Registeren Inloggen
leny geitz
leny geitz
meer dan een maand geleden

boodschappen

meer dan een maand geleden

Ik ben bijna 80 jaar en heb behoorlijke gezondheid/mobiliteitsklachten. Ik woon in de midddle of nowhere. Dichtbij zijnde winkels/geldautomaat 6 km ver weg. Hier is geen enkele vorm van openbaar vervoer. Een vertrouwd persoon wil mij helpen door boodschappen voor mij te willen doen. Zij rekent af met haar pin/rekening. Ik stortte het verschuldigde bedrag dan weer op haar ING rekening.Helaas is zij kort geleden haar werk kwijt geraakt en krijgt zij uitkering via Sociale zaken. Sindsdien kan zij geen boodschappen meer doen om dat deze instantie de betalingen door van mij voor deze boodschappen door De Sociale Verzekeringsbank gezien wordt als inkomsten??
Ik heb altijd weinig cashgeld in huis omdat ik alleen ben en erg afgelegen woon.
De enige oplossing zou zijn dat ik mijn pinpas + wachtwoord aan haar geef…
Wordt er niet altijd met klem gezegd om dat vooral niet te doen om problemen te voorkomen? Het zal niet lang meer duren of ik zit zonder geld en zonder boodschappen want ook de geldautomaat is 6 km weg.

    • Gerard67
      meer dan een maand geleden

      Beste Mevr: Geitz
      Ik snap de situatie , u bent slecht ter been snap dat drommels goed .
      Allereerst kijk uit met uw persoonlijke pinpas niet doen .
      Er zijn nog meerdere manieren om uw boodschappen in huis te krijgen .
      U kunt b.v op rekening boodschappen bestellen bij de door uw gewenste winkel met thuis bezorging .
      Als u een computer zelfs heeft en internet kunt u online bestellen mits de desbetreffend winkel uw postcode ondersteund uw boodschappen worden dan thuis bezorgt .
      Als aller laatste kunt u een machtiging aanvragen bij de bank voor een eventueel
      zeer betrouwbaar familielid of uiterst vertrouwelijke bekende , deze machtiging kunt u ten aller tijden dezelfde dag nog intrekken , blokkeren mocht het achteraf fout gaan . Maar niet uw eigen persoonlijke pinpas afgeven dat is absoluut niet verstandig

      meer dan een maand geleden
    • Gerard67
      meer dan een maand geleden

      Nog even het volgende als u online besteld met aan huis bezorging , kunt u bij uw voordeur met pinpas betalen aan de bezorger . Bij Jumbo in ieder geval dat doe ik namelijk zelf ook .

      meer dan een maand geleden
    • MathildeD
      meer dan een maand geleden

      Ik raad de Plus supermarkten aan. Er zijn wel bezorgkosten van €6 en een minimumbestelbedrag.

      meer dan een maand geleden
    • Gerard67
      meer dan een maand geleden

      Inderdaad de Plus supermarkten even zo goed . Plus of Jumbo de prijs voor bestellen is nagenoeg gelijk . Zeker voor mensen die slecht ter been zijn en dat zijn meestal toch wel oudere mensen is dit een uitkomst .

      meer dan een maand geleden
    • avankempen
      meer dan een maand geleden

      Een aantal tips voor ouderen:
      “Integriteit is het goede doen terwijl niemand kijkt”
      Mijn werkervaring heeft me geleerd dat ouderen helpen niet altijd met de nodige integriteit gedaan wordt en er ook mensen zijn die van deze gelegenheid om ouderen te helpen misbruik maken. Ik wil mensen die het wel integer doen (want die zijn er gelukkig nog het meest) hiermee niet te kort doen. Maar het blijft voor ouderen wel altijd een kritisch moment met de vraag: “Aan wie kan ik mijn pinpasje en pincode in vertrouwen geven”.

