Registeren Inloggen
Marion Kremer
Marion Kremer
meer dan een maand geleden

Halvering! vergoeding haarwerken/pruiken vanuit aanvullende zorgverzekering

meer dan een maand geleden

Noodkreet! Ik wil graag het volgende onder de aandacht brengen:
OHRA, Nationale Nederlanden verhogen premie, maar halveren vergoeding haarwerken/pruiken vanuit aanvullende zorgverzekering. Herkenbaar?

OHRA: “Zorg. Zonder. Gedoe. OHRA staat voor verzekeren zonder Paarse Krokodillen. Een Paarse Krokodil is onnodig gedoe waar verzekerden tegenaan lopen”.

Zorg zonder gedoe, het klinkt mooi, maar de praktijk blijkt vaak toch anders. Sterker nog, het levert vaak juist nog meer gedoe op! Voor mij persoonlijk betekent gedoe in dit geval, financieel gedoe. En dat financiële gedoe heeft weer direct invloed op mijn gehele gemoed. En geloof mij, dat geeft nog veel meer gedoe.
Hoezo? Ik heb alopecia universalis, wat betekent dat ik geen haren heb, nergens. Ik draag daarom regelmatig een haarwerk. Sinds een jaar of 8 draag ik in de zomer geen haarwerk (meer), maar in de winter nog wel. Ik wil dat ook blijven doen, voel mij daar het beste bij.

De stap om in de zomer geen haarwerk te dragen, heeft mij vele jaren heel veel energie gekost. En al voel ik mij daar nu prima bij, het kost nog steeds veel energie. Nog steeds staren mensen naar mij, word ik met grote regelmaat met medelijden bekeken of bevraagd. Ga er maar eens aanstaan.

In de winter, als ik dus wel haarwerk draag, is er ‘rust’. Ik val niet op, niemand die mij nastaart, en een haarwerk is lekker warm om te dragen. Nogmaals, ik kom van ver, heb 25 jaar vanuit schaamte 24/7 een haarwerk gedragen. In die tijd bekostigde ik al mijn haarwerken zelf. Dat kon ik toentertijd ook financieel dragen. Uiteraard kreeg ik een grote periode in die jaren, wel een kleine vergoeding vanuit de basisverzekering, maar die vergoeding stelde op zich niet zoveel voor.
Nadat ik het financieel veel minder kon dragen, ben ik gaan zoeken naar een aanvullende zorgverzekering van waaruit ik meer vergoed zou krijgen. Dit werd OHRA. Ik sloot een jaar of 6 geleden een best dure aanvullende verzekering af bij OHRA. De vergoeding was 1.000 euro. Ik kon het allemaal net betalen.

Een snel rekensommetje vergoeding 2020:
Vanuit de basis-zorgverzekering werd er 436 euro vergoed. Het eigen risico van € 385,- was daarmee meteen op. Onder de streep werd er dus € 51,- vergoed. Ik verbruik dus sowieso elk jaar mijn eigen risico, al heb ik (gelukkig) geen overige zorgkosten die van dat eigen risico af gaan (op een enkele uitzondering na).
Nu ben ik jaarlijks ± € 1.500 euro kwijt aan mijn haarwerk. Dat is het gemiddelde bedrag dat je sowieso jaarlijks kwijt bent aan haarwerk. Een aanvullende verzekering met een jaarlijkse premie van 552 euro, en met een vergoeding van 1.000 euro was voor mij dan ook interessant. Onder de streep betaalde ik uiteindelijk zelf 499 euro (1.051 vanuit de vergoeding minus de jaarlijkse premie aanvullende verzekering ad 552 euro). De aanvullende verzekering was alleen voor de vergoeding van het haarwerk bedoeld. Een goede verzekering dus, zonder gedoe. Top zou je zeggen. Maar helaas…

Voor het jaar 2021 heeft OHRA (éénzijdig!) besloten de vergoeding vanuit mijn aanvullende verzekering te verlagen van 1.000 naar 500 euro! Dit betekent dat ik zelf jaarlijks € 1.000,- moet betalen. Dit is voor mij veel geld. Daarnaast is van de aanvullende verzekering een hulpmiddelen-‘totaal-pot’ gemaakt. In de praktijk betekent dit dat haarwerkdragers die minder kapitaalkrachtige zijn, zullen moeten kiezen, tussen bijvoorbeeld een gehoorapparaat, een bril of een haarwerk.
Ik ben niet alleen boos, maar bovenal heel verdrietig, omdat een zorgverzekeraar dit ongevraagd doet. Er wordt totaal geen rekening gehouden met de gevolgen die dit heeft voor iemand die een haarwerk draagt. Wat als je het financieel niet kunt dragen? Moet je dan maar stoppen met het dragen van haarwerk? Hebben degene die zo’n besluit nemen enig idee wat dat met de drager doet? Hebben zij het hen ooit weleens gevraagd?

