Registeren Inloggen
Sjaak70
Sjaak70
meer dan een maand geleden

Covid-19 en gebruik van mondkapjes

meer dan een maand geleden

Beste hr./mw.

Onderstaand een e-mailuitwisseling met het Min. van VWS over een vraag van mij over Covid-19. Zie tekst helemaal onderaan.

Ik krijg als antwoord een niets zeggende link naar het gebruik van mondkapjes. Dus geen antwoord op m.i. duidelijke vraag. Wat vind u hiervan?

Met vriendelijke groet,
Sjaak Loef

——– Doorgestuurd bericht ——–
Onderwerp: RE: DPC ticket WH1659129 : Coronavirus COVID-19
Datum: Thu, 12 Nov 2020 13:17:24 +0000
Van: _Dienstpostbus VWS Voorlichting
Aan: ‘sjaak.loef@kpnmail.nl’

Beste heer Loef,

Dank voor uw bericht waarin u een vraag stelt over het gebruik van mondkapjes.
Op de website va Rijksoverheid kunt u hier informatie over vinden:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/publicaties/2020/07/01/hoe-gebruik-ik-een-niet-medisch-mondkapje

Met vriendelijke groeten,

Publieksvoorlichting VWS

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Directie Communicatie

Postbus 20350 | 2500 EJ | Den Haag
http://www.rijksoverheid.nl

ET

Datum/tijd gesprek: 28-10-2020 10:06:58 Referentie: WH1659129 Naam: Sjaak Loef E-mail adres: sjaak.loef@kpnmail.nl Telefoonnummer: 31630818191 Kanaal: Onderwerp: Coronavirus COVID-19
Inhoud vraag: Kan ik een monddoekje (weggooi en stoffen) nog een keer gebruiken als ik deze minimaal 5 dagen laat liggen? Mocht het virus daar op zitten dan is het virus toch na een paar dagen dood? Want dat overleeft alleen als het een “gastheer” heeft zoals de mens.

  • Sjaak70
   meer dan een maand geleden

   Bedankt voor uw reactie maar uiteraard ben ik volledig op de hoogte van de regels van de overheid. helaas heb ik ook nu geen echt antwoord op mijn vraag hoelang het virus blijft leven c.q. overdraagbaar blijft op verschillende oppervlakten. Zo’n mondkapje na één keer gebruikt te hebben weggooien is m.i. uit den boze want het zo maar ergens droppen is uit milieuoogpunt geen goede manier. Je ziet ze ziet overal liggen. Oprapen/opruimen is ook geen optie want je weet maar nooit of er nog iets op zit. Je mag zo ook niet zo maar in je jaszak doen etc. wel in een plasticzakje maar dat geeft weer andere problemen. En een afvalbak is niet altijd voorhanden. Resultaat: Weer meer afval in de natuur. Mij gaat het niet om de kosten maar vind het echt onnodig/verspilling als het virus na een paar dagen toch dood/niet meer overdraagbaar is.

   meer dan een maand geleden
  • Sjaak70
   meer dan een maand geleden

   Inmiddels dit op de website van MAX gevonden:

   In de prullenbak gooien?
   In de prullenbak gooien is dus veel beter, maar als een kapje eenmaal op de grond ligt is het uit voorzorg verstandiger om ze niet meer op te pakken. De wetenschap lijkt er immers nog niet over uit hoe lang het virus op oppervlaktes blijft zitten.

   De wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt in maart 2020 dat het virus 5 dagen kan overleven op plastic, waar de rondzwervende mondkapjes natuurlijk van zijn gemaakt, maar in mei 2020 wordt dit weerlegd in Nature, een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift. In een artikel wordt gerefereerd naar een onderzoek van de Amerikaanse Harvard universiteit naar de ‘houdbaarheid’ van het virus op oppervlaktes. Daaruit blijkt dat het maximaal 3 dagen kan overleven op plastic. Het gaat hier om de harde, gladde variant, dus niet om de soort die in mondkapjes wordt gebruikt. Canadese wetenschappers spreken dit op hun beurt weer tegen in juni 2020. Zij menen dat het virus minstens 21 dagen waarneembaar blijft op plastic mondkapjes, mits het onder ideale omstandigheden wordt bewaard. Het is onduidelijk of waarneembaar ook besmettelijk betekent, want hoe meer virusdeeltjes, hoe besmettelijke het virus is.

   Dit zijn slechts een paar voorbeelden van studies naar deze materie, want er zijn nog veel meer onderzoeken over dit onderwerp.

   meer dan een maand geleden