      Daarnaast zal er in geval dat er een keertje geld gemist wordt ook altijd gekeken worden in de richting van hen die dat pinpasje en pincode in gebruik hebben gehad dus ook de goedbedoelde helper kan daardoor een smet op zich krijgen en als dit een familielid is kan dat de familiebanden behoorlijk ontwrichten. Ook als het een kennis of jarenlange goede vriendschapsband is kan dit behoorlijke schade in de relatie opleveren. Je legt door het uitlenen van pinpas en pincode nogal wat verantwoordelijkheid op diens schouders. Ook de goedbedoelde hulp in dit geval is dus even kwetsbaar als de oudere zelf.
      DOE ALTIJD AANGIFTE BIJ DE POLITIE ALS U DENKT DAT ER MET UW GELD GEKNOEID IS OF GELD GESTOLEN IS!!!!

      Senioren hebben vaak de neiging om zeer grote bedrag in huis te bewaren. Dit is ook wel logisch want ze zijn voor geldopnames afhankelijk van vervoer door iemand anders. Toch moet het voorkomen worden dat er grote bedragen thuis liggen. Dit alleen al om een inbraak of roofoverval te voorkomen of bij instellingen waar men (ook bij tijdelijke opname) is opgenomen om interne diefstallen te voorkomen. Mensen hebben namelijk al gauw door dat er grote bedragen thuis liggen.

      Ouderen die de afstand van huis naar de pinautomaat moeilijk zelf kunnen overbruggen hebben nog maar 1 optie. Aan vertrouwde familieleden, vrienden of kennissen vragen of zij voor hen willen gaan pinnen of boodschappen voor hen willen doen. Het gevolg daarvan is dat dit dan iemand moet zijn die men erg kan vertrouwen (ook familieleden) want men moet dan de pinpas en pincode aan een ander geven!!!!

