RegisterenInloggen
SimplySimon
SimplySimon
18 dagen geleden

Hypotheek met wia uitkering

18 dagen geleden

Misschien kan Meldpunt hierbij helpen: ik heb al 10 jaar een Wia uitkering door een chronische progressieve ziekte. Nu loop ik telkens tegen de mededeling aan dat ik geen hypotheek kan krijgen omdat mijn uitkering niet meegeteld wordt. Hoe kan dit toch? Ik kan aantonen dat ik niet meer beter wordt dus lijkt het mij dat mijn uitkering bestendig is.
Daarnaast is huren ook haast geen optie, aangezien je meestal 4 x de huurprijs moet verdienen.
Nu is mijn inkomen niet heel laag maar dit bovenstaande red ik gewoonweg niet.
Wat is de oplossing voor dit probleem?
De woningnood is enorm en er lijkt niet te worden meegedacht in dit soort situaties.
Hopelijk kunnen jullie helpen.

Mvg Simone

  • Bosschenaar
   19 dagen geleden

   Wat zien wij in de praktijk gebeuren
   In de praktijk zien wij dat na toekenning van een WGA 80-100% uitkering er 5 jaar voorbij kan gaan en er niets meer gebeurt. De ex-werknemer blijft dezelfde uitkering houden en de WHK premie of de WGA Eigenrisicodragerschap nota’s blijven gebaseerd op de maximale WGA schadelast. U blijft als werkgever geld betalen en u heeft twijfels of dit wel juist is. De arbeidsongeschiktheid is na jaren toch inmiddels duurzaam geworden zodat er recht zou moeten bestaan op een IVA uitkering.
   Geen wijziging = geen herbeoordeling
   Simpel gezegd komt het op het volgende neer; als er geen wijzigingen worden doorgegeven aan UWV door de ex-werknemer of werkgever dan vindt er ook geen herbeoordeling door UWV plaats. Met de komst van de WIA zijn de wettelijke herbeoordelingen, de 1e en 5e jaars herbeoordeling in kader van de WAO, afgeschaft. Er vindt alleen nog maar een herbeoordeling plaats als er een wijziging is in de medische situatie of op expliciet aangeven van een verzekeringsarts of arbeidsdeskundige van UWV. Geen wijziging is dus geen herbeoordeling en dat is niet altijd terecht.
   Waarom vraagt de ex-werknemer geen IVA uitkering aan bij UWV?
   Als een ex-werknemer een uitkering ontvangt dan is de ex-werknemer verplicht om alle wijzigingen die van invloed zijn op de uitkering door te geven aan UWV. Dat betekent dat als het inkomen en de medische situatie van de ex-werknemer niet veranderen er geen wijzigingen zijn om door te geven aan UWV. Niet iedereen is op de hoogte van de complexe wet – en regelgeving en hoe dit exact werkt. Het leven van een ex-werknemer staat door zijn gezondheidssituatie al flink op zijn kop. Het laatste waar een werknemer aan denkt is om te bepalen of hij duurzaam arbeidsongeschikt is geworden en een IVA uitkering aan te vragen bij UWV.
   Voordelen van een IVA uitkering
   Als er sprake is van een duurzame situatie dan moet een ex-werknemer een IVA uitkering krijgen, daar heeft hij immers recht op. Voordeel voor de ex-werknemer is een financiële verhoging van de uitkering naar 75%. Tevens geeft het een werknemer rust dat zijn uitkering en daarmee financiële situatie niet meer verandert. Is er sprake van hulpbehoevendheid dan kan de uitkering zelfs worden opgehoogd naar 100%. Voordeel voor de werkgever? Geen toerekening van de uitkering in de WHK premie of in het WGA Eigenrisicodragerschap. De uitkering wordt volledig overgenomen door UWV. Absoluut een kostenbesparing voor de werkgever, maar ook een financieel voordeel voor de werknemer.

   19 dagen geleden

   Geef een reactie

   • Anoniem
    19 dagen geleden

    Beste Bosschenaar,
    Ik begrijp uw tirade he-le-maal, uit het oogpunt van werkgevers(lasten).

    Maar wat ik niet begrijp: wat heeft uw tirade voor nut voor het topic “Hypotheek met wia uitkering” ?
    Simone geeft aan dat zij geen hypotheek kan krijgen omdat haar WIA-uitkering niet meegeteld wordt, terwijl die WIA-uitkering bestendig is omdat er sprake is van een chronische progressieve ziekte.

    19 dagen geleden

    Geef een reactie

   • Bosschenaar
    19 dagen geleden

    Wat ik wil aangeven : Geen wijziging = geen herbeoordelingen.
    De hypotheekverstrekker wil een overzicht zien dat je niet meer gekeurd hoeft te worden. Wellicht dat Simone met deze informatie wel een hypotheek kan krijgen.

    19 dagen geleden

    Geef een reactie

  • Anoniem
   19 dagen geleden

   Simone,
   Ik heb dit topic pas vandaag gezien.

   Op de website van BLG wonen staat de volgende info m.b.t. uw situatie:
   Met een uitkering kan het moeilijker zijn om een huis te kopen.
   Een hypotheekverstrekker wil namelijk zeker weten dat u de maandlasten van uw hypotheek kunt betalen en een uitkering wordt niet altijd gezien als vast inkomen.
   Toch betekent het niet dat u met een uitkering geen hypotheek kunt afsluiten.

   De WAO (Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering) is de voorganger van de WIA-uitkering (Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen).
   Als je een WAO-uitkering hebt, wordt het hele bedrag van je inkomen uit de uitkering meegenomen in je hypotheekaanvraag.
   Daarvoor moet je wel opnieuw gekeurd zijn na 1 januari 2004 en moet er vastgesteld zijn dat je permanent arbeidsongeschikt bent én geboren zijn vóór 1 juli 1954. 

   Op 1 januari 2006 werd de WAO afgeschaft en vervangen door de WIA.
   Met een WIA-uitkering is het niet vanzelfsprekend dat je inkomen wordt meegenomen in de berekening van uw maximale hypotheek.
   Er zijn namelijk een aantal verschillende uitkeringen bij de WIA, waarbij het per variant verschilt of de hypotheekverstrekker uw inkomen meeneemt.

   De WIA-uitkering bestaat uit twee vormen t.w. IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) en WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten).

   Als u niet of nauwelijks kunt werken en er een kleine kans is dat u herstelt, heeft u recht op de IVA-uitkering.
   Een IVA uitkering wordt niet betaald vanuit het eigenrisicodragerschap (door werkgever) maar vanuit de basispremie WGA en betaald door het UWV.
   Hypotheekverstrekkers zien deze IVA-uitkering als een vast inkomen, dat VOLLEDIG wordt meegenomen in de berekening van uw hypotheek.

   Met een WGA-uitkering kunt u GEEN hypotheek krijgen, omdat deze uitkering een hypotheekverstrekker geen zekerheid geeft.
   Een WGA-uitkering is namelijk bijna altijd tijdelijk en vaak is de einddatum van de uitkering niet bekend.

   Kortom:
   Het gaat erom welke WIA -uitkering aan u betaald wordt.
   IVA=VOLLEDIG meegenomen voor de hypotheek(som)
   WGA=NIET meegenomen voor de hypotheek(som)

   Ik hoop dat ik u enigszins heb geholpen met deze informatie.

   Succes en stay strong, Dagmar

   19 dagen geleden

   Geef een reactie