RegisterenInloggen
Sjaak70
Sjaak70
meer dan een maand geleden

Covid-19 en gebruik van mondkapjes

meer dan een maand geleden

Beste hr./mw.

Onderstaand een e-mailuitwisseling met het Min. van VWS over een vraag van mij over Covid-19. Zie tekst helemaal onderaan.

Ik krijg als antwoord een niets zeggende link naar het gebruik van mondkapjes. Dus geen antwoord op m.i. duidelijke vraag. Wat vind u hiervan?

Met vriendelijke groet,
Sjaak Loef

——– Doorgestuurd bericht ——–
Onderwerp: RE: DPC ticket WH1659129 : Coronavirus COVID-19
Datum: Thu, 12 Nov 2020 13:17:24 +0000
Van: _Dienstpostbus VWS Voorlichting
Aan: ‘sjaak.loef@kpnmail.nl’

Beste heer Loef,

Dank voor uw bericht waarin u een vraag stelt over het gebruik van mondkapjes.
Op de website va Rijksoverheid kunt u hier informatie over vinden:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/publicaties/2020/07/01/hoe-gebruik-ik-een-niet-medisch-mondkapje

Met vriendelijke groeten,

Publieksvoorlichting VWS

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Directie Communicatie

Postbus 20350 | 2500 EJ | Den Haag
http://www.rijksoverheid.nl

ET

Datum/tijd gesprek: 28-10-2020 10:06:58 Referentie: WH1659129 Naam: Sjaak Loef E-mail adres: sjaak.loef@kpnmail.nl Telefoonnummer: 31630818191 Kanaal: Onderwerp: Coronavirus COVID-19
Inhoud vraag: Kan ik een monddoekje (weggooi en stoffen) nog een keer gebruiken als ik deze minimaal 5 dagen laat liggen? Mocht het virus daar op zitten dan is het virus toch na een paar dagen dood? Want dat overleeft alleen als het een “gastheer” heeft zoals de mens.

  • Anoniem
   meer dan een maand geleden

   Beste meneer SjaakW,
   Als ik via de link naar de hand-out van onze Overheid ga concludeer ik:

   Goedkope niet medische mondkapjes:
   *mogen maar 1x gebruikt worden
   *dienen vervolgens DIRECT in de vuilnisbak gedeponeerd te worden
   *indien u bijv.met het OV reist heeft u 2 mondkapjes nodig (aldus de brochure); 1 voor uw heen- en 1 voor uw terugreis, die u aan het einde van de respectievelijke reis DIRECT in de vuilnisbak deponeert.

   Stoffen mondkapjes (volgens mij vallen hier ook de kant-en-klare stoffen kapjes de in winkrls te koop zijn onder);
   *Eigen-gemaakte mondkapjes kun je wassen in de wasmachine op 60 graden.
   *Kies een lang programma.
   De Overheid vergeet om eerlijk te melden dat hún mondkapjes-patroon FOUT was en niet iedere stofsoort op 60 graden gewassen kan worden.
   Euh, en het milieu dan? Mogen er dan andere zaken in dezelfde was meegewassen worden?

   Wellicht een beetje vreemd dat er ook vermeld wordt;
   “Was voor het opdoen van het mondkapje je handen 20 seconden met water en zeep”; thuis zal dat geen punt zijn maar onderweg wél met de gesloten horeca en veel gesloten toiletruimtes 😉.

   Ach ja, het is natuurlijk wel een publicatie van 1 juli 2020: toen was de Overheid natuurlijk nog de mening toegedaan dat mondkapjes geen nut hadden en je zelfs een sok voor je mond kon dragen.
   Typisch onze Overheid:
   *zo actueel met de noodzakelijke informatie als mijn grootmoeder die al 30 jaar dood is.
   *een actueel en adequaat antwoord op een duidelijke vraag geven is te moeilijk kennelijk.