      Het is zo verleidelijk maar doe het niet!!!
      Je geeft je portemonnee aan een familielid, nichtje, neefje, mantelzorger, huishoudelijke hulp, zorgverlener, buur, kennis, goede vriend of vriendin of wie dan ook die boodschappen voor je doen, maar ongemerkt sijpelt veel meer geld weg. Financiële uitbuiting kan iedereen overkomen die afhankelijk is van hulp of verzorgers.
      De beste tip is GEEF NOOIT JE PAS EN PINCODE AF!!!!!!
      Enkele tips voor de oudere en de pasgebruiker:
       Bouw zelf garanties in dat u nergens op aangekeken kunt worden.
       Zeg hoeveel geld u hebt gepind en laat bonnetjes zien van de pinautomaat als u hebt gepind en van uw aankopen.
       Hou duidelijk de geldzaken van de oudere en die van uzelf uit gescheiden en verreken nooit op 1 kassabon de boodschappen van de oudere en die van uzelf. Dit schept alleen maar verwarring en is ook nergens voor nodig. U kunt uw eigen inkopen zelf inkopen op uw eigen kassabon. Voorkom twijfelachtige handelingen!!!!
       Overleg bonnetjes van de boodschappen die u voor de ouderen hebt gekocht.
       Geeft wat u aan geld overhield terug aan de oudere.
       Geef na gebruik het pasje terug aan de oudere. Hou het niet zelf.
       Als u als familielid een hulpbehoevende van de familie helpt of gaat helpen, bespreek dit dan eerst met de andere familieleden. Zeg hoe u dit denkt te gaan doen. Maak daar afspraken over.
       Laat de familie weten wanneer u het pasje hebt gebruikt en waarvoor.
       Controleer in goed overleg en met toestemming van de oudere samen met een ander familielid wekelijks het geldverkeer van de oudere.
       Geef andere familieleden een inkijk wat u met het pasje hebt gedaan. Toon bonnetjes van de boodschappen en de pinautomaat.
       Laat slechts 1 persoon die oudere ondersteunen met dit soort zaken want als er meer dan 1 persoon geldzaken waarneemt weet je niet meer wie je aan moet kijken als er misbruik van het pasje of andere geldzaken wordt gemaakt.
       Voor iedereen die de helpende hand toesteekt: Bouw zoveel mogelijk voorwaarden voor familieleden van de oudere in dat uw handelingen met het pasje geen vraagtekens oproepen bij anderen.
       Communiceer binnen de familie goed en vaak (vergeet niet uw vader of moeder bij deze gesprekken te betrekken) over geldzaken van uw vader of moeder die hulpbehoevend is zodat er geen misverstanden over kunnen ontstaan. Maak goede afspraken en kijk steeds of de gemaakte afspraken worden nagekomen.
       Mocht een buitenstaander deze taak op zich nemen bespreek dan ook met deze buitenstaander welke afspraken u binnen de familie over het pasgebruik hebt gemaakt en dat u toeziet op het nakomen van de gemaakte afspraken.
       Laat je als ondersteuner nooit verleiden om van afspraken af te wijken en mocht het niet anders kunnen bespreek dit dan direct met de overige familieleden maar wijk zeker niet af van het feit dat slechts 1 persoon met het pasje omgaat.
       Mocht er een wissel plaatsvinden van het pasgebruik bespreek dit dan direct met de rest van de familie maar houd het bij 1 persoon.
       Probeer zolang het met de oudere nog kan om samen met hem of haar te gaan pinnen of samen boodschappen te gaan doen. Je kunt laten zien wat er wordt gedaan en hoe het wordt gedaan en bovendien haal je de oudere uit een isolementssituatie.
       Vergeet ook niet de bankafschriften zelf te controleren en te vergelijken met wat er met inkopen, pinnen en het pasje zelf is gedaan.
       Let ook op het feit of er overdreven boodschappen worden gedaan. Alle inkopen moeten afgestemd zijn op wat de hulpbehoevende verbruikt en niet op het verbruik van een heel huishouden. Men kan niet alleen het geld verduisteren maar ook de boodschappen zelf.
       Bij constatering van uitbuiting: doe dan altijd aangifte bij de politie en als u aangifte doet laat dit dan ook aan de pasgebruiker weten.
      Extra tips voor ouderen zelf;
       Geef nooit je pinpas af voor boodschappen.
       Doet iemand anders boodschappen voor je en heeft diegene toch een pinpas nodig? Open bij de bank een extra rekening en stort daar maandelijks een vast bedrag op voor de boodschappen, bijvoorbeeld €250. Dit bedrag kan ook via automatische incasso worden overgemaakt. De extra rekening heeft een eigen pasje. Aan het pasnummer is achteraf makkelijk te zien hoeveel geld de boodschaphulp gepind of afgerekend heeft. Desgewenst kan de bank dit ook zien.
       Sluit je aan bij clubjes. De huisarts of wijkverpleger weet wel waar je moet zijn. Wie meer mensen kent, is minder afhankelijk van die ene opdringerige hulpverlener met veel mooie praatjes.
       Herken de oplichter. Het begint met paaien, indoctrineren, vervolgens isoleren van de rest van de familie, en dan kaalplukken.
       Durf te praten
      Signalen van misbruik:
       Plotselinge of onverklaarbare geldopnames bij de bank.
       Onverklaarbaar tekort aan geld.
       Het ontstaan van schulden.
       Huurachterstand.
       Grote belangstelling voor geld
       of bezittingen van de oudere.
       Waardevolle spullen verdwijnen.
       Het weigeren van informatie over de financiële situatie.
      Overige tips:
