Registeren Inloggen
Josephine van der Vaart
Josephine van der Vaart
meer dan een maand geleden

buitenlandse cheque

meer dan een maand geleden

Onlangs bij Max omroep gekeken naar klachten over innen buitenlandse cheques. Ik heb een USA cheque van Madoff Victim Fund die tot half juli 2021 geldig is. Waar kan ik nu terecht? Want voor die datum zal het vast nog niet geregeld zijn via de Overheid. Wat raadt u aan?

  • Gerard Vinke
   meer dan een maand geleden

   Mijn echtgenote en ik ontvangen elke maand een bedrag op onze bankrekeningen van de “Social Security”.
   Deze activiteiten worden voor Europa gecoördineerd door de US Ambassade in Dublin.
   In het kader van Covid 19 ontvingen wij een paar z.g. “economic impact payment “ cheques.
   Helaas hebben de Nederlandse banken besloten vanaf 1 januari 2020 en ING vanaf 1 januari 2021 geen cheques meer te behandelen.
   Een voorbeeldbrief aan de verzenders van cheques zou hen ertoe moeten bewegen voortaan via bankoverschrijvingen te betalen.
   Mijn acties richting Dublin en later richting IRS bleken vergeefs.
   Ook het openen van een bankrekening in buurlanden bleek geen oplossing. Het programma Meldpunt Max behandelde dit probleem maar de aanbevolen oplossing werkt niet.
   Toevallig stuitte ik op een website uit Litouwen; US Taxcollect. De firma achter deze service heet TT Express UAB in Kaunas Litouwen. Men geeft aan een licentie van de Centrale Bank van Litouwen te bezitten.
   Ik vroeg raad bij een bevriend bankier. Zijn advies was negatief/riskant.
   Vervolgens belde ik de centrale Bank in Litouwen . Daar ontving ik bevestiging van de ontvangen licentie.
   De cheques vervallen na een jaar en inning leek een onbegonnen zaak. Daarop besloten wij een gok te wagen en met US Taxcollect in zee te gaan.
   Tegelijk met de inschrijving voor een rekening werd verzocht een kopie van de cheque en van mijn paspoort op te sturen. Na acceptatie volgde een verzoek tot het aangetekend opsturen van de cheque. De zending deed er 12 dagen over maar vrijwel direct na de ontvangst volgde een bevestiging van ontvangst. Inmiddels werd aanbevolen een rekening te openen bij Payoneer, een internationale betaalinstelling zoals PayPal.
   Payoneer accepteert echter alleen bedrijven. Op mijn verzoek bleek het ook mogelijk een rechtstreekse betaling op mijn IBAN rekening te ontvangen.
   Vrijwel direct daarop volgde een betalingsbevestiging en een dag later ontving ik de bijschrijving.
   De kosten; Aantekenen € 14.55
   Cheque behandeling; $ 25.00 plus 3% van de waarde van de cheque.
   De gehanteerde koers bleek gelijk aan de op internet die dag aangeboden koers op een site zonder commissie.
   De communicatie verliep correct via info@ustaxcollect.com met Monika de customer account manager.
   De cheque van mijn echtgenote is inmiddels ook onderweg naar Litouwen.
   Ik hoop hiermee van dienst te zijn geweest.
   Gerard Vinke

   meer dan een maand geleden
   • nette
    meer dan een maand geleden

    Iedereen zou berichten moeten lezen van Gerard Vinke, of Max zou procedure moeten weten eindelijk om alle mensen te kunnen helpen ! Ik ben Gerard Vinke enorm dankbaar. Het is mij gelukt 2 checks in Litauen te innen. Hoera !!

    meer dan een maand geleden
  • rikaho
   meer dan een maand geleden

   Dat klinkt veelbelovend. De moeite van het proberen waard. Ik ben nog bezig met mogelijkheden bij een zwitserse bank. Ik laat het resultaat binnekort weten. Alle andere sporen lopen tot nu toe dood.

   meer dan een maand geleden
   • Marjavg
    meer dan een maand geleden

    Heeft u al een oplossing gevonden hoe we die checks kunnen verzilveren? Ik heb weer een nieuwe check erbij gekregen vN 1400 dollar. Ben ten einde raad. Dacht er zelfs even aan om heen en weer te vliegen naar de states om hem daar te verzilveren. Maar dat is in Corona tijd niet een optie voor mij…. graag advies!

    meer dan een maand geleden
  • Gerard Vinke
   meer dan een maand geleden

   Ook het geld van onze tweede cheque hebben wij per heden op onze bankrekening ontvangen van US Taxcollect.
   Daarom kan ik nu met redelijke zekerheid deze Litouwse connectie aanbevelen. Ik heb reeds eerder aangegeven dat de Centrale Bank van Litouwen de licentie van dit bedrijf aan mij bevestigde. Het land maakt overigens deel uit van de Eurogroep.
   De post deed er alleen respectievelijk 12 en 20 dagen over om dit bedrijf te bereiken (steeds gecheckt via tracking).
   Nu is het zaak om de honderden/duizenden mensen te bereiken, die geen raad weten met hun cheques.
   De tijd dringt omdat de eerst uitgegeven cheques al op 31 juli a.s. verlopen.
   Vraag aan de redactie van Meldpunt Max om hiervan op TV melding te maken.
   Verder zijn natuurlijk alle ideeën om hier ruchtbaarheid aan te geven welkom.
   Verderop op dit forum heb ik aangegeven hoe het innen van de cheques in zijn werk gaat.
   Daartoe is het inderdaad nodig een kopie van een paspoort op te sturen. Een inzender had daar twijfels bij. Deze eis is logisch omdat alle financiële instellingen moeten weten met wie zij zaken doen en bovendien gaat het hier om cheques op naam.

   meer dan een maand geleden
   • BoyBog
    meer dan een maand geleden

    Dank aan Gerard Vinke met zijn uitleg over het Litouwen project. Menigeen heeft zoals ik las met succes deze weg bewandeld. Om deze reden heb ik het risico genomen om drie cheques tegelijk op te sturen, mede omdat de eerste nog tot eind juli 2020 geldig was. Het duurt behoorlijk lang voordat er een reactie komt van US Taxcollect en hoewel ik dat al had gelezen onder meerdere reacties van anderen, bekroop mij af en toe wel een wat minder prettig gevoel….
    In het kort: 4 juni de cheques per aangetekende post verstuurd. Geen bericht van ontvangst gekregen. Op een vraag mijnerzijds werd vervolgens geantwoord dat de cheques 21 juni ter “cashing” waren opgestuurd. Vervolgens duurde het weer erg lang maar dit kwam omdat ik mijn bankgegevens niet had doorgegeven, een omissie mijnerzijds! Dit heb ik woensdag 28 juli gedaan en vrijdag 30 juli werden er drie bedragen bijgeschreven op mijn Nederlandse bankrekening! Geweldig! Uiteraard gaan er wat kosten af en staat de dollar laag t.o.v. de euro maar wat een enorme meevaller dat het is gelukt. Nogmaals dank aan het meldpunt en aan Gerard Vinke. Dit is daadwerkelijk een betrouwbare manier om de cheques te verzilveren. Wel geduld hebben.

    meer dan een maand geleden
  • Linda Mabelis
   meer dan een maand geleden

   Naast de optie die de heer Vinke aangeeft zijn er nog andere mogelijkheden inmiddels. Zie een artikel op americansoverseas.org met een overzicht van mogelijkheden: https://americansoverseas.org/nl/kenniscentrum/boetes/amerikaanse-cheque-innen/ .

   meer dan een maand geleden
  • JHGvYperen
   meer dan een maand geleden

   Beste mensen,
   afgelopen vrijdag bij de Reisebank in Osnabrueck (Moeserstrasse 35) geweest met 2 cheques voor iemand waar ik de mantelzorg voor doe. Zijn eigen paspoort en mijn eigen paspoort, en een kopie van de notariele volmacht meegenomen, en voila met 15 minuten stonden ik weer buiten met € 1517 ( $2000 is € 1540,68 minus € 23,11 handelingkosten) beter dan niets zou ik zeggen.
   info: https://www.reisebank.de/standortsuche
   Mvg H van Yperen

   meer dan een maand geleden
  • Elma Dijkerman
   meer dan een maand geleden

   Dank voor de tips! Ik ga morgen de Reisebank in Krefeld proberen. Wel goed om te weten: ik heb even telefonisch contact gehad en een cheque van meer dan 1500 dollar accepteren ze helaas niet.

   meer dan een maand geleden