Registeren Inloggen
Gerard1949
Gerard1949
29 dagen geleden

Houtkachels

29 dagen geleden

Mis in devele discussie over houtkachels de vuurkorven.
Die vele Nederlanders in de avond stoken.
Voor de gezelligheid zeggen ze.

    • Berkhout gsm
      meer dan een maand geleden

      Langetermijnvisie ontbreekt. Eerst subsidie pelletkachels. Straks extra betalen (?) voor uitstoot fijnstof.

      meer dan een maand geleden
    • haremajesteit
      meer dan een maand geleden

      Of de houtkachels moeten verdwijnen? Natuurlijk NIET!!
      Als men goed gedroogd hout gebruikt en milieuvriendelijke aanmaakblokjes en de opstapeling van groot beneden tot klein boven dan is de houtkachel snel aan.
      Geen open-haarden, die leveren geen rendement op; immers de warmte verdwijnt door de schoorsteen!
      Als dit óók al niet meer mag?! Wat blijft er dan nog over? Echte houtstokers bestaan al decennia lang!!

      meer dan een maand geleden
    • Jand46
      meer dan een maand geleden

      Op basis van de laatste wetenschappelijke rapporten zou het gebruik van biomassa per direct verboden moeten worden. Dit om te voorkomen dat er straks een epidemie van longziektes zoals astma, copd etc. ontstaan. Dit gaar boven het “gezellige” aspect van vuurtje stoken.

      meer dan een maand geleden
    • Frabra
      meer dan een maand geleden

      Uw opmerking/reden van melden:
      Verzonden vanuit Mail voor Windows 10
      “Houtkachels in de ban”
      Laat ik voorop stellen dat ik niet nader inga op de “milieuproblematiek”. Tijdens alle praatsessie op de televisie zijn er genoeg “deskundigen” aan het woord geweest en die laat ik liever in de waan van hun denken. Als oud brandweerman wil ik toch een paar punten aanroeren;
      . Bij de verbranding van hout ( ook schoon hout) komen altijd, minimaal’, koolstofdeeltjes vrij. Daarbij ook andere chemische bestanddelen van het hout. Samenvattend kan Creosoot worden gevormd die als de schoorsteen niet regelmatig wordt verwarmd zich aan de binnenwand van de schoorsteen gaan hechten. Na verloop van tijd kan dat zoveel zijn dat de “trek” van de schoorsteen minder wordt en de laag alleen maar dikker kan worden. Op een kwade dag kan het daarom zomaar gebeuren dat het brandbare r creosoot) in de brand vliegt en er een schoorsteenbrand kan ontstaan. Het mee verbranden van andere chemisch stoffen en bijvoorbeeld natte aardappelschillen zou de creosoot vorming kan verminderen is niet aan de orde omdat verbranding een chemisch proces is waarbij de juiste mengverhouding een zeer grote rol speelt. De brandweerman in mij ergert zich gruwelijk aan de vertegenwoordiger die een “allesbrander” te koop aanbiedt. “hierin kunt alles verbranden wat branden wil” Dat moet u eens vragen aan de man die vele resten vloerbedekking in de allesbrander stopte. Gevolg een enorme schoorsteenbrand. Zo kan ik nog meer voorbeelden noemen uit mijn praktijk.
      Waar ik nog wel even wil ingaan is de overlast als gevolg van de chemische residuen die bij elke verbranding vrijkomen. Een brand waarbij niets vrij komt bestaat tijdens huishoudelijk gebruik niet, ook schoon hout bestaat in dat opzicht ook niet. In deze moderne tijd worden ventilatie eisen gesteld wat tot gevolg heeft dat vele moderne woningen zijn voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem met een uitwisselbare filtersysteem. DE rook die vrijkomt bij de verbranding kan bij een ongunstige windrichting worden aangezogen door het ventilatiesysteem en via de filters worden gereinigd. De filters uit mijn praktijk bleken in een bepaald geval na, enige weken te druipen van een teerachtige massa o.a. creosoot. Wie controleert zijn filters elke week? Laat een ding duidelijk zijn, de stof is niet onschuldig en daarom NIET GEZOND .
      Laat de stokers daar ook eens aan denken.
      Frans van der Hoff

      – Adres, mailadres en telefoonnummer verwijderd door de redactie in verband met bescherming van privacy –
      meer dan een maand geleden
    • Kalshoven
      meer dan een maand geleden

      Wij hebben echt last van de houtkachels en open haarden. Als de buren in de wijk beginnen te stoken, trekt de rooklucht door het hele huis. Alles gaat stinken en het slaat vreselijk op je keel. C.V enz. Is niet voor niets uitgevonden. Een gezellige open haard kan ook op gas of stroom.

      meer dan een maand geleden
    • FritsvanDijk
      meer dan een maand geleden

      Wij wonen in een bos met buren op flinke afstand. Niemand heeft last van onze houtkachels of haard. Dat last hebben moet het kriterium zijn. Is de situatie zo dat buren last (kunnen) hebben, dan moet je niet stoken. Ziet u dat gebeuren in onze ikke-maatschappij? Dus zal er een verbod komen op den duur. Dat geldt voor de eenvoud dan ook voor onze situatie, waar niemand last van heeft. Een geruststelling: er wordt vanalles verboden in ons land, maar weinig gehandhaafd.

      meer dan een maand geleden
    • GeelEnGroen
      meer dan een maand geleden

      Bij goed stoken hoeft er niemand last te hebben. Doe het al 35 jaar, nog nooit een klacht gehad, zelfs bij navraag geen negatief geluid. Wel met beleid doen, bijv. niet bij mist. In dit overvolle land met steeds meer betutteling kan zo langzamerhand niets meer. De belachelijke doelstelling ‘van het gas af’ zorgt er voor dat mensen alternatieven gaan zoeken: een houtkachel is er daar een van!

      meer dan een maand geleden
    • derf65
      meer dan een maand geleden

      Wat kan men doen als de openhaard stoker niet reageert op je klachten.
      Wij zijn niet van plan dat als hij stookt dat wij alle ramen en deuren sluiten.
      Wij houden van frisse lucht in huis en dat kan dus niet meer.
      Zoals bij vele slaat het op je keel.
      Hij is niet voor rede vatbaar.
      Wij begrijpen hem wel want hij moet ook van het gas af, maar dat wil nog niet zeggen dat hij de buurt moet uitroken.

      meer dan een maand geleden