       Laat in elk geval banken bij het plaatsen van pinautomaten rekening houden met de vergrijzing. Banken kunnen de service geven om bijvoorbeeld 1x per week instellingen bezoeken om ouderen in de gelegenheid te stellen geld op te halen. (overweeg als familie een limiet in te stellen afhankelijk van de geestelijke omstandigheden van uw ouder ook al besef ik mij dat dit een zeer kwetsbaar punt is).
       Zie als familie, vrienden of kennissen ter bescherming van ouderen toe op hoe ouderen met geld handelen. (ook bij het geld opbergen in de woning maar ook met betrekking tot het in huis hebben van sieraden).
       Tref regelingen voor ouderen dat wanneer men slachtoffer wordt van vermissingen van geld dat de schade nooit te groot kan zijn. Niet meer geld in huis nemen dan strikt noodzakelijk.
       Let er ok op dat men geen geld begint te verstoppen.
       Heb het er in de familie op tijd met elkaar over wanneer uw ouder zichtbaar bepaalde gelzaken zelf niet meer kan af handelen hoe het dan verder moet. Bespreek dit goed met de oudere voor zover dit nog mogelijk is en leg vooral goed uit welke risico’ s je daarmee voor hen wilt voorkomen. Men moet vooral niet het gevoel krijgen:” Ze zitten aan mijn geld”.
       Ben je bewust welke risico je loopt als je met de beste bedoelingen de pinpas en pincode van- en voor een oudere of zieke buur die zelf even geen boodschap kan doen of niet naar de pinautomaat kan. Ook een buren of vriendendienst bij ziekte wordt met de beste bedoelingen ook snel gegeven. Zo zijn wij gelukkig nog wel. Snel even behulpzaam zijn is ook een goede eigenschap. Maar ben je wel bewust van wat je doet.
       Verzorgingstehuizen of andere instellingen kunnen een bonnensysteem invoeren als ouderen iets in huis moeten betalen. De familie kan dan bonnen inkopen bij het tehuis en die aan de ouder geven zodat die geen contant geld in huis hoeven te hebben.
       In ziekenhuizen wordt vaak al geadviseerd niet teveel contant geld of pinpasjes of sieraden in het nachtkastje te hebben. Sommige instellingen hebben een kluisje op de kamer van betrokkene. Men wil voorkomen dat men door bezoekers, medepatiënten of medewerkers bestolen kan worden of op ander wijze kwijt raken.
       Als een oudere er op staat zelf te willen pinnen en er twijfels bestaan dat men niet goed met geld meer om kan gaan, ga dan als begeleiding mee. Doe dit ook om te voorkomen dat de oudere als ze het alleen ouden doen overvallen of beroofd kunnen worden. Leg dit dan ook goed uit dat u mee gaat om dit te voorkomen. Spreek bijvoorbeeld ook af dat u dit 1x per week zult doen.
       Als een oudere onder dezelfde omstandigheden als in het vorige punt zelf om boodschappen wil gaan ga dan als begeleiding mee.
       Hoe raar het dan ook moge lijken, geef de oudere een klein fluitje mee dat als hen op straat wat mocht overkomen dat men dan daarmee een geluid kan maken om aandacht te trekken van andere mensen.
       Als oudere kan je maatregelen treffen om financiële uitbuiting te voorkomen. Hoe kan je financieel veilig oud worden? Mensen denken daar niet over na. Bijvoorbeeld als je zelf niet meer kan pinnen. Hoe moet je dat oplossen. Geef nooit zomaar je pinpas af maar maak afspraken. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.
       Geef nooit uw eigen pinpas en pincode aan iemand mee, als u zelf niet meer in staat bent om te pinnen of geld te halen. Ook niet aan familie! Misbruik begint vaak met kleine bedragen die extra gepind worden of geld dat uit uw portemonnee wordt gestolen.
       Zorg dat er niet teveel geld op uw betaalrekening staat. Boek het extra geld over naar uw spaarrekening.
       Vertrouw niet iedereen. Wees alert op mensen die ‘ineens bevriend‘ met u willen worden, uw vertrouwen winnen en vervolgens uw financiën gaan doen/misbruik maken van uw geld.
       Bewaar geen grote geldbedragen in huis en berg portemonnee en pinpas goed op, bij voorkeur niet bij elkaar.
       Pak nooit geld uit de kast of waar dan ook waar anderen bijstaan. Men ziet dan waar uw geld opbergt.
       Geef eventueel geld of waardevolle spullen al weg bij leven aan familie en/of goede doelen. Laat u hierover goed informeren door bijvoorbeeld een financieel adviseur.
       Open een aparte rekening waar bijvoorbeeld € 50,- per week automatisch op gestort wordt en blokkeer wel de mogelijkheid om rood te staan. De pinpas en de pincode van deze rekening kunnen dan gebruikt worden door familie, vrienden of kennissen voor het doen van uw boodschappen.
       Laat iemand van zijn eigen rekening geld voor u pinnen (maar geen grote bedragen). U maakt vervolgens het bedrag over op zijn / haar rekening.
       Leg vast (in bijvoorbeeld een ‘Levenstestament’) wie uw financiën mag beheren als u het zelf niet meer (goed) kunt (door ziekenhuisopname/ ziekte/ouderdom). U kunt dit via de notaris regelen.
       Benoem ook iemand die de controle doet als iemand anders uw financiën beheert.
       Heeft u geen familie/vriend die uw financiën kan regelen? Dan kunt u ook een professioneel bewindvoerder/mentor inhuren. Deze persoon regelt uw geldzaken en moet daar verantwoording over afleggen.

      meer dan een maand geleden