- Dit onderwerp bevat 3 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 2 jaren, 6 maanden geleden door .
inbranden LED beeldschermen
ik heb met veel belangstelling gekeken naar de uitzending van 3 juni van Meldpunt betreffende het inbranden van logo’s in LED-schermen.
Dit is al een heel oud probleem: op 16 juli 2014 is hierover al een artikel in het AD verschenen.
Het probleem is het “verouderen” van LED’s:
Er is een groot verschil tussen LED’s en conventionele lichtbronnen. Terwijl gloeilampen, halogeen- en spaarlampen doorbranden als ze het einde van hun levensduur bereiken, blijven LED’s gewoon schijnen. Alleen neemt de lichtsterkte hiervan geleidelijk af, waardoor de LED donkerder wordt. Hoe feller de LED schijnt, hoe meer die veroudert.
Dit proces valt in de praktijk nauwelijks op, maar onthoud: het stroomverbruik blijft hetzelfde. Je betaalt dus dezelfde hoeveelheid energie voor minder lichtopbrengst (lumen). Wij raden u daarom aan om de LED-lamp aan het einde van de berekende levensduur te vervangen, zelfs als deze blijft schijnen.
Het zou de tv-zenders verboden moeten worden om hun logo’s te plaatsen, omdat die bij alle toestellen tot versnelde veroudering van de LED’s ter plaatse leiden.
De groene “zwemen” in het beeld zijn wel merkafhankelijk: niet alle LED-kleuren verouderen bij alle merken en soorten (LED, OLED, QLED) even snel.
-
-
Max Paymeer dan een maand geleden
Naar aanleiding van uw bericht heb ik onze 14 jaar oude Sony Bravia aan een test onderworpen. Hiervoor heb ik een test-DVD kunnen lenen van een bevriende reparateur. Nu heb ik niets kunnen vaststellen van “inbranden” of verminderde helderheid. Zoals u al opmerkt zal het merk-afhankelijk kunnen zijn? Nu herken ik het probleem van “inbranden” ook alleen van oude (CRT) televisieschermen.
De uitzending heb ik helaas gemist maar vraag mij toch af of hier nu sprake is van een reëel probleem? Bijvoorbeeld; het energieverbruik van een minder heldere LED ten opzichte van een heldere. Wat voor “grootheid” hebben we het over? De veronderstelde helderheid versus energieverbruik wordt niet mee opgelost? En is dat dan een reden om de TV “aan het einde van de berekende levensduur” te vervangen? Wie berekent die levensduur en hoe wordt dat berekend? Kortom… vragen vragen vragen. (Ik vervang liever niet iets dat nog goed werkt).
meer dan een maand geleden -
Max Paymeer dan een maand geleden
P.S., net de uitzending bekeken, vragen blijven..
meer dan een maand geleden -
Max Paymeer dan een maand geleden
Had ik eerst moeten doen, het gaat kennelijk over 2 specifieke merken en typen televisies. Dom van mij, dus een welgemeend excuus voor de vele berichten (kan ze niet weghalen)!
meer dan een maand geleden
-