat laten ze op luide toon weten. De droogmolen staat achter en is alleen zichtbaar als de buren er moeite voor doen (boven de schutting uit kijken, vanaf de bovenetage kijken e.d.).
    De camera’s weghalen is een no go omdat deze buren het zich permitteren om ons perceel ’s avonds laat en ’s nachts te betreden of over de schutting achter te hangen.
    De wijkagent heeft alles bekeken, o.m. het betreden van ons perceel door de buren, het wangedrag, de kattenoverlast incl.toegebrachte schade en de live beelden; geen probleem geconstateerd.
    Dat is de buren ook meegedeeld door de wijkagent: daar zijn ze nu extra boos om.
    Maar dat heeft geresulteerd in mensen onze deur, die wij niet kennen, die intimideren (gillen, wijzen, schelden, provocerend gedrag etc.) maar ook verbaal bedreigen op momenten dat wij thuis zijn.
    Niet prettig.
    Dus de camera’s blijven …

    22 dagen geleden

    Geef een reactie

  • Max Pay
   22 dagen geleden

   Hallo, ik begrijp dat er, naast de camera(s), een heel skala aan andere problemen zijn met buren. Ik zal mij beperken tot uw initiele vraag. Indien de wijkagent naar de camera heeft gekeken en geen probleem constateerde EN hij is geplaatst ingevolge de wet zie ik geen reden waarom u de camera anders zou moeten plaatsen of weghalen.

   22 dagen geleden

   Geef een reactie

   • SuperBitch
    21 dagen geleden

    Dank u wel voor het geven van uw onafhankelijke mening.
    Ik voel mij hierdoor gesterkt omdat ik wel, tegen wil en dank, betrokkene ben bij een conflict .
    Fijne dag.

    21 dagen geleden

    Geef een reactie