RegisterenInloggen
Hoepie
Hoepie
14 dagen geleden

bijzonder nabestaandenpensioen

14 dagen geleden

Ik heb in 2014 AOW gekregen; mijn partner is 9 jaar jonger en ik ontvang daarom een AOW toeslag.
Mijn partner ontvangt nu een brief van het pensioenfonds van haar ex dat hij is overledenen en zij een nabestaandenpensioen krijgt van afgerond €6000 per jaar.
Wij hebben begrepen als we dit bedrag ontvangen dit wordt gekort op de AOW toeslag en op de algemene heffingskorting.
Onze vraag: is het mogelijk de betaling van dit nabestaandenpensioen te laten uitstellen tot september 2025 (het jaar waarin mijn partner 67 wordt en haar AOW ontvangt)
Horen graag of dit mogelijk is en of er eventuele consequenties zijn.

  • SuperBitch
   14 dagen geleden

   Uitstellen zou u mieten overleggen met de uitkerende instantie.
   Maar:
   Het nabestaandenpensioen ontvangt uw partner levenslang, maar kan wijzigen.
   Bijvoorbeeld als uw partner opnieuw trouwt, een partnerschap registreert, of uw partner aanmeldt bij het pensioenfonds.
   Uw partners’ nabestaandenpensioen kan ook wijzigen als uw partner een Anw-uitkering ontvangt en/of gaat samenwonen voordat uw partner de AOW-leeftijd bereikt.

   De aanvulling AOW partner is vervallen per 2015: alleen oud-gerechtigden blijven onder voorwaarden hun recht behouden (o.m. inkomsten-eis).

   De AOW voorziet mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt van een basisinkomen, en heet daarom ook wel de eerste pijler van het Nederlandse pensioenstelsel. Tweede pijler van de inkomensvoorziening op latere leeftijd is het aanvullend (ouderdoms)pensioen – meestal kortweg pensioen genoemd. Aanvullend pensioen bouwen werknemers tijdens hun werkzame leven op. De derde pijler bestaat uit inkomensvoorzieningen die mensen zelf hebben getroffen (zoals levensverzekeringen en lijfrente) en het eigen vermogen.

   De financiering van de AOW is gebaseerd op een omslagstelsel. De uitkeringen worden betaald uit lopende premieontvangsten; er vindt dus geen opbouw van vermogen plaats. De Sociale Verzekeringbank (SVB) betaalt het AOW-pensioen uit. De hoogte ervan wordt regelmatig aangepast. 

   14 dagen geleden

   Geef een reactie