Registeren Inloggen
Antonette
Antonette
meer dan een maand geleden

Hypotheek omzetting naar aflossingsvrij

meer dan een maand geleden

Hi, wij wonen op een woonboot, hebben daarnaast nog vastgoed op land en hebben 1200 m2 land (bestemming tuin). Toen wij dit perceel met opstallen kochten hadden we 1 keus om dit te financieren nl de RABO-bank, dat is de enige bank die nog woonboten financiert. Er is ons toen aangeraden om 3 hypotheken af te sluiten; 1 dure (met extra opslag) voor de woonboot, 1 voor de andere opstallen en 1 voor het land. Wij hebben veel afgelost de afgelopen jaren en eind 2023 hebben we de dure hypotheek van de woonboot al helemaal afgelost. We houden nog ongeveer 1 ton hypotheek over op de twee overgebleven leningsdelen. Wij willen deze graag omzetten naar een aflossingsvrije hypotheek waarmee onze maandlasten aanzienlijk worden verlaagd. Zo kunnen we eerder met pensioen. Wat schetst onze verbazing…. In een online gesprek met een adviseur van de bank, vertelde hij, dat dat niet mogelijk is omdat “ hypotheek op een woonboot, niet aflossingsvrij gemaakt mogen worden”. Toen wij zeiden dat het om de andere twee leningsdelen ging, werd het in eens als 1 object gezien…..terwijl we dit juist op hun advies over 3 leningsdelen hadden afgesloten. Helaas zijn we dus afhankelijk van die ene bank die nog woonboten financiert maar dit gaat toch echt te ver vinden wij. Onze vraag aan u, kan en mag dit zomaar en denkt u dat we met de andere twee (kleine) hypotheken bij een andere bank terecht kunnen omdat het niet meer om een lening voor de woonboot gaat. Ik ben benieuwd naar uw antwoord,
Met vriendelijke groet,
Antonette van Beem

  • Max Pay
   meer dan een maand geleden

   Hallo Antonette. Nu ben ik niet in de verste verte hypotheek expert (!!) maar heb over uw probleem wel ergens (ja waar…) iets gelezen. Zo ik het herinner zijn uw 3 hypotheken als 1 pakket verhandeld / verzekerd door de RABO. Dus voor hun (en hun verzekering) is het 1 hypotheek die weliswaar uit “delen” bestaat maar niet zo gezien wordt mede omdat het 1 rechtspersoon was die ze afsloot. Dit zou dan kunnen betekenen dat de voorwaarden voor elk deel van het totaal aan hypotheken op elkaar “overdraagbaar” zijn. Dus voor uw opstallen en uw land gelden dan ook de “woonboot clausule” (als het de bank uit komt in ieder geval). Zo ik het lees is de woonboot afgelost dus zou uw suggestie om de andere 2 hypotheken over te sluiten bij een andere bank wellicht een goede keuze zijn. Aangezien de rente oploopt (en nog verder gaat stijgen) misschien niet te lang mee wachten? Ik ben zeer benieuwd naar het antwoord van iemand die meer gespecialiseerd is in hypotheken want dit (m.i.) is een wel heel interessante kwestie

   meer dan een maand geleden
  • SuperBitch – scherp & hulpvaardig-
   meer dan een maand geleden

   Antonette,
   Ik ga mee met MaxPay.

   Laat uw bezittingen eerst vrijblijvend taxeren (alsof u ze wilt verkopen) waarbij u 2 bedragen krijgt:
   Woonboot+ grond en vaste opstallen.

   Kijk dan naar wat u wilt:
   Een nieuwe aflossingsvrije hypotheek voor grond en vaste opstallen bij een andere hypotheekverstrekker waarmee uw Rabo-hypotheken worden afgelost?
   Of een nieuwe aflossingsvrije hypotheek voor grond en vaste opstallen bij een andere hypotheekverstrekker waarmee uw Rabo-hypotheken worden afgelost én, indien u overwaarde heeft, geld voor bijv. verduurzaming?
   Hou bij deze optie rekening met het feit dat de waarde van grond en vaste opstallen tot 50% verhypotheekt kunnen worden zonder bouwdepot, meer dan 50% kent vaak wel een bouwdepot.

   En hou rekening met de sterk wisselende hypotheekrentes én waarde van het vastgoed (=hier grond en vaste opstallen).

   Succes.

   meer dan een maand geleden