   Ik geef u een advies:
   Een monddoekje kwaliteit “weggooi” weggooien na gebruik (ze zijn nu niet meer zo duur bij de verschillende supermarkten)
   Een monddoekje kwaliteit “stoffen” 10 minuten in kokend water van minimaal 60 graden in een afgesloten bakje met wasmiddel laten weken, goed uitspoelen en laten drogen.
   Dan moet de stof wel op 60 graden gewassen kunnen worden, uiteraard.

   Maar weet u wat ik mij afvraag: hebben niet medische mondkapjes of stoffen mondkapjes nu eigenlijk wel of geen BEWEZEN nut? Want eerst was de Overheid TEGEN en nu stelt dezelfde Overheid de kapjes VERPLICHT. Ik draag ze trouwens braaf, niet omdat het kán maar omdat het móet.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • Sjaak70
   meer dan een maand geleden

   Bedankt voor uw reactie maar uiteraard ben ik volledig op de hoogte van de regels van de overheid. helaas heb ik ook nu geen echt antwoord op mijn vraag hoelang het virus blijft leven c.q. overdraagbaar blijft op verschillende oppervlakten. Zo’n mondkapje na één keer gebruikt te hebben weggooien is m.i. uit den boze want het zo maar ergens droppen is uit milieuoogpunt geen goede manier. Je ziet ze ziet overal liggen. Oprapen/opruimen is ook geen optie want je weet maar nooit of er nog iets op zit. Je mag zo ook niet zo maar in je jaszak doen etc. wel in een plasticzakje maar dat geeft weer andere problemen. En een afvalbak is niet altijd voorhanden. Resultaat: Weer meer afval in de natuur. Mij gaat het niet om de kosten maar vind het echt onnodig/verspilling als het virus na een paar dagen toch dood/niet meer overdraagbaar is.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • Sjaak70
   meer dan een maand geleden

   Inmiddels dit op de website van MAX gevonden:

   In de prullenbak gooien?
   In de prullenbak gooien is dus veel beter, maar als een kapje eenmaal op de grond ligt is het uit voorzorg verstandiger om ze niet meer op te pakken. De wetenschap lijkt er immers nog niet over uit hoe lang het virus op oppervlaktes blijft zitten.

   De wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt in maart 2020 dat het virus 5 dagen kan overleven op plastic, waar de rondzwervende mondkapjes natuurlijk van zijn gemaakt, maar in mei 2020 wordt dit weerlegd in Nature, een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift. In een artikel wordt gerefereerd naar een onderzoek van de Amerikaanse Harvard universiteit naar de ‘houdbaarheid’ van het virus op oppervlaktes. Daaruit blijkt dat het maximaal 3 dagen kan overleven op plastic. Het gaat hier om de harde, gladde variant, dus niet om de soort die in mondkapjes wordt gebruikt. Canadese wetenschappers spreken dit op hun beurt weer tegen in juni 2020. Zij menen dat het virus minstens 21 dagen waarneembaar blijft op plastic mondkapjes, mits het onder ideale omstandigheden wordt bewaard. Het is onduidelijk of waarneembaar ook besmettelijk betekent, want hoe meer virusdeeltjes, hoe besmettelijke het virus is.

   Dit zijn slechts een paar voorbeelden van studies naar deze materie, want er zijn nog veel meer onderzoeken over dit onderwerp.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • Anoniem
   meer dan een maand geleden

   “In de prullenbak gooien is dus veel beter, maar als een kapje eenmaal op de grond ligt is het uit voorzorg verstandiger om ze niet meer op te pakken”; daar zijn hele mooie grijptangen al jaren voor in de handel voor een habbekrats. Die wat duurder zijn (en sterker/steviger) kunt u na desinfectie ook in huis gebruiken.

   Succes met uw mondkapjesprobleem; ik gooi de mijne na 1x gebruik in een dichtgeknoopt plastic zakje (wat ik eerst gebruik ter bescherming om het mondkapje af te kunnen doen) in mijn kliko.

   **Stay safe, keep your distance and use your mind; let’s beat Covid-19 together!!**

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie