RegisterenInloggen
RudiVader
RudiVader
meer dan een maand geleden

Hoog eigen risico door vertraging in behandeling in ziekenhuis na corona

meer dan een maand geleden

LS,

Graag zou ik u het volgende willen voorleggen.
Laatste helft van vorig jaar was niet het jaar van mijn moeder. Ze moest een nieuwe knie en ze had ook een gammele heup. Ze was moe, had heel veel pijn en bewoog te weinig. Om een heel lang verhaal kort te maken: in juli kreeg ze de nieuwe knie en in december had ze een goed werkende knie maar was in verband met een infectie haar heup verwijderd. Deze zou weer geplaatst worden als de infectie onder controle was.
Alles zag er goed uit en is mijn moeder in een revalidatie centrum geplaatst. Nu had ze eind januari een gesprek met de orthopeed voor de nieuwe heup. Er werden foto’s gemaakt en een scan. Alles zag er goed uit maar omdat er nog antibiotica gebruikt werd kon het nog niet meteen geplaatst worden. Hier hebben wij alle begrip voor. Terloops merkte de orthopeed op dat er in de afgelopen maanden 2 geïnfecteerde infuuslijnen gebruikt zijn. We moesten een paar maanden later terug komen.
En toen brak corona uit. Het revalidatie centrum ging ondanks dat zo goed en zo kwaad als het kon door met revalideren en alles ging de goede kant op en ze raakte uit behandeld bij het revalidatie centrum. Ze werd, tijdens de lockdown, overgeplaatst naar een verzorgingstehuis om dit af te wachten.
Toen alles werd versoepeld. Werd een nieuwe afspraak gemaakt. Dit maal op een tijdelijke locatie. Hier kregen we eerst te horen dat de heup niet geplaatst kon worden omdat de patiënt nogal infectie gevoelig was. Na een beetje boos te worden en zeggen dat hij zelf had gezegd dat de infectie kwam door 2 geïnfecteerde infuuslijnen en gevraagd te hebben hoe hij dit nu zo kon beoordelen zonder foto’s en scans. Daarnaast de conditie van mijn moeder vele malen beter dan het jaar ervoor. (had geen pijn, dus kon goed slapen en door 17 kg gewichtsverlies had ze 3/4 minder insuline nodig). Ze kreeg een second opinion.
Second opinion was in het ziekenhuis zelf. Scan en foto’s gemaakt en kan voor een operatie. Inmiddels is de wachtlijst opgelopen tot 9 maanden. Mijn vermoeden is, is dat dit de reden was voor het afblazen van de heup operatie.
Nu komt het volgende probleem: Ze kreeg een bepaalde status mee voor behandeling in het revalidatie centrum, die is een paar keer verlengd maar dat schijnt niet onbeperkt te kunnen. Die status is nu aangepast naar een status voor langdurige zorg maar daar hangt een eigen risico aan vast die 6x zo hoog is. Nu hebben wij via wachtlijst bemiddeling al een ander ziekenhuis toegewezen gekregen waarbij de wachtlijst 3 maanden is maar dienen wij wel die enorm hoge eigen risico te moeten betalen. In het oerwoud van instanties en statussen is er nooit rekening gehouden met corona.

Kan hier aandacht voor worden gevraagd? Of welke mogelijkheden zijn er om dit weer normaal te krijgen. Ik denk dat er nog veel meer mensen zijn die op deze manier slachtoffer van corona zijn geworden. Afgezien van dat eigen risico had mijn moeder geluk dat ze kinderen heeft die verbaal sterk zijn die zo’n arts aan kunnen en dus een second opinion kunnen regelen. Er zijn ouderen die iets te meegaand zijn met een arts en laten zich makkelijker afpoeieren.

  • MathildeD
   meer dan een maand geleden

   Ik begrijp de exacte situatie niet helemaal. Met name het deel over de langdurige zorg en het 6x hogere eigen risico. Daar ben ik niet mee bekend. Kunt u nadere uitleg geven?

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • Dagmar27
   meer dan een maand geleden

   Voor het verblijf in het verzorgingshuis wordt een eigen bijdrage vastgesteld door het CAK.
   Een alleenstaande AOW-gerechtigde zonder spaargeld of andere bezittingen, met alleen AOW waar geen heffingskorting over wordt toegepast betaald (op CAK kunt u een berekening maken);
   De eerste 4 maanden een lage eigen bijdrage van ca.€ 165,00 per maand.
   Daarna betaalt de hoge eigen bijdrage van ca.€ 515,00 per maand.
   Let wel: de AOW bedraagt netto ca. € 950,00 per maand (AOW zonder heffingskorting-bron SVB).

   Tsja, dat is idd ten hemelschreiend…..

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • MathildeD
   meer dan een maand geleden

   Ook de inhoud van de reactie van Dagmar begrijp ik niet. Is dit ironisch bedoeld? En de topic starter heeft het over een “ eigen risico”. Die term is daar dan kennelijk onjuist gebruikt? Is bedoeld “ zelf te betalen bedrag”?

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • Dagmar27
   meer dan een maand geleden

   MathildeD,
   Neen ik heb het niet ironisch bedoeld (was het maar waar), zoals u in uw reactie suggereert.
   Het is de keiharde werkelijkheid.
   Het is het bedrag dat o.g.v. wetgeving bij een cliënt o.b.v. de W(et)L(angdurige)Z(org) in rekening wordt gebracht.
   Sterker nog, heeft cliënt spaarcentjes of een eigen huis of beleggingen wordt dit (deels) meegenomen in de vaststelling van dit bedrag.

   Tsja, topic starter noemt dit weliswaar ‘eigen risico’ maar het CAK hanteert de term ‘eigen bijdrage’ (links- of rechtsom de cliënt moet betalen, hoe het ook genoemd wordt).
   Hoedanook: het is en blijft een verdraaid hoog bedrag wat er betaald moet worden bovenop het eigen risico o.b.v. de Zorgverzekering.

   Voorbeeld van een alleenstaande AOW-gerechtigde die op 01.01 wordt opgenomen in een verzorgingshuis, gedurende 1 jaar en bijv. gebruik maakt van specialistische zorg in een ziekenhuis (bedragen bij benadering):
   Eigen Risico zorgverzekering per jaar = max. € 385
   + eigen bijdrage WLZ vastgesteld door CAK eerste 4 maanden (=zgn.lage bijdrage) 4 × € 165 = € 660
   + eigen bijdrage WLZ vastgesteld door CAK 8 maanden (=zgn.hoge bijdrage) 8 x € 515 = € 4120
   Totaal voor het eerste jaar; € 5165.

   Voor ieder aaneengesloten volgende maand/jaar moet én het eigen risico (Zorgverzekering) én de eigen bijdrage (WLZ) betaald worden (o.b.v. de geldende wet- en regelgeving 2020).

   N.b. Wilt u meer info dan kunt u zelf even de site van het CAK raadplegen en een proefberekening maken.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • Gerard67
   meer dan een maand geleden

   RudiVader . Klop die hoge eigen bijdrage ik heb er zelf ook mee te maken van het CAK , welliswaar niet voor mezelf maar voor m’n broer . Het is hemeltergend die hoge bedragen , maar dan krijg je te horen dat is volgens de wet . Een doorn in het oog van heel veel mensen. Komt erop neer dat de overheid er helemaal niks aan betaalt maar dat je eerst zelf helemaal financieel leeg gevreten wordt totdat je niks meer overhebt en dan wil de overheid pas helpen . Kortom een in en in schandalige toestand anno 2020 . Dan krijg je te horen ” dat is volgens de wet meneer ” .
   Zoek maar eens op deze site met het woordje “CAK” dan lees je alle ellende hier over van anderen die ermee te maken krijgen .

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie