Registeren Inloggen
5516
5516
meer dan een maand geleden

Houtstookkachels overlast

meer dan een maand geleden

Naar aanleiding van uw uitzending over stoken van houtkachels wil ik ook graag een melding doen dat wij veel last hebt van het stoken van openhaarden van buren.
Ik tel zo 10 buren om mij heen die met regelmaat stoken van hun openhaard, dit gebeurd niet alleen in de winterperiode maar zelfs in de zomer het tijdstip van stoken begint soms al vanaf 12.00 uur en vroeg in de middag tot in de late avond toe.
Het is niet zo dat elke keer alle buren stoken, gelukkig niet maar met regelmaat wel een paar tegelijk.
Ik ervaar veel overlast hiervan o.a. hoesten, branderige ogen en gordijnen vies van de roet, ik probeer dan ook zo snel mogelijk de ramen te sluiten. Als wij naar bed gaan kun je nog geen raam open zetten omdat de rooklucht de hele slaapkamer dan vult.
Ik ben ook voor een algeheel stookverbod want iets tegen buren zeggen hierover heeft geen zin omdat ik dit al heb geprobeerd en ze er maling aan hebben.
Schone kachels zoals wordt genoemd in de uitzending zou in mijn ogen alleen mogelijk kunnen zijn bij aanschaf van nieuw of bij nieuwe woningen maar wij wonen in een dicht bewoonde wijk van meer dan 30 jr. oud waar nog oudere open haarden en schoorstenen in zitten.
Ook wordt er met goedkoop hout gestookt een voorbeeld was nog in okt. jl. bij overburen wist ik niet wat ik zag, een vrachtauto bracht 3 bigpacks vol met bouwhout.
Dat wordt fijn stoken dus! Maar niet gezond voor ons!

    • copdtje
      meer dan een maand geleden

      Erg fijn die openhaarden stoken en ik gezellig s’nachts met mijn apneu apparaat op mijn gezicht wijntje erbij en 1100 ltr per uur stooklucht en fijnstof inademen.Slaap maar lekker door mensen en hou vooral geen rekening met andere mensen die hier last van hebben.

      meer dan een maand geleden
    • pieptoon
      meer dan een maand geleden

      Het stoken op sloophout brengt zeer giftige stoffen in de lucht. Dit is dan ook verboden. Echter waar controle ontbreekt krijg je wantoestanden. De overheid laat burgers dit onderling oplossen. Echter wanneer de stoker doorgaat dan is dat zeer lastig. Zo kan er Chroom-6 in de lucht komen door het stoken van sloophout. Chroom-6 wordt schadelijker geacht dan asbest. Dit moet je burgers niet onderling laten oplossen en wie weet of iemand nu stookt op sloophout? Het roet is gemakkelijk te controleren of iemand stookt op chemisch bewerkt hout. Echter dat staat de rechters niet toe. De politiek is aan zet maar neemt dit probleem niet serieus. Zo zegt VVD Roald van der Linde dat hij wijn dringt en hij denkt dat dit wel beschermd tegen enge ziektes als kanker. Of ChristenUnie Smallingerland dat zegt: Je leeft nog steeds. Er zou veel meer voorlichting moeten komen. En stoken op schoon hout vind ik een misleidende term. Want er komt een scala aan giftige stoffen vrij!

      Meldpunt Rookoverlast krijgt wekelijks meldingen van ernstige overlast situaties.

      meer dan een maand geleden
    • Goofie
      meer dan een maand geleden

      In het jaar 1900 waren er wereldwijd +/- 1,65 miljard mensen op aarde, inmiddels zijn dit er bijna 8 miljard. En ieder jaar komen er nog eens +/- 83 miljoen menselijke aardbewoners bij. Ons kleine Nederland is in dezelfde periode gegroeid van 9,3 naar 17,5 Miljoen inwoners. De impact hiervan is enorm, vernietiging van de natuur en vervuiling van land, zee en atmosfeer. De CO2 uitstoot is dramatisch hoog geworden waardoor de temperatuur op aarde stijgt, en het is nog maar de vraag of wij in staat zijn om dit enigszins terug te brengen. Wat aanzienlijk bijdraagt tot de stijging van de CO2 en de vervuiling van de atmosfeer is (een toenemend gebruik) van houtstook. Houtstook is een primitieve niet noodzakelijke, achterhaalde (middeleeuwse) methode van verwarmen. Het kabinet wil dat we van het gas afgaan om de CO2 uitstoot te beperken, een bijna onmogelijke en kostbare exercitie. Een eerste stap zou het verbieden van houtstook moeten zijn, dit kost niets en heeft direct een gunstig resultaat. Van de besparing op de aanschaf van brandhout, zou een openhaard liefhebber een mooie nephaard kunnen neerzetten.

      Houtstook is een groot en nog steeds snel groeiend probleem

      Meer dan een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft een open haard of houtkachel, meer dan 30 % van de Nederlanders heeft last van houtrook van de buren en in 272 gemeenten kwamen de afgelopen twee jaar ruim 3000 meldingen binnen van houtrookoverlast, het topje van de ijsberg. De fijnstofemissie door houtstook is de fijnstofemissie van het verkeer al voorbij. Ter vergelijking: 2 uur de open haard of vier uur de houtkachel laten branden, zorgt voor evenveel fijnstof als een auto die van Brussel naar Wenen rijdt (ca. 1100 km).

      Houtstook is niet duurzaam en brengt het klimaat grote schade toe

      Bij de verbranding van hout ligt de uitstoot van CO2 per GJ bijna twee keer hoger dan de CO2-uitstoot die bij de verbranding van Gronings aardgas vrijkomt. Bomen hebben zoveel meer tijd nodig om te groeien, dan dat het duurt om ze op te stoken. De opname van koolstof uit CO2 gaat heel langzaam, terwijl bij houtstook een aanzienlijke hoeveelheid koolstof direct in de lucht komt als CO2. Roetdeeltjes komen zelfs tot op de Noordpool terecht en zorgen daar voor extra absorptie van zonlicht.

      Houtstook is zéér slecht voor de gezondheid

      Volgens nieuw onderzoek is fijnstof die vrijkomt bij verbranding van hout, schadelijker dan fijnstof die vrijkomt bij diesel. En houtrook is twaalf maal schadelijker dan sigarettenrook (bij eenzelfde rookdichtheid). Naast fijnstof en het nog gevaarlijker ultrafijnstof komen bij houtstook nog allerlei andere gifstoffen vrij zoals PAK’s, VOS, dioxine, koolmonoxide en acroleïne. Al deze stoffen leveren een scala aan gezondheidsklachten op en zorgen voor een kortere levensverwachting.

      meer dan een maand geleden
    • WallyB
      meer dan een maand geleden

      De oplossing is simpel.
      Geen houtstook verbod, iedereen mag stoken.
      Maar wel even bij je gemeente een (stook) milieuvergunning aanvragen, net zoals je een kapvergunning aanvraagt. De aanvraag wordt in het lokale krantje gemeld en buren kunnen bezwaar maken.
      Alle schone stokers en stokers in afgelegen gebieden krijgen die vergunning, want zij veroorzaken immers geen overlast.
      Alle vuile stokers in woonwijken krijgen waarschijnlijk, geheel terecht, geen vergunning omdat buurtbewoners bezwaar maken.
      .
      Dit voorstel heeft zoveel voordelen:
      – Voor de luchtverontreiniging van houtstoken is het geheel logisch en verklaarbaar dat men daar een milieuvergunning voor zou moeten hebben.
      – De politiek hoeft geen landelijk verbod in te voeren en geeft juist de burgers de middelen om probleemgevallen zelfstandig aan te pakken.
      – Ook stokers en de kachelbranche lobby moeten voorstander zijn van dit voorstel, want zij verzekeren dat je schoon en zonder overlast kan stoken en dus krijgen die stokers gewoon een vergunning.
      – De vergunning kost een paar euro waardoor alle kosten van deze regeling en handhaving zijn afgedekt.
      – De rollen worden omgedraaid. Als een stoker in een woonwijk toch wil stoken dan zal hij stook afspraken moeten maken met de buren. En hij zal zich daar gegarandeerd aan houden omdat hij anders geen vergunning krijgt. Dit werkt vele malen beter dan wanneer nu een rookslachtoffer bij de houtstoker moet gaan vragen of er afspraken gemaakt kunnen worden waar in 9 van de 10 gevallen negatief op wordt gereageerd omdat er nu toch geen consequenties voor de stoker aan vast hangen.
      .
      Een vergunningsregeling zou de ideale oplossing zijn en voorkomt de discussie van een landelijk verbod wat er toch niet zal komen. De drempel van een landelijk verbod ligt veel te hoog, maar met een lokale vergunningsregeling kunnen burgers het onderling makkelijk oplossen en goed bespreekbaar maken.
      .
      Zegt het voort, verspreid dit soort ideeën, vraag het uw gemeente en de landelijke politiek bij de aanstaande verkiezingen.

      meer dan een maand geleden
    • vd molen
      meer dan een maand geleden

      Ook erg veel last van houtstook buren ,geprobeerd om met de buren hierover te praten ,het ontaardde in een scheldpartij.
      Al jaren worden wij nu door deze buren gepest .
      De agent uit Kampen die zegt “ga een gesprek aan en ga een kopje koffie drinken,leeft na mijn idee niet in deze tijd .

      meer dan een maand geleden
    • rogo
      meer dan een maand geleden

      Wij wonen in een twee onder 1 kap woning met een gedeelde schoorsteen,dus wij twee rookkanalen en de buren ook twee.
      Op mijn deel zit alleen mijn hoog rendement cv ketel aangesloten,bij de buren op het ene een oude cv ketel en op het andere kanaal de openhaard.
      Mijn vorige cv ketel ( ook een hr ketel) heeft 13 jaar meegegaan omdat de ketel al die tijd de smerige uitstoot van de houtkachel van de buren heeft aangezogen. het inwendige van de ventilator was helemaal aangekoekt met roet en een plakkerige substantie en rook naar een houtkachel.
      Kosten van reparatie 450 euro zelf betalen en na goed anderhalf jaar begaf de ketel het alsnog door de verontreinigingen dus een nieuwe aangeschaft en nu maar hopen dat deze langer meegaat.
      Dit is 1 probleem maar het volgende is dat we alle ramen deuren en ventilatieroosters moeten sluiten anders krijgen we gezondheidsklachten door de stank en de fijnstof in de lucht omdat we beide een longaandoening hebben. In de directe omgeving zijn minstens 5 houtkachel stokers actief,dus hoe de windrichting ook staat we hebben altijd prijs.
      Nu in deze coronatijd ventileren zo belangrijk is wordt ons dit bijna onmogelijk gemaakt ,zeker nu de stook alleen maar is toegenomen door de hoge energieprijs.
      We slapen graag met het raam open maar dat is 9 van de 12 maanden niet mogelijk.
      Als dit verboden zou worden in een stedelijke omgeving dan zouden veel mensen verlost zijn van luchtwegen kwalen en zou de lucht in woonwijken weer een stuk schoner zijn.
      bovendien is het ook goed voor het milieu,veel minder CO2 en eenvoudig te realiseren.

      meer dan een maand geleden