Registeren Inloggen
Jawagunt
Jawagunt
8 dagen geleden

houtrook overlast

8 dagen geleden

Ik zou graag willen weten hoe ongezond en of gevaarlijk is houtrook? Wij worden blootgesteld aan houtrook uit schorsteen van onze buren. De rook komt dagelijks onze huis binnen waarschijnlijk door onze ventilatie roosters of keren in onze ramen. Met Corona crisis zit iedereen thuis en er wordt van ’s ochtends vroeg tot ’s nachts gestookt. Wij worden echt ziek van, praten met buren heeft niets opgeleverd, want ze doen niets tegen de wet. Gemeente benaderd, ook zonder resultaat…geen regelgeving, zeggen ze. Het is zo frustrerend dat niemand begrip heeft voor onze situatie en dat wij geen frisse lucht hebben. Luchten helpt niet, want buiten is ook rook en stank. Echt verdrietig. Het zou mooi zijn als houtkachel bezitters hun kachel minder zouden laten branden… eigenlijk zou ik houtkachel bezitters willen vragen: laat je houtkachel met alle liefde voor je buren met rust. Schone lucht is van belang om onze longen gezond te houden, wees lief voor elkaar in deze moeilijke Corona tijden.

    • WallyB
      meer dan een maand geleden

      Antwoord: Heel erg ongezond. Dat is inmiddels wel overduidelijk uit alle wetenschappelijke feiten en deskundige die zich durven uit te spreken.
      .
      De oplossing is simpel.
      Geen houtstook verbod, iedereen mag stoken.
      Maar wel even bij je gemeente een (stook) milieuvergunning aanvragen, net zoals je een kapvergunning aanvraagt. De aanvraag wordt in het lokale krantje gemeld en buren kunnen bezwaar maken.
      Alle schone stokers en stokers in afgelegen gebieden krijgen die vergunning, want zij veroorzaken immers geen overlast.
      Alle vuile stokers in woonwijken krijgen waarschijnlijk, geheel terecht, geen vergunning omdat buurtbewoners bezwaar maken.
      .
      Dit voorstel heeft zoveel voordelen:
      – Voor de luchtverontreiniging van houtstoken is het geheel logisch en verklaarbaar dat men daar een milieuvergunning voor zou moeten hebben.
      – De politiek hoeft geen landelijk verbod in te voeren en geeft juist de burgers de middelen om probleemgevallen zelfstandig aan te pakken.
      – Ook stokers en de kachelbranche lobby moeten voorstander zijn van dit voorstel, want zij verzekeren dat je schoon en zonder overlast kan stoken en dus krijgen die stokers gewoon een vergunning.
      – De vergunning kost een paar euro waardoor alle kosten van deze regeling en handhaving zijn afgedekt.
      – De rollen worden omgedraaid. Als een stoker in een woonwijk toch wil stoken dan zal hij stook afspraken moeten maken met de buren. En hij zal zich daar gegarandeerd aan houden omdat hij anders geen vergunning krijgt. Dit werkt vele malen beter dan wanneer nu een rookslachtoffer bij de houtstoker moet gaan vragen of er afspraken gemaakt kunnen worden waar in 9 van de 10 gevallen negatief op wordt gereageerd omdat er nu toch geen consequenties voor de stoker aan vast hangen.
      .
      Een vergunningsregeling zou de ideale oplossing zijn en voorkomt de discussie van een landelijk verbod wat er toch niet zal komen. De drempel van een landelijk verbod ligt veel te hoog, maar met een lokale vergunningsregeling kunnen burgers het onderling makkelijk oplossen en goed bespreekbaar maken.
      .
      Zegt het voort, verspreid dit soort ideeën, vraag het de politiek bij de aanstaande verkiezingen.

      meer dan een maand geleden