RegisterenInloggen
5516
5516
meer dan een maand geleden

Houtstookkachels overlast

meer dan een maand geleden

Naar aanleiding van uw uitzending over stoken van houtkachels wil ik ook graag een melding doen dat wij veel last hebt van het stoken van openhaarden van buren.
Ik tel zo 10 buren om mij heen die met regelmaat stoken van hun openhaard, dit gebeurd niet alleen in de winterperiode maar zelfs in de zomer het tijdstip van stoken begint soms al vanaf 12.00 uur en vroeg in de middag tot in de late avond toe.
Het is niet zo dat elke keer alle buren stoken, gelukkig niet maar met regelmaat wel een paar tegelijk.
Ik ervaar veel overlast hiervan o.a. hoesten, branderige ogen en gordijnen vies van de roet, ik probeer dan ook zo snel mogelijk de ramen te sluiten. Als wij naar bed gaan kun je nog geen raam open zetten omdat de rooklucht de hele slaapkamer dan vult.
Ik ben ook voor een algeheel stookverbod want iets tegen buren zeggen hierover heeft geen zin omdat ik dit al heb geprobeerd en ze er maling aan hebben.
Schone kachels zoals wordt genoemd in de uitzending zou in mijn ogen alleen mogelijk kunnen zijn bij aanschaf van nieuw of bij nieuwe woningen maar wij wonen in een dicht bewoonde wijk van meer dan 30 jr. oud waar nog oudere open haarden en schoorstenen in zitten.
Ook wordt er met goedkoop hout gestookt een voorbeeld was nog in okt. jl. bij overburen wist ik niet wat ik zag, een vrachtauto bracht 3 bigpacks vol met bouwhout.
Dat wordt fijn stoken dus! Maar niet gezond voor ons!

  • copdtje
   meer dan een maand geleden

   Erg fijn die openhaarden stoken en ik gezellig s’nachts met mijn apneu apparaat op mijn gezicht wijntje erbij en 1100 ltr per uur stooklucht en fijnstof inademen.Slaap maar lekker door mensen en hou vooral geen rekening met andere mensen die hier last van hebben.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • pieptoon
   meer dan een maand geleden

   Het stoken op sloophout brengt zeer giftige stoffen in de lucht. Dit is dan ook verboden. Echter waar controle ontbreekt krijg je wantoestanden. De overheid laat burgers dit onderling oplossen. Echter wanneer de stoker doorgaat dan is dat zeer lastig. Zo kan er Chroom-6 in de lucht komen door het stoken van sloophout. Chroom-6 wordt schadelijker geacht dan asbest. Dit moet je burgers niet onderling laten oplossen en wie weet of iemand nu stookt op sloophout? Het roet is gemakkelijk te controleren of iemand stookt op chemisch bewerkt hout. Echter dat staat de rechters niet toe. De politiek is aan zet maar neemt dit probleem niet serieus. Zo zegt VVD Roald van der Linde dat hij wijn dringt en hij denkt dat dit wel beschermd tegen enge ziektes als kanker. Of ChristenUnie Smallingerland dat zegt: Je leeft nog steeds. Er zou veel meer voorlichting moeten komen. En stoken op schoon hout vind ik een misleidende term. Want er komt een scala aan giftige stoffen vrij!

   Meldpunt Rookoverlast krijgt wekelijks meldingen van ernstige overlast situaties.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie