Registeren Inloggen
Diny_Pieter
Diny_Pieter
meer dan een maand geleden

Colportage?

meer dan een maand geleden

Meerdere malen krijg ik te maken met mensen die deur aan deur collecteren of hun product aanprijzen. De gegevens gaan dan in een tablet of iPad. Tot nu toe niet aan mee gedaan, omdat ik huiverig ben om het publiekelijk te maken van mijn privégegevens zoals bv bankrekening. Tis misschien de moderne tijd, maar mijn vraag is of dat ook inderdaad “gevaarlijk “ is?
Griet Diny Muller

    • Gerard67
      meer dan een maand geleden

      In het begin kwamen ze bij mij ook steeds aan de deur , maar in deze tijd waar alles gaat met pinpas en geen los geld meer staan ze nog steeds met een grote geldbus aan de deur te rammelen . Ik heb er een hekel aan en ga absoluut niet betalen met overschrijvingen waaruit zou blijken wat mijn prive omstandigheden zijn zoals naam en rekeningnummer .

      meer dan een maand geleden
    • Rob Koch
      meer dan een maand geleden

      Ik adviseer om in dergelijke situaties vriendelijk te vertellen dat u geen interesse heeft. Geef zeker nooit bankrekeningnummers door aan onbekenden. Een andere tip is de volgende: Als u collectanten voor goede doelen wél een bijdrage wilt geven in de vorm van cash geld, zorg dan dat u wat cash geld in de buurt van uw voordeur heeft liggen. U hoeft dan niet de collectant bij de open voordeur te laten wachten terwijl u naar binnen gaat op zoek naar uw portemonnee. Helaas komt het soms voor dat op die manier inbrekers binnensluipen. Trap ook niet in “Tikkies” of WhatsApp-berichten van onbekenden om geld over te maken.

      meer dan een maand geleden
    • Debree
      meer dan een maand geleden

      Helemaal mee eens. Geen cash dan geen bijdrage aan de deur. jammer.

      meer dan een maand geleden
    • Dwarsligger
      meer dan een maand geleden

      Kijk op het collecterooster welk goed doel aan de beurt is om te collecteren
      https://www.cbf.nl/collecterooster/roosters#starttab

      Ga nooit in zee met colporteurs die aan de deur, telefonisch of op straat u een machtiging laten tekenen om een vast bedrag te geven aan een goed doel. Het bedrijf van zo’n colporteur vangt E60,– voor elk afgesloten contract. (Dat kunt u toch beter aan een goed doel geven, de goede doelen doen dit omdat dit blijkbaar geld oplevert.)
      Als u een goed doel wilt steunen, zoek dan op hun website hun IBAN-nummer op.

      meer dan een maand geleden
    • Rob Koch
      meer dan een maand geleden

      Beste Dagmar,
      Wat goed dat u hier serieus over nadenkt.
      Er zitten zeker risico’s aan het over straat gaan met cash geld. Hoe groot dat risico is (en of dat risico acceptabel is) is ter beoordeling van de betreffende organisatie. Ze zullen dan ook passende maatregelen moeten nemen om dat risico te verkleinen. Als een organisatie geen cash geld accepteert bij een collecte, dan is het natuurlijk ook altijd mogelijk om zelf een donatie over te maken. Gewoon via uw eigen bankprogramma of via uw eigen bank-app op uw eigen telefoon. Ik ben geen voorstander om aan de deur door middel van een “Tikkie” geld over te maken. Een “valse” tikkie kan u zomaar naar een phishing-site sturen. Vergelijk dit met de fraude die met “Tikkies voor 1 cent” veel voorkomt bij aanbieders van producten op verkoop-sites zoals marktplaats. Ook de door u genoemde QR-codes worden door Cybercriminelen gebruikt om mensen naar phishing-sites te brengen. Kortom: Goed blijven opletten!
      Rob Koch

      meer dan een maand geleden