Wat het meest schrijnende is in deze beslissing? In december 2020 is door de zorgverzekeraars bekend gemaakt dat de vergoedingen vanuit de aanvullende zorgverzekering wordt gehalveerd. Dit betekent dat mensen die een haarwerk (zoals vaak gebruikelijk) aanschaffen in januari 2021, plotseling voor een voldongen feit staan en plots het haarwerk vaak niet kunnen betalen. En er is geen goed alternatief, je kunt elders geen goede aanvullende zorgverzekering afsluiten. Genoemde zorgverzekeraars vergoedden het meest gunstig.

Ik heb even getwijfeld of ik dit verhaal wel hier zou delen, het is best persoonlijk. Toch doe ik het, omdat het zoveel invloed heeft op (juist) mij persoonlijk. Ik kan natuurlijk een e-mail of brief schrijven naar OHRA, maar wat voor invloed heeft 1 enkele persoon?
Daarom heb ik een oproepje gedaan op de sociale media aan iedereen in mijn netwerk die afhankelijk is van een haarwerk en hetzelfde probleem ervaart als ik, ook als dit bij een andere zorgverzekering is gebeurd. Ik heb hier veel reactie op gekregen. Er zijn gewoon heel veel haarwerkdragers die met hetzelfde probleem worden geconfronteerd. Sommige verhalen zijn gewoon hartverscheurend.
Tevens ben ik in contact met verschillende relevante organisaties waaronder Alopecia Vereniging (patiëntenorganisatie) en ANKO sectie Haarwerken (brancheorganisatie), zij onderschrijven het probleem en gezamenlijk zijn en komen wij in actie.

Goed om te weten: Mensen die een haarwerk dragen leven vaak in schaamte. Zij komen zelden openbaar naar buiten met het feit dat zij alopecia (chronisch haarverlies) hebben, laat staan dat zij openbaar voor zichzelf opkomen. Al jaren hebben zij te lijden onder het feit dat er steeds minder wordt vergoed (ook vanuit de basisverzekering) m.b.t. haarwerken/pruiken. Maar de maat is nu vol. Het is gewoon niet meer te betalen als je er ‘gewoon’ uit wilt zien.

Ik doe deze oproep hier, omdat ik hoop dat dit onderwerk meer aandacht krijgt in de media, tevens kunnen eventuele reacties van mensen hier die hetzelfde probleem ervaren, ter ondersteuning dienen in aanschrijving van de zorgverzekeraars.

  • Marion Kremer
   meer dan een maand geleden

   Dank Dagmar voor uw reactie, en dan ook nog met zo’n uitgebreide rekensom. Het klopt helemaal, uiteindelijk heeft een aanvullende verzekering überhaupt weinig zin zo. Ben al aan het kijken of ik elders nog een aanvullende verzekering kan afsluiten die nog iets gunstiger zal uitpakken, want anders houdt het op. Dat is sowieso elk jaar weer zo, ben hier elk jaar tenslotte weer afhankelijk van.

   Meer dan vervelend te lezen dat t.g.v. ziekte misschien een haarwerk noodzakelijk zal zijn. Ik wens u het allerbeste.

   Hartelijke groet,
   Marion

   meer dan een maand geleden
  • memyselveandy
   meer dan een maand geleden

   United Consumers (VGZ)
   Naam verzekering Vergoeding Premie per maand
   ZorgZeker 2 € 250 extra vergoeding bovenop de basisdekking (452 euro) € 21,12
   ZorgZeker 3 € 500 extra vergoeding bovenop de basisdekking (452 euro) € 34,16

   Scheelt toch weer….

   meer dan een maand geleden
   • Marion Kremer
    meer dan een maand geleden

    Dank je wel! Ga er zeker naar kijken…

    meer dan een maand geleden
  • Marion Kremer
   meer dan een maand geleden

   Bedankt voor de uitgebreide berekening! Ik ga ermee aan de slag…

   meer dan een maand geleden