RegisterenInloggen

Dit onderwerp bevat 2 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Tineke2020 4 dagen, 1 uur geleden.

Tineke2020
Tineke2020
10 dagen geleden

Euthanasie bij notaris vastleggen

10 dagen geleden

Beste Meldpunt,

Ik hoor heel vaak dat mensen bij de notaris hun wilsbeschikking en euthanasie vastleggen, als ze een ernstige ziekte krijgen. Maar ik zie ook veel gevallen dat het dan nog niet gebeurt. Mensen zijn een hoop geld kwijt en het gebeurt gewoon niet. Ik ken een heel triest geval in mijn omgeving, die het echt zo goed geregeld heeft bij de notaris en nu is het zover en wil ze gaan. Maar het gebeurt niet. Hoe kan dit en kan hier meer duidelijkheid over komen.
Met vriendelijke groet Tineke

 • Michaeliet
  4 dagen geleden

  Beste Tineke, was het maar zo simpel. Er zijn meerdere voorwaardes die eerst vervuld moeten worden, oa: elke arts heeft het recht om het toepassen te weigeren (op persoonlijke, religieuse gronden), dan moet er een 2e arts (scenarts) komen om de wettelijke eisen te toetsen. Daar hoort oa bij dat de betrokkene nog in staat moet zijn om op het vraag moment haar/zijn wil duidelijk te maken en moet er sprake zijn van ondraagbaar lijden dat niet op een andere manier verminderd kan worden. Bij euthanasie is er in onze wetten geen uitvoerplicht voor de artsen, de patient heeft er dus wettelijk gezien geen recht op. Als de arts om persoonlijke reden geen euthanasie wil toepassen is het wel zo netjes als die arts een collega vraagt om het over te nemen al kan het moeilijk zijn om zo’n collega te vinden. Een’ voltooid leven’ is in Nederland nog geen gedoogde reden tot euthanasie en de artsen mogen het niet uitvoeren. Bij fysiek ondragelijk lijden zijn er gelukkig wel opties tot verlichting waarvan het gevolg dan wel als een soort ‘bijwerking’ het leven kan verkorten. Goed overleg met de huis- of behandelendarts is dringend nodig lijkt mij om duidelijkheid te krijgen waarom de arts hem/haar de euthanasie niet geeft.

  4 dagen geleden

  Geef een reactie

 • Tineke2020
  4 dagen geleden

  Beste Michaeliet,
  Dank je wel voor je antwoord. Het is me duidelijk. Maar notarissen maken er wel reclame voor. Het zou eerlijk zijn als ze deze informatie ook zouden vermelden bij hun cliënten. Inderdaad is het niet nodig om het bij een notaris vast te leggen. Bij een huisarts kan ook. Jammer dat ze hier misbruik van maken door mensen op het verkeerde been te zetten.

  4 dagen geleden

  Geef een reactie